Hlavní navigace

Spojení Vodafonu a UPC není jisté. Evropská komise zahájila vyšetřování

11. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vodafone se v květnu dohodl s americkou společností Liberty Global, že koupí jeji aktiva ve střední Evropě. Zaplatí za to 18,4 miliardy eur. Akvizicí by červený operátor získal i české, maďarské a rumunské UPC poskytující připojení k internetu, televizi a telefonní linky. Slovenské UPC by se od českého odtrhlo a zůstalo v rukou Američanů.

V Německu by Vodafone získal kabelového poskytovatele Unitymedia, přes něhož je k internetu připojeno 10 % domácností. Samotnému červenému operátorovi patří 20% podíl. Společnými silami by lépe konkurovaly dominujícímu Deutsche Telekomu. Možná tak moc, až se to nelíbí úřadům.

Evropská komise dnes oznámila, že rozjela hloubkové vyšetřování fúze, protože má obavy z možného oslabení hospodářské soutěže nejen v Německu, ale překvapivě i v Česku. „Je důležité, aby všichni spotřebitelé v EU měli přístup k cenově dostupným a kvalitním telefonním a televizním službám. Cílem našeho hloubkového šetření je zajistit, aby odkoupení části Liberty Global Vodafonem v Česku, Německu, Maďarsku a Rumunsku nevedlo k vyšším cenám, k menšímu výběru a snížené inovace v oblasti telekomunikací a televizních služeb pro spotřebitele," uvádí Margrethe Vestagerová, eurokomisařka pro hospodářskou soutěž.

CS24

Spojení Vodafonu a UPC by prý kvůli konvergované nabídce mohlo v Česku ohrozit samostatné poskytovatele mobilních, internetových a televizních služeb. V Německu zase panují obavy, že akvizice mohla ovlivnit konkurenční prostředí v poskytování pevného internetu a televize. Fúze může mít negativní dopad i na investice do sítí nové generace a zhoršit postavení televizních vysílatelů, protože by teď jednali se silnějším subjektem. V Maďarsku ani Rumunsku zatím EK žádné problémy neočekává.

O osudu akvizice chce Komise rozhodnout do 2. května 2019, samotné šetření potrvá nanejvýš 90 dní.

Byl pro vás článek přínosný?