Hlavní navigace

Stále používám Windows 7. Co mohu dělat? Lze zdarma upgradovat na Windows 10?

17. 1. 2020

Sdílet

Jestliže ještě používáte počítač s Windows 7, je potřeba se vážně zamyslet nad tím, co budete dělat dál. Produktu skončila podpora, což je kritický okamžik každého operačního systému. Nastiňujeme možná řešení.

Stále ještě používáte Windows 7, zaznamenali jste konec podpory tohoto systému a ptáte se, jaké máte možnosti? Existují tři hlavní scénáře.

1. Používání nepodporovaného systému

Používání nepodporovaného systému je první, současně ale také nejméně šťastná volba. Není to dobrý nápad kvůli bezpečnosti – dlouhodobě se jedná o neudržitelnou volbu. Výjimku mohou tvořit stroje odpojené od sítě. Pokud se Sedmičkami potřebujete ještě chvíli vydržet, aspoň se ujistěte, že používáte aktuální prohlížeč a antivirus. Např. Microsoft Security Essentials službu i nadále plní.

Mějte ale na paměti, že daný stroj je i s aktuálním antivirem a prohlížečem zranitelnější než dřív. Nakažené počítače představují riziko také pro další počítače v síti, takže ve výsledku neohrožujete pouze sebe.

2. Koupě nového počítače

Co dál? Můžete si zakoupit nový počítač, který je vybavený také moderním a kompatibilním operačním systémem. Pro inspiraci se můžete podívat do našich recenzí pod štítkem notebooky. Zdaleka nemusí jít jen o stroj s Windows, o tom ovšem zpravidla rozhodují vaše požadavky (na podporu aplikací), případně peněženka.

Nabídka dnešního trhu je opravdu široká a méně náročným lidem může dobře posloužit levný stroj s Chrome OS, tablet s klávesnicí apod. Ekosystém počítačů s Windows je nicméně sám značně rozmanitý a můžete si pořídit drahý, profesionální a špičkově zpracovaný ultrabook na práci, ale také cenově dostupné zařízení s dotekovou – třeba i úplně odnímatelnou – obrazovkou.

3. Přejít na podporovaný operační systém

Pokud máte dostatečně dobrý stroj, který ještě nepatří do starého železa, je na místě přejít na jiný a podporovaný operační systém. Na trhu je k dispozici řada bezplatných systémů, zejména pak linuxové distribuce. K nejpoužívanějším patří Ubuntu, Debian, OpenSUSE nebo Linux Mint. Poslední jmenovaný patří k zřejmě nejlepším alternativám k Windows 7 s ohledem na nízké hardwarové nároky nebo styl ovládání. Samozřejmě v něm ale nespustíte aplikace určené exkluzívně pro Windows, možná jen některé skrze emulaci.

Vždy si můžete pořídit novější vydání Windows. Licence vás vyjde na pár tisíc. Např. Windows 10 Home se dá pořídit pod dva tisíce korun. (Při brouzdání obchody jen dejte pozor na variantu OEM, která se legálně kupuje pouze s novým počítačem.)

Jak je to s bezplatný upgradem z Windows 7 na Windows 10?

Formálně platí, že na Windows 10 už bezplatně nepřejdete, tato akce běžela jen do 29. července 2016, respektive do 31. prosince 2017, což se už týkalo pouze handicapovaných uživatelů a uživatelek. Možná jste ale zaznamenali, že se lidem na starších počítačích stále daří aktivovat Desítky produktovým klíčem z Windows 7.

Už jste provedli upgrade na W10?

Dokonce stačí jednoduše provést upgrade stávající instalace Sedmiček pomocí Media Creation Toolu, viz další podkapitola. Ale pozor, oficiálně platí, že je tato cesta určena lidem, kteří vlastní licenci na Windows 10, jak nám potvrdil Microsoft. Samotným aktem upgradu z Windows 7 vám nárok na používání Windows 10 nevzniká, přestože se systém úspěšně aktivuje a technicky vzato ho můžete neomezeně používat.

Takováto možnost aktivace i bez podkladové licence k Windows 10 byla pochopitelná v prvním roce života Desítek, když oficiálně běžela akce s možností bezplatně upgradovat. Jedna z největších a nejvýznamnějších softwarových firem na světě si ale nezajistila, aby aktivace instalací Windows 10 pomocí produktových klíčů ke starším verzím Windows 7 nebyla možná.

Postup čtyři a půl roku po uvedení Windows 10 na trh stále funguje, neznamená to ale, že byste ho měli zneužívat. Microsoft jsme požádali o vysvětlení, případnou odpověď do článku doplníme.

Doplněno dne 27. 1. 2020: K tomu, proč je nadále možné aktivovat Windows 10 i bez podkladové licence k tomuto systému, se Microsoft nevyjádřil.

Návod na upgrade na Windows 10

Vlastníte-li licenci Windows 10, můžete rovnou pokračovat v upgradu pomocí Media Creation Tool. Jako první se ale ujistěte, že jste zálohovali svá data. Kdybyste až po instalaci zjistili, že s Desítkami počítač nefunguje dobře (zpravidla jsou aplikace nahraditelné, ovladače nikoli), můžete původní instalaci Windows vždycky snadno a rychle obnovit do 10 dní, viz článek Něco po upgradu nefunguje? Vraťte se k předchozí verzi Windows 10.

Upgradovat na Desítky lze jednoduše:

  1. Navštivte web Microsoftu věnovaný stažení Windows 10.
  2. Stáhněte si Media Creation Tool, nástroj na tvorbu instalačních médií s Windows 10, který současně umožňuje provést okamžitý upgrade bez média.
  3. Spusťte nástroj, projděte průvodcem pro instalaci (ve druhém kroku vyberte okamžitý upgrade místo tvorby instalačního média) a nechte instalaci doběhnout do konce.

Postup je velmi prostý. Kdybyste si s něčím nevěděli rady, nachystali jsme také obrázkový návod, viz galerie.

KL24

Limitace upgradu

Není samozřejmě zaručené, že se všechno povede. Zastavit vás může především nekompatibilita. Čím starší počítač, tím je pravděpodobnější, že si některý z ovladačů nebude s Desítkami tykat, byť obecně je kompatibilita na velice dobré úrovni. O případné nekompatibilitě se dozvíte od průvodce Media Creation Tool.

Stejně tak vám nahlásí nekompatibilní software, což jsou typicky starší verze antivirů. S nimi si hlavu lámat nemusíte, po instalaci si vždycky nějaký kompatibilní opatříte. Využít můžete i integrovaný Windows Defender.

Byl pro vás článek přínosný?