Hlavní navigace

Za Apple ve sporu s FBI stojí i jeho největší konkurenti. Soudu posílají dopisy

Sdílet

Zdroj: Redakce

Případ s nuceným odblokováním iPhonu sanbernardinského teroristy má obrovskou odezvu. Soudkyně Sheri Pym nařídila Applu, aby spolupracoval s FBI a zabezpečení telefonu prolomil. Firma však tvrdí, že by tím musela do systému vložit zadní vrátka a to by potenciálně ohrozilo všechny uživatele. Jednou narušený zámek nelze vzít zpět.

Apple nepomůže FBI s odemčením iPhonu
Apple nepomůže FBI s odemčením iPhonu

S Applem jsou zajedno také největší rivalové, protože i ti se jednou můžou dostat do situace, kdy po nich úřady budou chtít podobný bezprecedentní zásah. Nařízení je založeno na sto let starém zákoně All Writs Act, který nebere v úvahu moderní technologie. Jiný soud jej odmítá tvrdí, že neexistuje zákon, který by Apple mohl donutit zadní vrátka instalovat.

Soudkyni Pym teď přicházejí tzv. amici curiae briefs, což jsou přátelské dopisy obsahující doplňující informace a svědectví k případu nevyžádané žádnou ze stran sporu. Apple jejich seznam postupně publikuje na svém webu. Zatím se za něj postavilo několik společností zabývajících se ochranou spotřebitelů, profesoři práva, zástupci médií i vědeckých institucí.

Na jedné lodi jsou rovněž společnosti z IT oboru: Airbnb, Amazon, AT&T, AVG, Box, Cisco, CloudFlare, Dropbox, eBay, Evernote, Facebook, GitHub, Google, Intel, Kickstarter, LinkedIn, Microsoft, Mozilla, Pinterest, Reddit, Snapchat, Twitter, WhatsApp a Yahoo.

MMF24

Postup Applu ale překvapivě kritizuje Adi Šamir, spoluautor šifrovacího algoritmu RSA a nositel Turingovy ceny pro rok 2002. V první řadě kritizuje, že Apple vůbec technicky umožňuje ochranu nějakým způsobem obejít. Pokud toho ale je schopen, měl by v tak závažném případě FBI pomoci. Udělal to prý již dříve a měl by to udělat i teď. Na prosazování ochrany si může vybrat jinou chvíli.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?