Hlavní navigace

Dva roky rýžování končí, hardware bude muset zlevnit. Nvidia, Apple i AMD už škrtají plán výroby

7. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Čipová krize možná docela náhle skončí, aspoň v PC hardwaru. Ukazují to data o tom, jak firmy ruší objednávky výroby na moderních procesech TSMC, které nedávno byly beznadějně vyprodané.

Poslední dva roky panoval ve světě nedostatek čipů a výrobních kapacit a důsledkem byla nedostupnost různého zboží a hardwaru, hodně vysoké ceny, nebo obojí, nechvalně známé tím byly grafické karty. Karta se ale obrací. Vlivem nepříznivé situace ve světě teď výrobci naopak čelí poklesu poptávky a jsou nucení do budoucna snížit výrobu. Letos a příští rok by tedy poměry měly být pro kupující o dost lepší.

Vypadá to, že počítačový trh čeká obecný pokles poptávky. Zvlášť by se to mělo týkat výrobců GPU, kteří od roku 2020 těžili z vysoké poptávky způsobené zájmem o těžbu kryptoměn (vedle hráčů hodlajících upgradovat na tehdy novou generaci GPU). Teď však ceny kryptoměn zkolabovaly a kryptotěžaři naopak velké množství GPU uvolňují na bazarový trh, což bude mocný impulz na snížení cen i nových karet, pokud výrobci nechtějí skončit s plnými sklady neprodejných grafik.

Prodeje PC letos o dost horší než loni

Toto ale není jediný faktor. Vývoj trhu se, zdá se, celkově zlomil a čeká ho pokles (nemalou roli v tom asi bude mít ruské přepadení a okupace Ukrajiny a jeho makroekonomický dopad na zbytek světa). Podle zprávy agentury Gartner v roce 2021 narostly prodeje PC o 11 %, ale v letošním roce se odhaduje opak a mají zase o 9,5 % klesnout – jde zatím o odhad, doufejme, že se situace ve světě nezhorší ještě víc. Nejvíce mají klesat „spotřebitelská“ (tedy i herní) PC, až o 13,1 %, zatímco firmy budou nákupy omezovat méně (pokles jen o 7,1 %). Pokles mimochodem Gartner čeká i pro tablety (o 9 %) a telefony (propad o 7,1 %).

Odhad prodejů PC tabletů a mobilů v roce 2022 podle firmy Gartner Odhad prodejů PC, tabletů a mobilů v roce 2022 (zdroj: Gartner)

Že toto skutečně dopadne na výrobce čipů pro PC, teď zřejmě doložila zpráva DigiTimes, kterou z čínské verze přeložil na Twitteru působící komentátor RetiredEngineer®. Tato zpráva tvrdí, že firmy teď redukují svoje předběžné objednávky výroby na nejmodernějších procesech TSMC, o něž doteď byla velká sháňka (a je pravděpodobné, že například AMD bylo limitováno tím, kolik čipů stíhá v rámci své nasmlouvané kapacity vyrobit). To, že nyní byly rezervace či objednávky seškrtány, jasně znamená, že v polovodičovém průmyslu končí fáze nestíhání a výroba přibrzďuje nebo bude přibrzďovat, aby nepředběhla odbyt.

Apple snížil plán výroby telefonů

RetiredEngineer uvádí ze zprávy DigiTimes údaje pro tři velké hráče. Prvním je Apple, který údajně už začal s masovou výrobou procesorů pro telefony iPhone 14. Původně měl nasmlouvané wafery pro výrobu čipů stačící na 90 milionů kusů telefonů coby první výrobní sérii. Teď ale tyto objednávky byly zmenšeny asi o 10 %. Tímto by se u TSMC měla uvolnit kapacita na nejnovějších výrobních procesech – 5nm, 4nm.

Nvidia by chtěla snížit výrobu, ale TSMC

Nás ale zajímají víc PC. Údajně signifikantní redukce má totiž být u Nvidie. Ta vyrábí na 5nm, respektive 4nm procesu (jde o příbuzné technologie a Nvidia má vlastní variantu procesu) serverové GPU H100 (Hopper), ale po epizodě s 8nm procesem Samsungu u čipů Ampere budou tentokrát u TSMC na 4nm/5nm procesu vyráběná také herní GPU architektury Lovelace pro grafiky GeForce RTX 4000.

DigiTimes neuvádí konkrétní čísla o objednávkách Nvidie. Je však známo, že firma v době nedostatku výrobních kapacit vsadila na jistotu a již tehdy předem zaplatila (tj. dopředu objednala) hodně velkou kapacitu 5nm výroby, hovořilo se o částce až 6 miliard dolarů. Ovšem vývoj trhu – jednak konec těžby, jednak velké skladové zásoby GPU, které po ní zůstaly – a podle všeho zhoršené prognózy prodeje budoucích herních GPU teď přiměly Nvidii plán výroby zmenšit. Protože na tomto procesu mají být vyráběné nové grafiky Lovelace (a Hopper), mělo by to znamenat, že zmenšení výroby se týká jich. Alespoň dočasně – je samozřejmě možné, že v pozdější fázi nakonec jejich výroba tyto opatrnější cíle předčí, ale Nvidia asi nechce riskovat, že by přišla smůla a nedokázala všechno prodat.

Interiér továrny TSMC (zdroj: TSMC)

Problém pro Nvidii je ale právě to, že měla pro jistotu kapacitu zaplacenou předem (což jí asi tehdy vyneslo přednost, nebo možná i nižší ceny). TSMC údajně nechce na redukci těchto již uzavřených objednávek přistoupit (tj. vrátit peníze bez nějakého velkého storno poplatku). Firma je údajně ochotná Nvidii část této nasmlouvané kapacity přesunout na pozdější dobu, ale o maximálně několik měsíců (zdá se, že o jeden nebo dva kvartály, údajně až do první čtvrtiny roku 2023).

Asi to ale také není bezpodmínečné, TSMC prý požaduje, aby tento výpadek naplánované výroby nahradil někdo jiný. To není úplně malicherné, protože vybudování a provoz těchto továren jsou nákladné, takže prostoj je drahý. Prý je ale na Nvidii, aby pro kapacitu, kterou sama neodebere, sehnala nějakého klienta. I to, že takovou volnou kapacitu někdo nezabral automaticky, možná svědčí o tom, že v horizontu nejbližšího půlroku až roku už nebude o výrobní kapacity taková nouze, protože prodeje dotyčných čipů budou o dost nižší.

https://twitter.com/chiakokhua/status/1542733213730508800

AMD ruší výrobu na 7nm a 6nm procesu

Stejně jako Nvidia je ale nuceno rušit objednávky také AMD. U něj ovšem není řečeno, že by také mělo problém s tím, že již zaplatilo a nemůže se jen tak stáhnout. U AMD se loni uvádělo, že do zajištění budoucích výrobních kapacit investuje výrazně méně než Nvidia. Tento risk se ale možná nakonec vyplatil, byť to tehdy bylo vykládáno jako znak slabší pozice firmy.

AMD prý pro čtvrtý kvartál roku 2022 a první kvartál roku 2023 zrušilo objednávky celkem 20 000 waferů. Netýká se to ale 5nm procesu, kde prý ponechalo původní objednávky – takže asi čeká, že prodeje Ryzenů 7000 a procesorů Epyc 7004 s architekturou Zen 4 nebudou o moc horší proti dřívějším plánům. Je možné, že dřív, když byl o 5nm proces větší zájem, si AMD nemohlo dovolit zarezervovat tolik, kolik by chtělo, pročež teď nemusí nic rušit.

Oněch 20 000 zrušených waferů je prý na 7nm a 6nm procesu. AMD tedy zřejmě vidí, že mu klesnou prodeje současných procesorů Ryzen 3000, 4000 a 5000 a Epyc, včetně těch pro notebooky (na 6nm procesu se vyrábějí také mobilní Ryzeny 6000) – prodeje spotřebitelských PC mají být, jak bylo řečeno, horší.

Na 7nm a 6nm výrobním procesu se také vyrábějí všechna současná GPU Radeon od modelu RX 6400 po RX 6950 XT. Podobně jako Nvidii by se v současných podmínkách měly prodeje těchto GPU hodně zhoršit a také mu mohly najednou zbýt hodně velké zásoby čipů, které byly objednány ještě za kryptotěžební bubliny, ale už se nestihly prodat. Za značnou část oněch zrušených 20 tisíc waferů by tedy mohla být utnutá výroba GPU s architekturou RDNA 2.

AMD Ryzen 6000 Rembrandt pouzdro BGA upoutavka AMD Ryzen 6000 "Rembrandt" pro notebooky vyráběný 6nm procesem (zdroj: AMD)

AMD nicméně na 6nm procesu bude vyrábět levnější grafiky (s čipem Navi 33) nové generace RDNA 3 / Radeon RX 7000 a některé komponenty highendových GPU Navi 32 a 31. Nelze proto říct, že na rozdíl od Nvidie AMD nebude mít horší prodeje grafik nové generace, než čekalo, pořád k tomu může dojít. Ale AMD asi pomáhá, že může přebytečné kapacity na 5nm výrobním procesu použít na výrobu procesorů, u nichž má asi větší jistotu, že je nakonec prodá (i kdyby to trvalo delší dobu) a nezůstanou na ocet.

Sucho pro výrobce, úleva pro kupující

Zatímco akcionáři se asi musí bát horších tržeb a zisků (a to platí pro Apple, AMD, Nvidii, ale také TSMC), pro nás kupující toto naopak bude příležitost. Prodeje zhoršené do té míry, že se takto omezuje již jednou naplánovaná výroba, by měly výrobce tlačit k tomu, aby snížili ceny výrobků, o něž klesá zájem. AMD je u grafik a procesorů menším hráčem, také se může pokusit globální zhoršení prodejů kompenzovat tím, že z nich urve větší procento. Dominantní Nvidia zase může zlevňovat proto, aby toto nedopustila. Jakákoli situace, kdy je poptávka slabá, ale firmy jsou pod tlakem prodávat (kvůli skladovým kapacitám nebo již nasmlouvané výrobě), dává při „cenotvorbě“ na trhu lepší pozici nám kupujícím.

Jinými slovy, v druhé polovině roku a v roce 2023 bychom měli vidět obecně výhodnější ceny hardwaru, jako jsou grafické karty, ale i procesory (v jejich případě zejména asi u AMD, které už nebude limitováno objemem výroby a bude se muset o prodeje víc prát). To, že u TSMC už nebude takový nával, ale může nepřímo zlevnit i další produkty obsahující čipy vyráběné nejpokročilejšími procesy.

Zdroje: Retired Engineer, Gartner

Byl pro vás článek přínosný?