Hlavní navigace

Stále není venku z problémů? Evernote propouští 15 % personálu

20. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nedávno firmu opustilo několik klíčových lidí, teď dochází k výraznějšímu propouštění řadového personálu. Evernote se s novým ředitelem stále snaží najít své místo na silně konkurenčním trhu.

Klasický cloudový poznámkový systém Evernote se nachází na obtížné pozici. Konkurence je silná a produkty od velkých firem jako Google nebo Microsoft jsou navíc nabízeny bezplatně. Jenže Evernote se jako nezávislý podnik musí něčím živit. Služba byla spuštěna v roce 2008 a průběžně získávala na provoz peníze od investorů. Phil Libin byl ředitelem od roku 2010 do roku 2015, kdy v červenci odstoupil. Nahradil ho Chris O'Neill, jenž pracoval 10 let pro Google. Už na podzim téhož roku vyšlo naplno najevo, že na tom Evernote není dobře, protože propustil zhruba 18 % svých zaměstnankyň a zaměstnanců a zavřel tři z deseti svých poboček rozmístěných po celém světě. Tehdy služba evidovala kolem 150 mil. registrovaných účtů. Podle interních informací za relativním neúspěchem stálo špatné vedení, které se nedrželo jedné vize, ale raději experimentovalo s novými produkty. Testování se nebralo příliš vážně a produkty byly zatížené vážnými chybami. Evenote ani nepracoval dobře s freemium modelem a snad až příliš pozdě začal rozšiřovat tarify tak, aby pokryly širší spektrum lidí s určitými potřebami a specifickou ochotou platit. Firma pak poskytovala svým lidem nadstandardní benefity. Velmi se plýtvalo.

Nový ředitel a stabilizace podniku

Firma pod vedením O'Neilla prosazovala úsporná opatření a zdálo se, že je na správné cestě. V únoru 2017 se nový ředitel chlubil tím, že je podnik finančně stabilní a že se chce dále živit sám bez investic třetích stran. Kromě toho si už účet v Evernotu zaregistrovalo 200 mil. lidí a zdvojnásobil se počet platících zákazníků a zákaznic.

Své poznámky můžete s Evernotem ukládat a část na libovolném zařízení Své poznámky můžete s Evernotem ukládat a část na libovolném zařízení

Možná si ale vzpomenete, že pro zajištění soběstačnosti firma potřebovala zvýšit příjmy z placených tarifů, takže potřebovala přesvědčit více lidí, aby z bezplatného Evernotu přešli na placený. V půlce roku 2016 došlo k výraznému omezení bezplatného tarifu a citelnému 40% zdražení placených tarifů. I přes pozitivní sdělení z roku 2017 se Evernotu nedaří tak skvěle, jak by se možná mohlo zdát.

Dne 18. září 2018 Chris O'Neill veřejně oznámil, že služba roste, ale přehnala to s investicemi. Aby zůstala profitabilní, musí upravit svou strategii a postupovat vpřed po malých krocích. Ředitel reagoval na zprávu, kterou přinesl magazín TechCrunch. Podle něj je snaha o přežití v dnešním světě nelehká a před nedávnem služba ztratila několik klíčových lidí z vyšších sfér vedení.

Další propouštění v Evernotu

Prý zrovna v době, kdy se snažila získat nějaké peníze od investorů. Před dvěma dny pak TechCrunch přinesl zprávu, že Evernote propouští zhruba 15 % svých zaměstnankyň a zaměstnanců, resp. se jedná o 54 lidí. O'Neill potvrdil, že dosavadní strategie nebyla zcela úspěšná a že se chce ještě více soustředit na specifické funkce. Jistou předzvěstí o problémech mohla být snaha o oživení značky v srpna. Slon to přežil, logotyp je teď ale plochý.

Snaha hovořit o Evernotu jako o perspektivní a rostoucí službě je ze strany vedení firmy chvályhodná, ale všechny ostatní indikátory naznačují, že Evernote sice neprohrál, ale urputně bojuje o přežití. A propouštění nebo odchod klíčových lidí z vedení naznačují, že z tohoto boje nemusí vyjít vítězně. Nejmenovaný zdroj navíc podle TechCrunche hovoří o tom, že počet aktivních uživatelů a uživatelek se za posledních šest let prakticky nezměnil, tj. řeč o velkém růstu být nemůže.

Dnešní placené tarify jsou pak již poměrně drahé. Evernote Premium stojí 6,99 eura na jednoho člověka na měsíc, zatímco Evernote Business pak 13,99 eura. Není jasné, jak velký úspěch se se změnou pojí. Evernote každopádně plánuje v následující měsících vydat žádané funkce jako šablony nebo úkoly. Podle ředitele nás čekají i další novinky letos, ale také v příštím roce. Dle TechCrunche Evernote navzdory všemu aktuálně nehledá investora a do konce roku by neměl čerpat z finanční rezervy.

Byl pro vás článek přínosný?