Hlavní navigace

Konec přetaktování 65W procesorů Intel přes BCLK. V generaci Raptor Lake už není možné

22. 1. 2023

Sdílet

Zdroj: Intel
U levnějších 65W procesorů Alder Lake existovala možnost je na některých deskách přetaktovat pomocí BCLK. U procesorů nové generace Raptor Lake ji ale Intel odstranil, takže třeba u Core i5-13400F už máte smůlu.

Před rokem po vydání 65W procesorů Alder Lake (Core 12. generace) pro desktop přišlo překvapení: výrobcům desek se u nich podařilo rozběhat přetaktování pomocí BCLK. Tedy něco, co Intel přes deset let nechtěl povolit. Bylo to ale stále jen díky tomu, že Intel něco neuhlídal, než že by firma toto chtěla uživatelům umožnit. Nyní vydané 65W modely Core 13. generace tuto možnost totiž zase zablokovaly a za možnost OC už zase musíte připlatit.

Procesory Intel jsou víc jak deset let oficiálně přetaktovatelné jen na čipsetech řady Z (nebo ještě na HEDT platformě jako X299) a nadto je to umožněné jenom u dražších procesorů s označením „K“ v názvu. Ty mají odemčený násobič (multiplikátor), takže můžete volně nastavovat maximální frekvenci procesoru. Ta je generovaná tak, že se vezme tzv. BCLK frekvence (100 MHz) a vynásobí se oním násobičem, tedy například 58,0× u Core i9-13900K.

U běžných procesorů 65W řady (bez označení K) násobičem nepohnete. Přetaktování by ale bylo možné, pokud byste zvýšili onu druhou proměnnou v rovnici, a přesně to dělá BCLK přetaktování. Potíž je v tom, že vedle technických problémů (na BCLK jsou vázané další komponenty) Intel tomuto druhu přetaktování aktivně brání. Za poslední dekádu se párkrát tato možnost na deskách objevila, ale Intel se ji pak snažil pokazit například v aktualizacích mikrokódu pro procesory.

B660M PG Riptide 2 ASRock B660M PG Riptide, jedna z levnějších desek umožňujících BCLK OC zamčených 65W procesorů Intel Core 12. generace. Letošní nové modely už fungovat nebudou (zdroj: ASRock)

Bohužel se zdá, že to takto dopadne i v poslední epizodě. Loni na jaře se podařilo zprovoznit přetaktování přes BCLK u procesorů Alder Lake, tedy například i na levných modelech, jako je Core i5-12400F, i5-12500 a i5-12600. Vyžaduje to ovšem speciální desku s přídavným generátorem taktu, za kterou také připlatíte, ale i tak si tato možnost své uživatele našla. Intelu ale stále není po chuti a nyní se ukazuje, že nové procesory Core 13. generace už ji neumožňují.

BCLK OC umožnil starý mikrokód. S 13. generací už nefunguje

Tento režim přetaktování byl údajně závislý na určitých verzích mikrokódu (měly by to snad být rané verze z doby před vydáním), ve kterých fungoval, zatímco novější verze jej už nepovolují. Intel v nich zřejmě přidal nějaké kontroly zavírající vrátka, která výrobci CPU pro BCLK přetaktování používali.

Procesory Core 13. generace již z výroby obsahují novější verzi mikrokódu a zároveň se do nich nedá nahrát starší verze. Proto u procesorů Raptor Lake již BCLK nelze používat, byť byste měli patřičně vybavenou LGA 1700 desku s touto funkcí. Podobně také na nich už nejde žádnými triky zapnout AVX-512.

Toto se netýká jen modelů Core 13. generace založených na skutečně novém křemíku Raptor Lake (jde o 125W modely a o zamčené 65W Core i9 a Core i7). Platí to i pro procesory, které jsou založené na „refreshnutém“ křemíku Alder Lake z předchozí generace, tedy i pro Core i5-13400F, i5-13500, i5-13600 a tak dále. Přestože tedy pod kapotou stále jde o Alder Lake, kvůli novému mikrokódu BCLK přetaktování nefunguje.

Pokud jste měli v plánu ho využívat, budete muset zvolit starší procesor z 12. generace, nebo akceptovat, že musíte pořídit 125W model a desku s čipsetem Z790 či Z690.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?