Hlavní navigace

Kvůli chybě v softwaru od HPE přišla japonská univerzita o 77 TB dat výzkumu

3. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: Soraie8288 - CC BY-SA 4.0
Japonská univerzita přišla asi o 77 TB dat ze superpočítače Cray.

Viníkem má být dodavatel počítače HP Enterprise. Výzkumníci ztratili 34 milionů souborů. HPE se omluvil.

Událost se stala na školním superpočítači Cray (firmu Cray odkoupil HPE v roce 2019 za 1,3 miliardy dolarů) kvůli skriptu. Ten měl pouze mazat starší logy, ale jeho nová verze po updatu dělala něco jiného. Smazala téměř všechny soubory starší deseti dnů, což počítači trvalo asi dva dny. Univerzita nezveřejnila příliš podrobností, ale ze zprávy je patrné, že smazaná data ovlivní 14 výzkumných skupin.

Za událost a špatný update se již omluvil dodavatel superpočítače, společnost HP Enterprise (HPE) a převzal plnou zodpovědnost. Společnost HPE uvedla: „Skript pro zálohování obsahuje příkaz find, který odstraňuje soubory protokolu starší než 10 dní. Kromě funkčního vylepšení skriptu byl pro zlepšení viditelnosti a čitelnosti změněn název proměnné předávané příkazu find pro smazání.“

„V postupu uvolnění tohoto upraveného skriptu však chyběla opatrnost. Nebyli jsme si vědomi vedlejších účinků tohoto chování a vydali jsme [aktualizovaný] skript, přičemž jsme přepsali [skript bash] v době, kdy ještě běžel. To mělo za následek opětovné načtení upraveného shellového skriptu uprostřed jeho provádění, což vedlo k nedefinovaným proměnným. V důsledku toho došlo k odstranění původních souborů protokolu v adresáři /LARGE0 [úložiště záložního disku] namísto původního procesu odstranění souborů uložených v adresáři protokolu.“

Superpočítač Cray na univerzitě v Kjótu Superpočítač Cray na univerzitě v Kjótu

Kjótská univerzita je považována za jednu z nejvýznamnějších japonských výzkumných institucí a má druhé největší investice do vědeckého výzkumu z národních grantů. Nyní přišla o mnoho dokumentů z výzkumů, byť konkrétní ztráty neuvádí. Univerzita nyní hodlá vylepšit systém zálohování a udržovat také inkrementální zálohy. Ze 77 TB zřejmě půjde asi dvě třetiny dat obnovit a celá ztráta je jen malou částí celkového úložiště (24 PB) univerzity.

zdroj: thestack

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.