Hlavní navigace

Smažte si heslo. Microsoft umožní přihlašování do Windows a dalších služeb zcela bez něj

15. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Microsoft končí s hesly. Do Windows i ostatních aplikací a služeb se nově můžete přihlašovat jen s pomocí biometriky (Windows Hello), přes aplikaci Authenticator či SMS. Svoje současné heslo můžete z účtu zcela odstranit.

Microsoft zpřístupnil bezheselnost pro některé firemní uživatele již dříve a nyní ji spouští pro všechny. Ve vašem účtu by se měla objevit v následujících týdnech ještě před oficiálním vydáním Windows 11. Přihlašování bez hesla půjde použít i třeba pro Outlook, OneDrive či Xbox.

Současné přihlašování přes Windows Hello muselo být doplněné PINem a i tak na pozadí stále existovalo heslo. A právě to nyní Microsoft umožňuje zrušit. Z dlouhodobého hlediska totiž není heslo jako způsob autentizace nijak zvlášť bezpečné a jeho nahrazení jinými způsoby přihlašování nás zřejmě čeká postupně i u dalších služeb. Některé tou již částečně zkouší.

Microsoft Už není nutné používat hesla Microsoft změnu sám nabídne

Zřejmě nejjednodušším způsobem pro uživatele je biometrika, ale také aplikace Authenticator. Bezpečnostní kód vám může přijít také do SMS či e-mailu. Microsoft zatím bezheselnost zkouší jako možnost, přičemž kdykoliv se budete moci vrátit zpět a opět zvolit si nějaké heslo.

et Microsoft Zabezpečení Účet Microsoft - Zabezpečení

Svůj účet Microsoft najdete na adrese account.microsoft.com, kde si také tuto změnu budete moci v sekci (Rozšířené možnosti zabezpečení) Advaced Security Options nastavit. Aplikaci Authentificator najdete v Google Play či Appstoru.

Microsoft zatím neumožňuje zrušit heslo pro některé starší produkty, například Xbox 360, Office 2010, Vzdálená plocha či Windows 10 (sestavení 1809 a nižší).

zdroj: VentureBeat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.