Hlavní navigace

OLED je prý ekologičtější než QLED, říká LG

31. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: LG
Technologické společnosti v posledních letech rády vydávají zprávy o svém odpovědném chování a ekologickém přístupu. A LG (divize LG Display) se nyní pochlubilo, že jeho televizory jsou mnohem více šetrné než klasická LCD, mezi které patří také technologie QLED.

LG představilo před dvěma lety vlastní Eco index, který ukazuje, jak dobře se dá zařízení recyklovat a zda obsahuje škodlivé látky. Podle korejského magazínu BusinessKorea se nyní LG pochlubilo s čísly, které hovoří jasně pro OLED. Je nutné brát v potaz, že data pochází přímo od LG.

Při výrobě 65" LCD panelu se totiž prý spotřebuje 5,2 kg plastu, zatímco na stejně velký OLED padne jen 0,43 kg. U výroby LCD má být také více škodlivých látek, což tento panel poté činí hůře recyklovatelným. Z OLEDu se dá následně recyklovat 92 % plastů, zatímco z LCD je to prý jen 72 %.

LG a recyklace panelu LG a recyklace panelu

LG dodalo ostatním výrobcům za první čtvrtletí tohoto roku asi 15 tisíc panelů typu OLED a z toho spočítalo, že ušetřilo 71,5 tisíc tun plastu ve srovnání s tím, kdyby se stejný počet televizorů prodal s panely typu LCD. Uvedená čísla pocházejí od LG, ne od nějaké nestranné organizace. Ovšem nezávislá CDP nedávno ocenila LG za její ekologický přístup známkou „Leadership A“.

Kupujete si televizor s ohledem na ekologii?

Data berou v potaz použité suroviny při výrobě, ale už ne třeba spotřebu elektřiny, která u špičkových OLED není malá a jejich energetické štítky mívají označení G. To ostatně platí i pro panely QLED a LG samozřejmě vyrábí i televizory s panely LCD.

zdroj: hdtvtest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.