Hlavní navigace

Pozdě, ale levně. Nejrychlejší grafika Intelu vyjde současně s RTX 4090. Stát bude jako RTX 3060

29. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Už to chvíli vypadalo, že se Intel vyhne prekérní situaci, kdy se jeho GPU opozdí o tolik, že vyjdou až po nové generaci Nvidie. Nakonec ale vyjdou ve stejný den jako její nová výkonnostní špička. Karta Arc A770 ale bude cenově na opačné straně spektra.

Před včerejším svátkem Intel pořádal dopředu ohlášenou akci Intel InnovatiON, kde odhalil procesory Raptor Lake pro desktop, které se začnou prodávat příští měsíc. Ale také zde bylo oznámeno snad už definitivní vypuštění herních grafik Intel Arc se zatím nejvýkonnějším z GPU, které firma vyvinula. Začátkem týdne jsme tu měli informaci, že jejich recenze vyjdou ještě před tím, než udeří nová generace Nvidia GeForce. Avšak…

Karty založené na výkonnějším z GPU generace Alchemist s 4096 shadery (32 Xe Core, pokud se orientujete podle integrovaných grafik Intelu, toto je ekvivalentem 512 EU) Intel už částečně odhalil. Předminulý týden jsme se dozvěděli jejich modely a parametry, ale bylo to ještě bez informací o ceně i bez zmínky o tom, kdy se budou dát koupit.

Vydání se sejde s nejrychlejší Nvidií, cena s levnějšími kartami

Teď Intel na výše zmíněné konferenci oznámil to zbývající pro nejvýkonnější model, Arc A770, ve kterém je GPU v maximální konfiguraci. Měli jsme tu informaci, že recenze těchto karet mají vyjít 5. 10. To už je potvrzené, ale současně také existují obavy, že to ještě pořád nebude definitivní datum vydání. Teď ho šéf Intelu Pat Gelsinger prozradil a bude až o týden později, 12. 10. To vám možná je povědomé, je to totiž den, kdy se začne prodávat GeForce RTX 4090 generace Ada od Nvidie. Nakonec tedy Intel opravdu s těmito grafikami nestihl vydání dřív, než bude největší konkurence už mít o jednu generaci novější karty.

Na druhou stranu, grafika Arc A770 této extrémně drahé (1599 $) nové generaci konkurovat vůbec nebude, její výkon totiž i v rámci předchozí nyní dva roky staré generace míří níž. Podle Intelu má Arc A770 mít lepší výkon než Nvidia GeForce RTX 3060, a to prý včetně her s ray tracingem, kde prý má Alchemist podobně dobrý výkon jako architektura Nvidia Ampere. V konkurenčním srovnání s AMD má prý karta A770 překonávat Radeon RX 6600 XT. Na rozdíl od těchto konkurentů ale grafika od Intelu vyžaduje podporu PCIe Resizable BAR nebo AMD Smart Access Memory, jinak výrazně utrpí její výkon.

Intel Arc A770 gpu 1 Intel Arc A770, provedení Limited Edition přímo od Intelu (zdroj: Intel)

Možná je dobré zmínit, že Arc A770 je GPU, které by asi parametry mělo mít na víc (čip má na 6nm procesu velikost 406 mm², 256bitovou sběrnici pamětí…). Ale dílem menší zkušenosti Intelu a slabší architektura, dílem určitě také méně zralý ekosystém a méně sofistikované ovladače a podpora ve hrách znamenají, že karta bude boxovat v nižší váze, než kam by správně měla patřit (a kde ji asi Intel původně chtěl mít). Je zde asi potenciál pro to, že časem Intel softwarový deficit bude dohánět a výkon tohoto GPU by mohl „zrát“, takže by eventuálně mohlo být blíž RTX 3060 Ti či RTX 3070, ale spoléhat se na to také úplně nelze.

Intel ale kartu, zdá se, postavil tam, kde by měla více méně být podle současného výkonu. Proti GeForce RTX 3060 (a Radeonu RX 6600) je zamířená i cenou. Ta je oficiálně 329 $, což s dnešním kurzem a DPH u nás dělá 10 000 Kč nebo 408 €.

Vydání má být globální, takže karty by se snad mohly dát koupit i u nás, omezeno to případně může být jen neochotou prodejců tyto karty distribuovat a nabízet. Ale minimálně nějaké e-shopy by je snad pro ty z vás, kterým nevadí, či dokonce je láká vsadit na netradičního koníka, měly v katalogu mít.

Intel Arc A770, provedení Limited Edition přímo od Intelu Intel Arc A770, provedení Limited Edition přímo od Intelu (zdroj: Intel)

Intel Arc A770

Karta Arc A770 má plnou verzi 6nm čipu ACM-G10 se 32 Xe Core (4096 shaderů, 32 RTU pro hardwarovou akceleraci ray tracingu a 512 XMX, což jsou zase jednotky pro akceleraci AI). GPU běžící oficiálně na základním taktu 2100 MHz a TDP je 225 W, karty budou vyžadovat přídavné napájení minimálně přes jeden osmipin a šestipin.

Více: Intel oficiálně uvádí výkonné desktopové grafiky Arc A770, A750 a A580, láká na software zdarma

Paměti GDDR6 v tomto modelu běží až na taktu 17,5 GHz efektivně, což dodá propustnost 560 GB/s. Kapacita bude 16 GB, ale alternativně bude také existovat levnější 8GB verze. 8GB verze má být patrně majoritním modelem, karty s 16GB kapacitou asi budou v menšině – bude je ale určitě nabízet Intel (půjde o jeho vlastní provedení Limited Edition). Existovat budou i karty s nereferenčním chlazením, potvrzené jsou karty od Gunniru a ASRocku (ty by mohly být i v Evropě). Nereferenční provedení ale budou obvykle karty s 8GB pamětí.

Přehled specifikací desktopových grafik Intel Arc Přehled specifikací desktopových grafik Intel Arc (zdroj: Intel)

A580 a A750 později?

Zatím Intel neříká nic k tomu, kdy vyjdou levnější verze této karty Arc A750 a Arc A580, ve kterých bude GPU osekáno na 3584 a 3072 shaderů. Ani o jejich ceně zatím nic nevíme. Tyto modely tedy mohou na trh přijít ještě o něco později než 12. října.

Zdroje: VideoCardz (1, 2, 3), Intel

Byl pro vás článek přínosný?