Hlavní navigace

Ruská banka Sberbank vytvořila vlastní kryptoměnu Sbercoin, její hodnota se ale propadá

4. 4. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Sberbank ukončuje působení na evropských trzích, kde svou licenci ztratila a je částečně odříznutá od světových trhů, ale od ruské vlády banka naopak licenci získala – na kryptoměnu. Tu připravovala několik let, ke spuštění ale došlo až nyní po invazi na Ukrajinu. Rusko patří dlouhodobě mezi největší světové uživatele kryptoměn.

Upozornění: objevují se zprávy, že jde o scam. Tedy, že za Sbercoinem nestojí přímo Sberbank, ale nějaký podvodník, který při určité hodnotě kryptoměny vše prodá. Na webu businessinsider je článek v původní podobě a zprávy o scamu jsou spíše jen útržky na sociálních sítích, ale buďte i tak obezřetní.


Rusko sice stále od evropských zemí získává velké množství deviz prodejem ropy a plynu, ale i tak má problémy s plněním závazků v dolarech. Možná i právě kvůli tomu vydaly ruské úřady bance licenci. Nejde o žádný „Rublcoin“, název zůstal konzervativní. Kryptoměna Sbercoin se po svém uvedení začala obchodovat za 0,0003617 dolarů a její hodnota od té doby klesla o 90 %.

O potenciálu kryptoměny emitované Sberbank se poprvé mluvilo v roce 2020, kdy banka začala experimentovat s technologií blockchain. Generální ředitel banky Herman Gref tehdy podle místního zpravodajského webu uvedl, že banka možná zváží vydání sbercoinů v roce 2021.

Kurz kryptoměny Sbercoin Kurz kryptoměny Sbercoin (zdroj: coinmarketcap)

Směna rublů s kryptoměnami podle Chainalysis od začátku války spíše klesla. Velký nárůst zaznamela je na začátku invaze, kdy se během pěti dnů objem obchodování vyšplhal o více než 900 % na 70 milionů dolarů.

Kryptoměny jsou využívány i pro podporování Ukrajiny, nejvíce se podle Chainanalysis využívá Ethereum.

Více: Sberbank přijde o licenci, spustí se náhrada výplat z pojištění vkladů (Měšec.cz)

zdroj: profinance.ru, Chainanalysis, Reuters

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.