Hlavní navigace

Ruský robotický ninjapes s protitankovým granátometem je … čínská hračka v punčoše

16. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: RIA Novosti

Rusko v tomto týdnu pořádá kousek od Moskvy mezinárodní vojenský veletrh Army 2022, kde zaujal robotický pes vyzbrojený protitankovým granátometem. „Robosobaka“ vypadá na první pohled jako zařízení od Boston Dynamics, mnohem více ale připomíná robopejska od Xiaomi.

Veletrh organizuje ruské ministerstvo obrany a na webu se chlubí 1500 vystavovateli včetně zahraničních. Putin na tomto veletrhu včera oznámil, že ruské vojenské systémy jsou roky a někdy i desítky let před zahraničními protějšky. Podle něj se jedná zejména o náskok v oblasti vysoce přesných zbraní a sektor robotiky.

Tvůrci robopsa řekli deníku RIA Novosti, že robotický pes M-81 s granátometem RPG-26 sestavený pomocí čínské technologie je schopný střílet na cíl, transportovat zbraně, provádět průzkum, ale i doručovat léky. Robot se dále může zapojovat třeba při hlídkování.

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2022/08/Robopes-M81.mp4"][/video]

(video: RIA Novosti)

Robopes je oblečen do černé látky a má zřejmě evokovat ninju. Podle viditelných znaků jde ale o čínského robota Unitree Go1, kterého si můžete sami objednat z Aliexpressu za 2700 dolarů za základní model. Verze s LIDARem a dalšími senzory je o něco dražší. Jen granátomet už tak snadno neseženete.

Robopes M81 Unitree Go1 Vlevo Robosobaka M81 s maskováním, vpravo Unitree Go1 (koláž: Cnews)

Vyrábí jej společnost UnitreeRobotics a jde v podstatě o vylepšenou hračku. Robopes monitoruje vaši chůzi a dokáže vás následovat. Pohání jej nespecifikovaný šestnáctijádrový procesor, dokáže běžet rychlostí 17 km/h a panáčkovat.

Tip: Francouzská armáda testuje boj s robotickým psem od Boston Dynamics

Ze zdroje není patrné, jestli tuto „zbraň“ prezentoval některý z vystavovatelů, nebo přímo ruská armáda a jestli mělo jít o pobavení, nebo to mysleli vážně.

Army 2022 Exhibice Army 2022 (zdroj: Ministry of Defence of the Russian Federation)

Zdroj: Rob Lee na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.