Hlavní navigace

Šikana, nebo ochrana? Pokud na iPhonu vyměníte tlačítko, telefon můžete rovnou zahodit

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple zavedl do iOS 9 nový zabezpečovací prvek, který si hlídá, jestli zařízení používá schválené komponenty. Platí to minimálně pro domovské tlačítko s integrovanou čtečkou otisků. Webem se teď šíří kauza „Error 53“, což je chybový kód, který uvidí uživatel, jehož telefon nebo tablet prošel neautorizovanou opravou. A když jej uvidí, je to hodně špatné. Nenávratně přišel o data a zařízení není možné oživit.

Neautorizovaná výměna Touch ID znefunkční telefon
Neautorizovaná výměna Touch ID znefunkční telefon

Kauzu rozdmýchal fotograf Antonio Olmos. který pro list The Guardian loni na podzim monitoroval uprchlickou krizi v Makedonii. Telefon mu vypadl a rozbil se. V zemi nebyl žádný obchod Applu, a tak opravu svěřil neautorizovanému servisu, který mu vyměnil displej i tlačítko.

iPhone fungoval, jak měl, až do doby, kdy Olmos upgradoval iPhone na iOS 9. Pak jej potkala chyba 53. V londýnském Apple Storu mu řekli, že s telefonem už nejde nic dělat. Podobných případů je několik, plní se jimi diskuzní fóra (včetně toho od Applu) i sociální sítě.

Mluvčí Applu řekla The Guardianu, že opravu tlačítka může provádět pouze autorizovaný servis. Pouze takový nainstaluje ověřenou komponentu a opět ji spáruje se zbytkem systému. Děje se tak proto, že Touch ID je klíčovým zabezpečovacím prvkem a Apple chrání uživatele před možnou instalací upravených či špiónských snímačů. Ty by mohly potají získat otisk a přístup do zařízení nebo k platební kartě.

 

Cloud24

To samozřejmě dává smysl, ale Apple o tom uživatele dopředu neinformoval. Ochranu nelze ručně vypnout. Přitom takhle extrémní řešení není nezbytné. Pokud systém pozná cizí komponentu, mohl pouze Touch ID deaktivovat. Telefon je stále zabezpečen PINem.

Zdroj: Guardian, iFixit

Byl pro vás článek přínosný?