Hlavní navigace

SSD v budoucnu výrazně zlevní, ceny NAND flash klesnou do konce roku i o víc jak 50 %

8. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Pokud plánujete nákup SSD nebo podobného úložiště na bázi flash, vyplatí se vám teď počkat. Do konce roku zřejmě ceny proti dnešku ještě o hodně klesnou.

Všechno zlé je k něčemu dobré. Ekonomická situace a životní náklady se zhoršují, ale vedlejší účinek bude, že trošku zlevní aspoň některý hardware. Podmínky pro to nyní nastaly v oblasti SSD, protože paměti NAND flash, na nichž jsou SSD stejně jako klíčenky, paměťové karty nebo úložiště v mobilech založené, mají jít s cenou výrazně dolů. V extrémních případech údajně až o polovinu.

Predikci budoucího vývoje ceny pamětí NAND Flash a SSD publikovala analytická firma TrendForce, která trh pamětí sleduje dlouhodobě. Podle její zprávy ve zbytku letošního roku bude pokračovat zlevňování, které již začalo, a mělo by doznat docela výrazné hloubky. Situace na trhu je mimořádná podobně jako situace ve světě, dle TrendForce se nedostavil sezónní nárůst poptávky po čipech NAND, který normálně v druhé polovině roku panuje (mimo jiné třeba proto, že výrobci mobilů nakupují pro novou generaci přístrojů).

Kvůli tomu výrobci pamětí mají značný převis nabídky nad poptávkou a jsou tlačeni k velmi nízkým cenám, protože jsou přezásobeni. Pro výrobce je to ekonomický problém, pro zákazníky to ale povede k nižším cenám.

Analytici TrendForce dříve očekávali, že v probíhajícím (nebo už spíš dobíhajícím) třetím čtvrtletí ceny NAND flash klesnou o 15-20 %. Propad cen je ale nakonec ještě hlubší, nyní už to vypadá, že klesnou rovnou o 30–35 % proti druhému kvartálu. Část tohoto už samozřejmě je za námi, ale pro nás relevantní ceny celých hotových SSD asi budou reagovat se zpožděním, takže současné ceny disků (a modulů) asi ještě neobsahují celý účinek tohoto zlevnění jejich základní komponenty. Tudíž by jejich ceny měly ještě klesat v budoucích měsících.

Pokud tedy nepotřebujete kupovat úložiště teď hned, uděláte dobře, když nebudete spěchat a s nákupem posečkáte. Ideální doba by mohla asi být po Vánocích, protože podle TrendForce se slabé prodeje výrobců NAND ještě nezotaví a i ve čtvrtém kvartálu půjde cena NAND dolů. Tato analytická firma si myslí, že v Q4 2022 dojde ke zlevnění o dalších zhruba 20 % nad rámec poklesu z třetího kvartálu, což by tedy mohlo vést k celkovému propadu o zhruba polovinu.

sk hynix nand ssd pameti Paměti NAND a SSD (zdroj: Hynix)

Dokonce ani v novém roce nemusí přijít nějaké opětovné zdražení, protože velcí odběratelé jsou údajně naladěni hodně opatrně, a pokud nedojde k nějakému náhlému zlepšení makroekonomických podmínek, asi nějaký boom poptávky nenastane. Tudíž na začátku roku 2023 asi dojde spíš ke stagnaci (ne-li nějakým dalším poklesům ceny) než ke zdražování.

Tyto uváděné poklesy cen platí jen pro čipy NAND prodávané výrobcům dalších zařízení. Ceny SSD a podobných produktů (třeba klíčenek) obsahují i další komponenty. Zejména u SSD určených pro PC jsou relativně významnou částí výrobních nákladů ještě řadič a mezipaměť DRAM. Jejich cena tak výrazně neklesne (i když DRAM by měla o něco zlevnit také), takže pokles ceny celých SSD nebude nakonec tak veliký jako ten popisovaný u NAND. O desítky procent by ale dolů jít mohly, a zvlášť u vyšších kapacit, kde je podíl NAND na nákladech větší, by tedy mohla být značná úspora. Budeme tedy mít aspoň malou nevýznamnou výjimku z všeobecného růstu spotřebitelských cen.

Zdroje: TrendForce, via: TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?