Hlavní navigace

Tesla konečně zpřístupní své nabíjecí stanice ostatním značkám, potvrdil Elon Musk

21. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Tesla
Dlouho se o tom jen mluvilo, ale Elon Musk nyní napsal na Twitter, že k tomu dojde ještě tento rok. Superchargery Tesla budou umět dobíjet elektrická auta ostatních značek. Kompatibilita bude zejména v Severní americe problém, ale v Norsku a Německu se už o otevření čile jedná.

Superchargery v Evropě používají standardizované konektory CCS (Combined Charging System), ale v Severní americe má Tesla svůj vlastní proprietární konektor. V začátcích totiž žádný standard prakticky neexistoval. Jako nejjednodušší řešení je jeví použití nějaké redukce. Ať už ji budou vozit elektromobily sebou (Tesla jim redukci prodá), nebo bude součástí nabíjecích stanic.

Zahájení v Evropě je tak pravděpodobnější. Podle webu Electrek již Tesla jedná například v Norsku, kde pro tento účel požádala o státní pobídku (vláda je dává jen pro nabíječky otevřené všem). Stejná jednání probíhají i v Německu. Stále ale není jisté, které Superchargery budou nakonec pro ostatní auta přístupné, zřejmě půjde o postupný proces.

https://twitter.com/elonmusk/status/1417593502351826946

Ostatní značky zatím neprojevily příliš zájmu o využívání Superchargerů, ale to se nyní mění. Pro majitele automobilů Tesla to v důsledku může ale znamenat delší fronty. V současnosti provozuje Tesla okolo 25 tisíc rychlonabíjecích stanic typu Supercharger na 2700 místech.

Tesla CCS Konektor CCS v Modelu 3

V Evropě dokonce nabíjení jiných značek na Superchargerech loni chvíli fungovalo, ale šlo o softwarovou chybu, která byla rychle opravena. V Česku je aktuálně osm míst se Superchargery.

zdroj: Electrec via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.