Hlavní navigace

Unikla fotka Radeonu RX 6600, levnější karty s Navi 23. Má 8GB paměť, vydání brzo?

6. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Objevily se obrázky Radeonu RX 6600, tedy levnější verze Navi 23 bez "XT". Tato grafika by mohla možná vyjít za nějaký měsíc, únik ale taky potvrdil, že neztratí na kapacitě paměti.

Minulý měsíc vyšla zatím nejlevnější (relativně) grafika Radeon generace RDNA 2, Radeon RX 6600 XT založený na novém čipu Navi 23. Vypadá to ale, že už brzo by k němu měl přibýt druhý model, jenž by měl mít ještě o něco nižší cenu: Radeon RX 6600 už bez dalších přípon. Na webu už se objevily obrázky karty Eagle od Gigabyte, takže vydání se zřejmě přiblížilo. Únik také potvrdil, že karta má pořád 8GB paměť, AMD ji nezkrouhlo.

Obrázky, o kterých je řeč, nejsou reálné fotografie, ale 3D rendery používané k propagaci, a zachycují grafiku Gigabyte Radeon RX 6600 v provedení Eagle. Tyto materiály slouží jako ilustrace výrobku mimo jiné i pro e-shopy a distributory.

O jejich únik se postaral web VideoCardz, který je možná dostal od někoho právě z distribučního řetězce. To by mohlo znamenat, že se karta chystá do prodeje. Podle starších úniků by vydání mohlo být ještě před koncem tohoto měsíce a únik by tomu mohl nasvědčovat, ale jistě to z něj nevyplývá.

Karta vypadá hodně podobně jako Radeon RX 6600 XT v provedení Eagle, ale ve skutečnosti se zdá, že Gigabyte použije odlišné, upravené PCB. Osmipinový konektor (karta má přídavné napájení jedním) je zdá se posunutý víc doprostřed karty, PCB je tedy asi kratší, takže se nepochybně změní osazení. Je možné, že Radeon RX 6600 v tomto provedení bude mít slabší (levnější) napájecí kaskádu, protože grafika bude mít nižší TDP než 160 W u modelu RX 6600 XT. Toto bychom docela uvítali, v nejnovější generaci grafik s podporou ray tracingu schází nějaký úspornější model třeba jen se 120W spotřebou.

Co ale tento model nebude mít zredukované, bude kapacita paměti. Spekulovalo se o tom (a také v tomto směru dřív přišly matoucí úniky), že by tento nižší model mohl mít osekanou paměť, což by ovšem už asi znamenalo problém, zvlášť pokud by byla oškubaná až na 4 GB. To se naštěstí nestane, podle obrázku krabice je karta osazená 8 GB GDDR6. Nevíme ale zatím jistě, zda poběží na frekvenci 16,0 GHz efektivně jako u vyššího modelu, nebo ji AMD zredukuje třeba jen na 14,0 GHz.

GPU Navi 23 by v Radeonu RX 6600 mělo mít aktivních 1792 shaderů (28 ze 32 CU) a 28 Ray Acceleratorů, paměťová sběrnice ale zůstane 128bitová a také by mělo být zachováno 32 MB Infinity Cache. Více ze specifikací ale zatím neuniklo, takže například frekvence jsou pořád záhada, stejně jako zmíněné TDP.

Cena by snad mohla být nižší než 379 $, které AMD účtuje za Radeon RX 6600 XT. Ale vzhledem k té a předchozímu počinu (RX 6700 XT za oficiálně 479 $) se asi nedá čekat, že by tento model byl vyloženě levný. Na méně než 300 dolarů se asi nedostane, čekat by se asi dalo spíš až něco okolo 329 $ (což je cena GeForce RTX 3060, která ale nejspíš bude rychlejší).

Zda se dřívější drb o zářijovém vydání potvrdí, teprve uvidíme. VideoCardz odhaduje, že by se karta mohla dostat na svět i začátkem října (októbra). Je samozřejmě možné, že papírové odhalení bude ještě tento měsíc, ale fyzický start prodeje v obchodech pak bude s prodlevou až v měsíci následujícím. Doufejme, že AMD kartu neodloží kvůli situaci v oblasti těžby kryptoměn…

Galerie: AMD Radeon RX 6600 v provedení Eagle od Gigabyte

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?