Hlavní navigace

V Brně vzniká bezpilotní letoun, který bude v krajině hledat invazní bolševník

7. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Jan Prokopius
Vysoké učení technické v Brně vyvíjí bezpilotní letoun, který bude hledat invazní rostliny. Cílem je hlavně bolševník, invazní rostlina původem z Kavkazu. Na boj s touto „kytkou“ investuje Česko desítky milionů korun ročně.

Využití klasického komerčního snímkování je pro tento účel drahé a hlavně závislé na počasí. Je totiž potřeba snímkovat přesně v době vegetačního růstu. Satelitní snímky zase nejsou dost podrobné. Malý letoun létá ve výšce maximálně 120 metrů, tedy pod oblačností a umožňuje získat lepší rozlišení výsledného obrazu.

VUT FSI Petr Dvorak letecky ustav invazivni rostliny 2021 05 19 Prokopius 013 1600 foto: Jan Prokopius

Za jeho vývojem stojí Petr Dvořák z Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT. Letoun má multispektrální kameru i navigační systém. Algoritmy pro rozpoznání konkrétní vegetace pro něj ladí v rámci spolupráce Botanický ústav Akademie věd pomocí strojového účení.

Detekování bolševníku Detekování bolševníku (zdroj: VUT a Gisat)

„Když nastane vegetační období nějaké rostliny, potřebují botanici zmapovat prostor ihned, nemohou čekat na celonárodní snímkování, které se navíc opakuje jen jednou za několik let. Volně dostupné satelitní snímky jako Sentinel či Landsat nejsou pro malá ohniska invaze dosti podrobné. A zaplatit komerční satelitní snímky nebo firmu, která s letadlem nasnímkuje pár hektarů území, je drahé. Navíc je družicové i letecké snímkování dost závislé na počasí, letá se tisíce metrů nad zemí a nesmí být proto žádná oblačnost. Náš bezpilotní letoun létá maximálně 120 metrů nad zemí a tedy pod oblačností a je vybavený běžnou komerční technikou, není proto nijak drahý,“ upřesňuje Dvořák.

Bolševník Rozšíření bolševníku velkolepého (zdroj: Wikipedia)

Botanici se kromě bolševníku zaměřili na pajasan, křídlatku a akát. Chystají se ale i na další druhy, které je složitější detekovat. První bezpilotní letouny pro tento účel vzlétly už v roce 2014

zdroj: VUT, Gisat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.