Hlavní navigace

Vypnout elektřinu, internet a zastavit vlaky. USA prý zvažují rozsáhlé kybernetické útoky na Rusko

25. 2. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Podle zdrojů blízkých tajným službám

zvažují američané v reakci na ruský vpád na Ukrajinu masivní kybernetické útoky, které by mohly ruské úsilí narušit a Ukrajině pomoci. Panují ale obavy zejména z odvety a nikdo neví, jak se kybernetická válka může vyvinout.

Americký prezident měl dostat na stůl varianty možného kybernetického útoku na Rusko v takovém rozsahu, o kterém se prý dříve ani neuvažovalo. Tyto plány mají mít američané jako prostředek k obraně pro případ kyberútoků proti USA, ale podle zprávy je nyní mezi možnostmi i jejich použití k preventivnímu kybernetickému úderu proti Rusku právě kvůli Ukrajině.

S informacemi přišla televize NBC News. Mluvčí Bílého domu Jen Psaki zprávu odmítla. a mluvčí národní bezpečnostní rady Emily Horne pak zprávu označila za něco, co je zcela mimo mísu a neodráží to, o čem se prý skutečně diskutuje. Zpráva ale také tvrdí, že útoky by byly skryté a USA by je nikdy veřejně nepřiznaly. Na akci by se podílelo americké kybernetické velení a agentury NSA. Ve vládě USA má být nyní rozpor mezi dvěma tábory, kdy jeden se obává eskalace a druhý na použití kyberútoků naléhá.

https://twitter.com/PressSec/status/1496919281535111211

Na možnost, že by takto USA pomohlo Ukrajině, se na základě zprávy poté novináři ptali odborníků na kyberbezpečnost a jejich odpovědi akci příliš nenahrávají. Kybernetické útoky sice stále probíhají, ale nikdo prý pořádně neví, jak by se vyvíjela kybernetická válka v opravdu velkém rozsahu.

Obava z odvety

Podle Christiana Sorensena, bývalého vedoucího týmu pro operační plánování amerického kybernetického velení, jsou možné jiné kreativnější kyberútoky a nemusely by mít dopady pouze na armádu.

Kyberválka (zdroj: Depositphotos)

Kromě odstavení internetu má být ve hře třeba i ruská železniční infrastruktura. Její narušení, například zásahy do výhybek, by prý mohly ztížit zásobování i přesun těžké techniky. Vlaky lze zpomalit nebo v některých případech i vykolejit. Lze také narušit elektrickou síť.

USA by se však poté mohly stát terčem odvetného kyberútoku ať už přímo ze strany státních ruských hackerů, ale také od těch „nezávislých“ operujících mimo Rusko. Stačil by prý Putinův pokyn. Dopady na kritickou infrastrukturu v zemi jsme ostatně mohli vidět před několika měsící při napadení Colonial Pipeline. Pokud nepočítáme kyberútoky na Ukrajinu a východní Evropu, byl v této oblasti v USA v posledních měsících spíše klid, což prý mohlo být záměrné.

Kyberválka jako atomová bomba: Nikdo ji nechce spustit naplno

Šlo by o nebezpečný precedens a velkou otázkou je, zda by se kyberútok velkého rozsahu považoval za přímý válečný akt. Pokud by však došlo pouze k narušení infrastruktury, ale ne k jejímu zničení, pak by se podle některých odborníků definici válečného aktu vyhnul.

Nejmenovaný americký představitel měl uvést, že „Cokoliv můžeme udělat my jim, mohou také oni udělat nám.“ Může z toho být digitální 11. září a vést ke skutečné válce. „Musíme se začít chovat, jako by kybernetické zbraně byly ve skutečnosti zbraně,“ řekl poté kybernetický expert John Cofrancesco.

USA i jiné země si již léta připravují zázemí pro možnost kyberútoků a jejich použití zároveň může kromě hroby odvety vést k jejich částečnému odhalení. USA se kdysi pomocí malwaru Stuxnet například podařilo fyzicky poškodit zařízení související s íránským jaderným programem.

Včera večer navíc ohlásila své zapojení skupina Anonymous.

https://twitter.com/YourAnonOne/status/1496965766435926039

zdroj: NBC, venturebeat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.