Hlavní navigace

Windows 7 dokončeny. Jaká byla cesta do finále?

27. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 7 dosáhl 22. července 2009 finální RTM verze a tím se stal oficiálně dokončeným. Co se ale dělo za celou dobu vývoje? Článků a novinek jsme o nástupci Windows Vista napsali hodně. Zrekapitulujme si tedy cestu od tajemného Windows Seven s minimem známých funkcí po předobjednávkový trhák mnoha internetových obchodů.

Tip: Všechny články o Windows 7 najdete seřazené v našem speciálu

Září 2008: sedmičkový kolotoč začíná

Před necelým rokem se o připravovaném systému moc nevědělo. Tehdy byl znám pod kódovým jménem Windows Seven, tedy svým pořadovým číslem, na rozdíl od jeho předchůdců s mnohem poetičtějšími pracovními názvy. Novinky byly stále doménou spekulací, jež jsme shrnuli v komplexním článku. Už tehdy bylo jasné, že se velký skok typu Windows XP > Windows Vista konat nebude a přemýšlelo se, zdali se nebude jednat o další propadák typu Windows ME. To se dnes s odstupem času ukazuje jako lichá spekulace.

Testovat třetí milník značený zkratkou M3, či jako sestavení 6780, mohli pouze blízcí partneři Microsoftu. Jejich kladné reakce napovídaly, že bychom přeci jen nemuseli výt ve finále zklamáni. Na veřejnost rovněž prosákly informace o novinkách a dokonce několik screenshotů. Dovídáme se o zlikvidovaném postranním panelu a přesunutí miniaplikací na plochu, vylepšené kalkulačce, či dvanácté verzi Windows Media Playeru. Ani na další notoricky známé aplikace se nezapomnělo: Malování a Wordpad dostávají Ribbon z Microsoft Office 2007, naopak Poznámkový blok (Notepad) zůstává zatím změn „ušetřen".

Sám Microsoft ovšem stále mlčí ve snaze zabránit fenoménu „sliby chyby" z Windows Vista. Na dostupných videích vidíme zmíněná vylepšení vestavěných aplikací, vzhled stále zůstává takřka identický s Windows Vista. Dozvídáme se o amputaci některých integrovaných programů: Movie Maker, Fotogalerie a Mail, které je ale možno doplnit stažením balíku Windows Live Essentials. Na podzim příp. začátkem zimy také očekáváme první veřejnou betaverzi.

Říjen 2008: Microsoft končí s tajnostmi

Hned na počátku října dostává Windows 7 jméno. Přesněji řečeno kódové jméno se stává oficiálním. Microsoft nechce žádné složitosti, a proto ponechává název, pod kterým připravovaný systém už každý stejně zná. Hned na to se oficiálně dozvídáme o dříve předpokládané funkci Instant On. Omezením služeb spouštěných po startu má systém  na většině strojů nastartovat do 15 sekund. Steve Ballmer navíc přiznal počáteční problémy s kompatibilitou u Windows Vista a slíbil, že se to u Windows 7 nebude opakovat. Rovněž připouští, že pro některé firmy nemusí být zrovna od věci Vistu přeskočit.

Další věcí, kterou by si Microsoft nerad zopakoval, je zmatení uživatelů rozhodováním zdali koupit nový systém (Windows Vista) nebo počkat na nový Service Pack pro systém stávající (Windows XP). Aby zabránil podobnému dilematu, vydá Service Pack 2 pro Windows Vista před samotným vydáním Windows 7. A jak řekl, tak učinil. Dnes si můžete SP2 již nějakou dobu stáhnout i v české mutaci Windows Vista. Definitivní konec tajností rovněž nastal na Professional Developers Conference, kde účastníci obdrželi 160GB harddisk plný betaverzí včetně pre-betaverze Windows 7. Takto nejprve unikly informace o nových funkcích a následně i pre-betaverze samotná.

Oficiálně se tak potvrzují další spekulované novinky: již známe Device Stage - centrum pro správu a ovládání připojených periferií, Action Center pro údržbu samotného systému, podporu multidotykových displejů a přepracovaný hlavní panel, prozatím ale v základu deaktivovaný. O novinkách přinášíme detailní článek včetně doprovodných screenshotů.

Listopad 2008: datum a rychlost

Zatímco v říjnu jsme se dozvěděli o změnách výrazně patrných na povrchu, listopad začíná novinkou o nejinternější komponentě, jádru. Oficiálně se potvrzuje minimalistický kernel MinWin zajišťující rychlost, stabilitu a flexibilitu systému. To potvrzuje i předvedení pre-betaverze na ASUSu Eee PC, tedy nijak zvlášť výkonném stroji. Populární minibooky totiž stále využívají stařičké Windows XP, a proto se Microsoft snaží, aby Windows 7 běžel rychle i na slabých konfiguracích. Naznačena byla také nižší cena pro levná zařízení.

Přiblíženo nám bylo také datum vydání Windows 7 a to na polovinu roku 2009, aby měli výrobci dostatek času připravit své stroje na vánoční svátky, což se nyní vyplnilo. Windows 7 byl dokončen a dle posledních informací bude během pár dnů rozeslán OEM výrobcům, kteří započnou testovat na svých výrobcích. Co se týče české mutace, dle tehdejších informací se měla opozdit o 45 dní, nyní však víme, že Microsoft prodlevu smrskl na pouhý týden. Zjistili jsme ovšem, že zpětná kompatibilita nebude přece jen 100%, právě kvůli dřívějšímu odstranění některých vestavěných aplikací - Windows Mailu, Movie Makeru a dalších, neboť některé aplikace třetích stran mohou na těchto součástech záviset.

Protože k betaverzi bylo ještě daleko, nemluvě o finálním systému, poradili jsme vám, jak proměnit Windows Vista ve Windows 7. V souvislosti s tím se vyrojily dohady, zdali Windows 7 nebude vlastně jen vylepšená Vista, když konec konců už víme, že velký skok typu Windows XP > Windows Vista nebude. Zdálo se, že Windows 7 obsahuje spíše kosmetické změny, i když poměrně užitečné. Kupříkladu vylepšený hlavní panel s velkými ikonami, náhledy s až sedmi ovládacími prvky, Jumplisty, či nové funkce Aero Peek a Aero Shake. Nechyběla velká obrazová galerie.

Prosinec 2008: betaverze uniká

Prosinec jsme započali návodem ke snadné migraci z Windows Vista na Windows 7. Jako předčasný dárek k Vánocům přišla Windows 7 Beta, tedy sestavení 7000. Ježíškem ovšem nebyl Microsoft, ale softwaroví piráti, což remonďany logicky rozhořčilo. Microsoft proto podnikl jistá opatření - stáhnul Windows 7 Beta z MSDN, stejně jako z Action Packu. V důsledku ekonomické krize navíc ohlásil propuštění některých zaměstnanců. Veselé a šťastné!

Ne všechny novinky byly ale negativní. Například podpora technologie NUMA se velmi hodí pro složité výpočty s využitím mnoha procesorů a paměťových modulů. Z licenční smlouvy uniklé betaverze navíc vyplývá, že testovací verzi lze instalovat na neomezený počet fyzických strojů, ale pouze do jediného virtuálního. Navíc striktně zakazuje jakékoli benchmarky, aby nedocházelo k předčasným závěrům z nehotového systému. Zákaz samozřejmě téměř nikdo nerespektuje a zjišťujeme, že výkonem překonává nejen Vistu, ale často i Windows XP, ačkoliv systém ani není hotový.

Leden 2009: betaverze oficiálně, servery praskají

Nový rok začíná hezky. A to řáděním viru Conficker.b, který útočí i na připravovaný Windows 7. Ovšem i ve vlastních řadách nachází Microsoft škůdce: Windows Media Player 12 si pochutnává na několika prvních sekundách MP3 souborů. Hotfix na sebe naštěstí nenechá dlouho čekat, a tak jej nezapomínáme doporučit k právě uvolněným oficiální Windows 7 Beta. Limit na 2,5 miliónů zájemců ovšem způsobí takový nápor, že to servery Microsoftu nevydrží a vydání je nutno odložit. O pár dní později lze stahovat znova, tentokrát bez limitu až do 24. ledna, s posílenou infrastrukturou zvládající davy nadšenců.

Ani nás nenechává betaverze chladnými. Ukazujeme vám, jak nainstalovat novou betaverzi vedle Windows Vista, a provádíme vás prvními krůčky v novém systému. Kolegové z ExtraNotebook.cz testují sestavení 7000 na minibooku, a potvrzují tak svižnost systému na slabých konfiguracích jak hned po instalaci, tak po týdnu užívání. Nadšení z nového systému neklesá. Dočtete se o něm i v časopise Extra PC 2/2009 a zatímco v Microsoftu uniká roadmapa napovídající dostupnost v obchodech někdy v říjnu, ortodoxní fanoušci sepisují petici, aby byl Windows 7 vydán hned. Microsoft pro tento nebývalý zájem posouvá konec stahování až na 10. února.

Poprvé se také dozvídáme o akci, kdy při koupi Windows Vista získá zákazních Windows 7 zdarma hned, jak vyjde. Počátek akce se tehdy očekával 1. července. Těm, co raději zůstanou u svého stávajícího systému, přinášíme další návod na přenesení funkcí z Windows 7. Microsoft mezitím vkládá své finanční prostředky do vývoje multidotykových displejů. Propagovaná podpora těchto zařízení by přece jen vypadala trochu hloupě, kdyby jich na trhu existovalo co prstů na jedné ruce.

S veřejně dostupnou betaverzí si každý může funkce, o kterých doposud jen četl, vyzkoušet sám. Wordpad kupříkladu podporuje DOCX z Office 2007 a my vám pomáháme odemknout skrytá témata. Objevuje se však informace, že některé novinky zůstávají skryté. V zápětí se ale objevuje první program pro ladění prozatím nedokončeného systému. Majitelé Windows XP navíc dostali zelenou pro upgrade. Nikoliv ovšem upgrade instalační, ale pouze cenový, kdy při nákupu nového systému ušetří. Tento krok je zcela logický, uživatelů Windows XP je stále více, než Windows Vista.

Řádění binárních škodlivin však neskončilo. Objevuje se virus zneužívající funkci Autoplay, kdy se zamaskuje za Průzkumníka Windows, a nachytá tak i zkušené uživatele, jež jej omylem spustí v domnění, že se jedná o neškodnou součást systému. Následuje jej funkční skript schopný vyřadit UAC bez přičinění uživatele pomocí simulace série stisků kláves, neboť se v rámci menší otravnosti Řízení uživatelský účtů na změny v Ovládacích panelech nedotazuje. Microsoft odpovídá klasickým: „To není bug, ale feature".

Únor 2009: vývoj RC a přehled edicí

Hned na začátku února Microsoft naštěstí přehodnocuje svůj postoj k chybě v UAC. Jednoduše přidává dotaz na uživatele při vypínání samotného UAC, čímž se skript stává nefunkčním za předpokladu přítomnosti inteligentního uživatele. Ladící program z ledna následuje balíček kodeků od uživatele s přezdívkou Shark007. Zatímco možnost stahování betaverze vypršela, sestavení 7022 a mnoho dalších uniklo na výměnné sítě. V buildu s číslem 7032 nás překvapí dvě nová témata s celkem šesti tapetami.

Mezitím Microsoft radí firmám, aby přešly na Windows Vista, my vám zase radíme jak využít multidotykové funkce a nový Media Center. Vývojáři se podělili o náčrtky a informace o tom, jak vznikala bootovací obrazovka nového systému. Nechybí přehledná tabulka všech šesti edic a jejich výbavy. Únor zakončilo několik aktualizací pro Windows 7 Beta řešících potíže s IE8, kompatibilitou aplikací a testujících funkčnost samotného systému aktualizací.

Březen 2009: Windows 7 se prodává

Březen začíná příjemným seznamem změn, který přibyl v Release Candidate oproti betaverzi. Hned na to se Windows 7 Ultimate objevuje na tržnicích na Filipínách. Nejedná se však o žádnou speciální akci či časoprostorovou trhlinu, ale o vychytralé obchodníky snažící se prodat vypálenou betaverzi z ledna.

Microsoft mezitím ze strachu z dalších pokut od Evropské Unie umožňuje odinstalaci Internet Exploreru 8 a následně i dalších vestavěných aplikací. Naopak pracuje na zprovoznění programů třetích stran, které pod Windows Vista nefungovaly, s cílem v podobě nasazení nového systému v co nejvíce firmách. Z pravidelných úniků sestavení z trasy Beta-RC zmiňujeme 7057 kvůli nové přihlašovací obrazovce. Co se týče vydání Release Candidate pro veřejnost, z původně odhadovaného dubna se datum posouvá na květen, což nakonec potvrzuje i omylem zveřejněná webová stránka.

Jako oddych od neustálých dohadů, spekulací, prohlášení a všeho ostatního zveřejňujeme článek o nových integrovaných hrách v připravovaném systému. Když už jsme u jedné z nejoblíbenějších počítačových činností, upozorňujeme na herní nedávný test porovnávající Windows 7 se svým předchůdcem. Jako třešničku na dortu zakončují březen zákusky, anglicky „Snacks", jak Microsoft nazývá interaktivní prezentace o nových funkcích.

Duben 2009: RC hotov, dva nové portály

Měsíc duben vám dal 11 důvodů, proč je Windows 7 lepší jak Windows Vista. K tomu se přidal Dell testující betaverzi na svých produktech. Potvrdil rychlejší bootování, skvělou kompatibilitu ovladačů i aplikací a svižnější běh. O upgradu z Windows XP už máme dávno jasno, Microsoft proto objasnil opačný postup. Majitelé multilicencí a vyšších edicí Windows 7 mohou provést downgrade na Windows XP vedle sestoupení na Windows Vista. Opět upozorňujeme na sestavení 7077 s novými zvukovými schématy, zatímco se vývojáři chlubí podporou vypalování ISO obrazů.

21. dubna se RC stal dokončeným a datum vydání bylo stanoveno na 5. května. Po těchto pozitivních událostech ale přichází studená sprcha v podobě neopravitelné chyby ve Windows 7. Naštěstí se nejedná o nic kritického, neboť je zapotřebí fyzický přístup k počítači, tedy něco, proti čemu se neubrání žádný systém bez ovladačů pro elektronicky řízený kulomet. Microsoft dále potvrzuje XP mód a zasazuje hřebíček do rakve viru maskujícího se za průzkumníka prostým odstraněním autorunu u flashdisků.

Mimo to představuje hned dva nové portály. První naučný kumuluje již známé „zákusky", e-kurzy a zdarma dostupné části knih s cílem vychovat Windows 7 odborníky. Druhý se zaměřuje na zákulisí vývoje Windows 7. O Windows povídají nejen jeho vývojáři, ale také různí IT odborníci.

Květen 2009: XP mód a RC ke stažení

O v dubnu potvrzeném XP módu si můžete přečíst podrobnosti v tomto článku. Dozvídáme se nároky Windows 7 platící jak pro RC, tak pro finální verzi, jež se příliš neliší od Windows Vista. Kandidáta na vydání lze konečně stahovat s neomezeným množstvím klíčů až do 20. srpna. Microsoft totiž nechce opakovat přetížení serverů jako tomu bylo u betaverze. Zmíněný XP mód nechybí na download serverech Microsoftu také. Pro ty, co trápí kompatibilita, je zde připraven Poradce při upgrade na Windows 7. Souhrn všech novinek je k dispozici v článku Windows 7 tehdy, teď a v budoucnu. Pomyslnou kaňkou na jinak zářivě bílém systému se stala první velká chyba, naštěstí ihned opravená.

Co se týče budoucnosti sedmé iterace Windows, Acer překvapil se svým minibookem Z5600 dostupným od 23. října 2009 s předinstalovaným Windows 7, čímž datum dostupnosti nabylo ostřejších obrysů. Microsoft rovněž částečně vyřešil přechod z Windows XP na Windows 7 programem Windows Easy Transfer pro přenesení uživatelských nastavení. Fanoušci mezitím zkoušejí Windows 7 RC na všem, co najdou. Opravdu zajímavým se stal na UMPC, tedy kapesním počítači podobným spíše PDA a výkonem ještě menším než mají minibooky. Na zařízení Viliv S5 systém neběhal sice nerychleji, ale spíše decentně. Skvělou kompatibilitu rovněž dokázala funkčnost ovladačů z Windows XP: Bluetooth, Wi-Fi, GPS ani dotyková obrazovka nečinily problém.

Ačkoliv Microsoft standardně znemožnil upgrade z Windows 7 Beta na Windows 7 RC, našly se způsoby jak toho dosáhnout, které však způsobily obnovení IE8 jako defaultního prohlížeče, což popudilo Mozillu i s Operou. ExtraWindows.cz mezitím přináší návod na instalaci starších programů a na P2P sítě uniká sestavení 7127, značící postup vývoje směrem k finální verzi. Začíná se rodit nápad, že by Microsoft měl majitelům Windows Vista Ultimate dát Windows 7 zadarmo, případně s velkou slevou.

Poprvé vidíme vzhled krabic a náznak nového loga, zatím ale s pochybnostmi zdali se nejedná o podvrh. O pár dnů později se však objevují další obrázky nového loga, takže se přece obrázkům dá věřit. Našince potěší screenshoty z české mutace a podpora rozpoznávání psané češtiny, následovaná uvolněním českého překladu na Windows Update. Začínají se rýsovat i skryté funkce z ledna, v podobě virtuálních Wi-Fi adaptérů spolu se znatelnějšími obrysy data dokončení systému stanoveného na léto. Objevují se i první střípky informací o cenách, ovšem stále bez jejich přesné hodnoty. Návody se to všude jen hemží. Předvádíme netradiční instalaci bez DVD, 10 různých tipů a triky pro hlavní panel.

Červen 2009: bitva s EU, finální fáze vývoje

První letní měsíc započal představením knihoven, odstraněním limitu tří spuštěných aplikací u nejnižší edice a spekulací o Service Packu 1 pro Windows 7. Konečně se dozvídáme datum uvedení do prodeje: 22. října pro 5 hlavních jazykových verzí a 31. října pro zbytek. Dokončování systému značí sestavení 7201 a unikající ceny z obchodních řetězců, informující o předobjednávkové akci za poloviční cenu, následované dalším sestavením s novou tapetou, tentokrát s číslem 7232.

Pozitivní atmosféru nového systému obohacuje řada návodů a kladných zpráv: Jak upravit vzhled Windows 7, 10 dalších tipů, nové vyhledávání a správa uživatelů, vyšší výdrž notebooků, nástroj pro snadné popsání problémů u začátečníků, výrazné zrychlení prohlížečů a řada tweakovacích programů. Vše dohromady dává 10 důvodů pro přechod na Windows 7.

Dříve naznačená nízká cena edice pro minibooky se nakonec potvrdila ve výši 45 až 55 dolarů. Celou Evropu však zasahuje radikální krok: Windows 7 E bez IE, čímž Microsoft reaguje na EU, jež přemýšlela o donucení integrace konkurenčních prohlížečů do systému. Kromě webového prohlížeče končí i betaverze, což vyspravuje únik data dokončení Windows 7, který se ale nakonec ukázal jako nepřesný. Opět jsme oživili téma přeměny Windows Vista na Windows 7 a konečně se dozvěděli oficiální ceny.

Červenec 2009: Windows 7 je hotov

S hotovým Windows 7 za rohem započínají i marketingové akce, tedy videa prezentující nové vlastnosti. Z unikajících sestavení se dozvídáme o existenci Family Packu - výhodné licence pro 3 počítače, bohužel jen pro vybrané trhy. Zatímco zájemci o edice Home Premium a Professional vesele předobjednávají za poloviční cenu, majitelé Windows Vista Ultimate nemají nic, ani dříve diskutovanou velkou slevu, natož pak systém úplně zadarmo.

Microsoft uvolňuje seznam novinek ve Windows 7 a nový komunitní web s kolekcí Snacků, pomocí něhož se dozvíte nejen o Windows 7 mnoho nových informací. Následuje zpráva o možném dokončení systému, kterou však Microsoft vzápětí popírá. Na to zvyšuje cenu Windows 7 v rámci předobjednávek v Evropě a sdílí podrobnosti o dostupnosti finálního systému.

Nakonec prohlašuje sestavení 7600 za finální a odesílá jej za výroby. Windows 7 se tak po dlouhé cestě stává dokončeným a nejen v Redmondu mohou započít oslavy. Vývojáři děkují všem, kdo Windows 7 pomohli testovat, přispěli svými nápady, či jinak pomohli vytvořit tento nový systém.

Byl pro vás článek přínosný?