Hlavní navigace

Specifikace čipu GM200 odhaleny. Přijde na trh v GeForce GTX Titan 2?

12. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čip GM204, kterým Nvidia vyždímala nečekané rezervy z „obnošeného“ 28nm procesu, lze zajisté označit za úspěšné GPU. Zároveň ale také ponouká k zamyšlení, co by teprve mohla architektura Maxwell dokázat u většího, více highendového čipu, jakým byl v generaci Kepler GK110. Doposud to vypadalo, že velký Maxwell je ještě daleko v budoucnosti, možná tomu ale tak úplně není.

Čip, který by se podle stávajících informací měl jmenovat GM200, totiž už zřejmě zanechal stopu v databázi benchmarku SiSoftware Sandra, kterým kdosi otestoval zřejmě prototyp grafiky na tomto GPU postavené. Čip je tedy zřejmě už na světě, alespoň ve formě vzorků. Z toho by mohlo vyplývat, že bude také ještě založen na výrobě 28nm procesem a nikoliv produktem 20nm linek, i když jisté to není. Podle údajů v databázi se zdá, že by mohlo jít o prototyp nové generace GeForce GTX Titan, tedy o super-highendovou kartu s cenou 1000 USD.

Záznam v databázi odhaluje alespoň částečné specifikace GM200. Má obsahovat 24 bloků SMM po 128 stream procesorech – celkově jich tak bude 3072. Stejně jako GK110 pak GPU má 384bitovou sběrnici a také 3MB L2 cache, která dále pomůže výkonu paměťového subsystému. Karta testovaná Sandrou měla paměť GDDR5 taktovánu na 6 GHz. To ale nemusí být takt produkčních karet, u těch bychom se už mohli dočkat 7GHz pamětí jako má již Titan Black. Mimořádná ale bude kapacita paměti, která má dosáhnout 12 GB, tedy dvojnásobku kapacity u původních Titanů. Je to asi celkem logické, neboť s 6 GB by karta mohla vypadat méněcenně tváří v tvář chystaným modelům GeForce GTX 980 s 8 GB paměti.

Údajný prototyp grafické karty GeForce s čipem GM200 v databázi SiSoftwate Sandra

Údajný prototyp grafické karty GeForce s čipem GM200 v databázi SiSoftwate Sandra
Údajný prototyp grafické karty GeForce s čipem GM200 v databázi SiSoftwate Sandra

Sandra u karty zaznamenala i takty GPU, v nichž je nicméně určitá variabilita. Záznamy jsou totiž tři s mírnými odlišnostmi. Shodují se na taktu 1390 MHz, což by mělo být maximální turbo, základní takt ale uvádí odlišný: 1100 MHz, 1140 MHz a nakonec 1200 MHz. První dvě frekvence příslušejí testům OpenCl, nejvyšší číslo je pak uvedeno u testu v Cuda. Co z toho bude referenční takt, těžko říct; je ostatně také možné, že karta bude takt měnit podle typu zátěže (například podle toho, zda dojde k použití FP64).

 

Jak se karta bude jmenovat, bohužel Sandra nevyslídila. Nvidia zatím použila názvy Titan (první karta s GK110), Titan Black (plně odemčené GK110) a Titan Z (duální GK110), lze tedy očekávat opět nějaké písmenko či přívlastek navíc, případně označení Titan 2. Mimochodem – původní Titan neměl čip GK110 plně odemčený. Jelikož karta, která skrze databázi SiSoftu unikla, by mohla být jednou z prvních aplikací velkého čipu GM200, je asi stejný scénář možný zde: tedy že by ve skutečnosti šlo o osekanou verzi čipu. Jádro GM200 by pak mohlo ve své plné verzi mít bloků SMM ještě víc než 24 – to ale jenom spekulujeme.

Původní GeForce GTX Titan
Původní GeForce GTX Titan

Zdroje: KitGuru, SiSoftware

Byl pro vás článek přínosný?