Hlavní navigace

Smart Access Memory (a PCIe Resizable BAR) už bude fungovat i na Ryzenech 3000

5. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: AMD
Původně mělo Smart Access Memory fungovat jen mezi Ryzeny 5000 a grafikami Radeon RX 6000, ale AMD nově rozšiřuje podporu in a Zen 2 a Ryzeny 3000.

Když AMD oznámilo Radeony RX 6000 a Ryzeny 5000 s jádry Zen 3, přišla s nimi funkce Smart Access Memory, která zvyšuje výkon ve hrách díky tomu, že je celý rozsah paměti grafiky přístupný najednou pro procesor počítače. Podle původního plánu mělo asi jít o funkci přinášející „synergistický“ bonus tehdy, když jste měli pohromadě nové GPU a nové CPU od AMD. Exluzivní to ale dlouho nezůstalo, ekvivalent se dostal i na platformu Intel, grafiky Nvidia a AMD také nakonec slevilo z požadavků.

Nejdřív se SAM objevilo i u desek s čipsetem řady 400 (ačkoliv původně mělo být omezené na desky generace 500, tedy s čipsetem A520/B550/X570). Teď už také přestává být exkluzivním tahákem Ryzenů 5000 – AMD oficiálně rozšiřuje podporu i na Ryzeny 3000 s architekturou Zen 2.

Bylo to oficiálně ohlášeno při středečním odhalení Radeonu RX 6700 XT, v němž Scott Herkelman z marketingu firmy oznámil rozšíření funkce i na tuto rodinu procesorů. Protože řada desek s čipsetem řady 400 už teď má podporu (pokud je spárovaná s procesorem Ryzen 5000), mělo by toto umožnit používat SAM na poměrně velkém množství počítačů postavených v posledních dvou letech. Je ale možné, že to bude vyžadovat další aktualizace BIOSu desek.

AMD Smart Access Memory a PCI Express Resizable BAR už i na procesorech Ryzen 3000 s architekturou Zen 2 AMD Smart Access Memory a PCI Express Resizable BAR už i na procesorech Ryzen 3000 s architekturou Zen 2 (Zdroj: AMD)

PCIe Resizable BAR asi také

Ačkoliv AMD logicky oznámilo jen podporu Smart Access Memory na svých vlastních grafikách Radeon, toto by mělo současně znamenat i podporu pro PCI Express Resizable BAR s grafikami GeForce RTX 3000.

Tato alternativní implementace téhož na kartách Nvidia by totiž měla používat stejnou standardizovanou technologii a měla by fungovat všude, kde je podporováno SAM (jak se říká, obě verze by měly být „interoperabilní“). Když tedy výrobci desek a AMD povolí na platformě Ryzen 3000/Zen 2 funkci Smart Access Memory, měl by automaticky fungovat režim PCIe Resizable BAR u grafiky GeForce RTX 3000 – pokud tedy karta sama již má podporu.

Pro připomenutí: u Nvidie má jako první karta podporu PCIe Resizable BAR nová GeForce RTX 3060, ale další modely ji dostanou také pomocí aktualizace grafického BIOSu karty. Ten bude ale nutné nahrát manuálně pomocí nástroje, který poskytnou ke stažení výrobci karet. Tyto aktualizace by údajně mohly být dostupné v dubnu.

Galerie: AMD Radeon RX 6700 XT: odhalení a oficiální benchmarky

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?