Hlavní navigace

Asus chystá 31,5" OLED monitor ProArt: 4K, HDR, autokalibrace pro profesionální použití

7. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Asus
OLED je v PC monitorech pořád málo vidět, ale teď se přidává další: model Asus ProArt PA32DC by měl mít velmi kvalitní HDR obraz pro náročné uživatele. Používá panel 31,5" 4K od JOLED a doufejme nebude poslední.

PC monitory s technologií OLED jsou bohužel věc, u které léta píšeme, že se brzy objeví nebo víc rozšíří, a o dva roky později zjistíme, že se moc nezměnilo. Teď už ale konečně OLED monitory existují, jen jich není moc. V tomto by mohl pomoci Asus, který nyní tlačí OLED do notebooků, ale vedle toho také uvádí stolní monitory s touto technologií. Má teď nový 4K model ProArt PA32DC, který vypadá na moc pěkné zobrazovadlo pro náročné.

Asus ProArt PA32DC (nebo také v delší podobě "ProArt Display OLED PA32DC") je monitorem pro profesionální grafiku, kreativní činnosti a práci, jak byste čekali ze zařazení do řady ProArt. Také by údajně měl být použitý jako studiový referenční monitor.

Monitor má klasické rozlišení 3840 × 2160 bodů s úhlopříčkou 31,5 palce. Asus používá OLED panel od výrobce JOLED (Japan OLED, vznikl spojením OLED divizí Sony a Panasonicu). Stejný dodavatel také stál za prvním OLED monitorem Asusu, menší dvaadvacítkou odhalenou už před dvěma a půl lety. Obnovovací frekvence je nejspíš jen 60 Hz, jelikož jde o monitor určený pro činnosti, kde se zvýšené frekvence nevyžadují.

Asus ProArt Display OLED PA32DC 06 Asus ProArt Display OLED PA32DC (Zdroj: Asus)

Podstata OLED technologie, kdy body panelu přímo svítí místo toho, aby se používala blokující matrice a podsvícení jako u LCD, dovoluje monitoru dosáhnou udávaného kontrastu 1 000 000:1. Další z parametrů, v nichž je OLED nedostižná (nebo aspoň mnohem lepší než LCD) je odezva, která je uváděná jen 0,1 ms, monitor by měl být prakticky prostý problémů způsobených pomalou odezvou (duchy, artefakty, rozmazání), notoricky známých u LCD obrazovek.

Tip: Asus opět řádí v noteboocích: přidává kreativní kolečko a rozšiřuje OLED do více modelů

Panel má 10bitovou barevnou hloubku, čímž se myslí 10 bitů na jednu barevnou složku, takže celkově 30 bitů (pokud vás mate to, že standardní barevná hloubka v PC je 24 bitů – to je 8 bitů na složku). Má pokrývat 99 % barevných prostorů DCI-P3 a Adobe-RGB, Rec.2020 je pokrytý z 80 %.

Dosažitelný jas by měl být 400 cd/m², protože Asus uvádí, že monitor bude mít certifikace VESA DisplayHDR 400 True Black (což je certifikace pro monitory OLED, které dosahují stejné nebo spíš lepší schopnosti HDR při nižším jasu – neplést s mnohem horším běžným DisplayHDR 400). Jas 400 cd/m² ovšem monitor utáhne jen ve špičkách, trvalý maximální jas pro celou plochu je jen 250 cd/m².

Asus ProArt Display OLED PA32DC 10 Asus ProArt Display OLED PA32DC, výklopná sonda pro kalibraci (Zdroj: Asus)

Asus uvádí, že ProArt PA32DC má být z továrny nakalibrovaný na poměrně přesné barvy, barevná odchylka má být méně než jedna (deltaE

Fyzické provedení má také několik nadstandardních funkcí. Zezadu jsou po obou stranách držáky na kabely, nahoře je ale také držadlo pro přenášení. V ceně/balení bude nasaditelné stínítko, které je častým doplňkem profi monitorů. Pro méně klidná umístění třeba přímo na natáčecím place se místo standardního stojanu dají použít nožičky nasazené na spodní stranu monitoru (jako u televizí). Standardní stojan výškově nastavitelný, tyto nožičky logicky ne.

Kdy se ProArt PA32DC začne prodávat, zatím Asus neuvádí, stejně jako to, jaká bude jeho cena. Pravděpodobně se ale bude počítat v tisících dolarech.

Galerie: Asus ProArt Display OLED PA32DC

Zdroje: Asus, TFT Central

Byl pro vás článek přínosný?