Hlavní navigace

Pravda o škodlivosti 5G: komise pro ochranu před zářením po sedmi letech výzkumu řekla, že je bezpečné

16. 3. 2020

Sdílet

Komise ICNIRP je takový hlídací pes rádiových vln. V roce 1998 vydala (výzkum tedy probíhá již více než dvacet let) doporučení o limitech elektromagnetického záření v rozsahu frekvencí 100 kHz až 300 GHz. Pokrývá tedy nejen mobilní sítě, ale i Wi-Fi, rozhlasové vlny a další. Frekvence použité v sítích 5G tyto standardy splňují, ačkoliv ze zprávy vyplývá, že frekvence nad 6 GHz (milimetrové vlny) by už vyžadovaly přísnější limity.

Komise zjišťovala, jaká je minimální hladina záření, které by již mohla poškodit lidské zdraví. Obecně uvádí, že škodlivé účinky mohou být teoreticky dva: vlny pod 10 Mhz stimulují nervová zakončení a nad 100 kHz ohřívají. Záleží ale na jejich intenzitě, tedy konkrétní frekvenci a době expozice. Nebyl zjištěn žádný důkaz, že by takové vlny způsobily rakovinu, neplodnost nebo přecitlivělost na elektromagnetismus. Studie se ale týká pouze lidí, případný vliv na zvířata, která frekvence vnímají odlišně, posuzován nebyl.

Pro srovnání, zdraví škodlivé rentgenové záření používá extrémně krátké vlny na frekvencích 30 petahertzů až 30 exahertzů (délka vlny okolo 10 nm) a patří mezi ionizující záření. Radiofrekvenční vlny jsou definovány do velikosti vlny jeden milimetr, poté následují infračervené a ultrafialové spektrum.

ICNIRP 5G studie1 ICNIRP 5G studie1

Výzkum zjišťoval množství absorbované energie (SAR) na nízkých frekvencích a hustotu energie na vyšších frekvencích. Vždy zvlášť pro hlavu, pro střed těla a pro končetiny po dobu 30 minut. Dr. Eric van Rongen z komise ICNIRP řekl “Víme, že někteří lidé mají z bezpečnosti 5G obavy a doufáme, že nastavené přísnější podmínky jim pomohou.“

Do 6 GHz bez problémů, na vyšší frekvence přísněji

Komise navrhla jistá omezení, která by měla přispět k ještě menšímu vystavení lidského těla frekvencím nad 6 GHz (pro celé tělo i případně intenzivnější pro část těla, typicky mobil v kapse). Ta spočívají ve vyšších limitech pro výrobce – aktuální doporučení se proti těm původním z roku 1998 liší zejména v tom, že omezují maximální dovolené záření jak pro celé tělo, tak i krátkodobé pro část těla.

Asociace GSMA (mj. organizátor veletrhu MWC) sdělila, že současné 5G smartphony standardy doporučené komisí ICNIRP s přehledem splňují a chystané 5G smartphony budou brát ohled i na nová doporučení. Týká se to hlavně frekvencí nad 6 GHz.

MMF24

5G technologie nyní počítá s frekvencemi okolo 700 MHz (po vypnutí DVB-T) a obecně může fungovat v rozsahu 600 MHz až 6 GHz (kde je aktuálně dost plno). Ale také v tzv. milimetrových vlnách 24 až 90 GHz (přesné údaje se liší, milimetrové vlny fyzikálně končí na 300 Ghz). A o tyto vysoké frekvence jde především, neboť 5G frekvence do 6 GHz (Sub-6) mají sice lepší pokrytí, ale milimetrové vlny umožní mnohem vyšší rychlosti. Technologie 5G potřebuje obě frekvence kombinovat.

zdroj: Techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.