Hlavní navigace

eDoklady si stáhlo 217 tisíc občanů. Od dubna bude občanku v mobilu akceptovat dopravní policie

28. 1. 2024

Sdílet

eDoklady - občanka v mobilu při silniční kontrole
Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Aplikaci eDoklady si stáhlo již 217 tisíc občanů, alespoň to tvrdí Digitální a informační agentura, která systém spravuje. To je asi 2,5 % obyvatelstva staršího 15 let (občanský průkaz se vydává standardně od věku 15 let).

Aplikace se od počátku potýkala s problémy. Kvůli legislativě bylo nutné místo škálování ji zapnout pro všechny současně a základní registry běží zatím na historickém hardwaru. Komu se zprovoznit občanku v mobilu podařilo (a takových byla většina), může se jí ověřit prozatím na několika ústředních správních úřadech či ministerstvech. V tomto aspektu naopak náběh postupný je.

Digitální a informační agentura (DIA) oznámila novinku, že od dubna bude tento typ ověření akceptovat i dopravní policie. A protože s sebou od 1. ledna nemusíte vozit ani řidičský průkaz či „malý techničák“, postačí při řízení po Česku už jen smartphone.

Další úřady (finanční, katastrální, matriční…) se přidají v červenci. Zbytek (banky, pošta…) se zapojí až příští rok v lednu. Jde o nejzazší termíny, a je proto možné, že se některé subjekty přidají i dříve.

MMF24

Aplikaci eDoklady (neplést s eObčankou, která slouží pro přihlašování k online službám a potřebujete k ní fyzickou čtečku) lze stáhnout přes Google Play nebo App Store. Pro její fungování (kromě prvotního přihlášení) není potřeba přístup k internetu. Následníkem aplikace eDoklady má být Evropská digitální peněženka, která je ve fázi pilotního projektu.

DIA se stará o Czech POINT, datové schránky, Portál občana či jednotnou doménu gov.cz. Organizace byla založena 1. ledna 2023 zákonem o právu na digitální služby. Současnout agendu převzala od Ministerstva vnitra. V čele stojí Martin Mesršmíd, který dříve pracoval v Avastu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.