Hlavní navigace

Galaxy Chip: Samsung prý opět chystá vlastní architekturu procesorů, vytvoří ji architekt z AMD

8. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Redakce
Samsung před více než třemi lety na vlastní CPU rezignoval a spokojil se s licencováním technologií od ARMu. Zřejmě toho ale lituje, prý totiž spustil vývoj znovu a chystá nové pokročilé procesory pro mobily a možná i notebooky s vlastní architekturou.

Čas letí… V listopadu to byly tři roky, co se vynořila zpráva o tom, že Samsung končí s vývojem vlastní architektury jader CPU, načež firma přešla na standardní licencovaná jádra ARM Cortex podobně jako před ní Qualcomm. Teď se ale objevily pozoruhodné informace, podle kterých se Samsung patrně zase k vlastní architektuře CPU vrací. Vývoj už má běžet a vede ho údajně expert přetažený z AMD.

Na korejském zpravodajském webu Pulse News se předevčírem objevila zpráva, že Samsung usiluje o vlastní jádra CPU. Na tuto zprávu pak upozornil Tom's Hardware. Jde údajně o informaci od několika zdrojů z průmyslu, podle níž Samsung nedávno ustavil tým, který na vlastní architektuře CPU pracuje. Tyto aktivity má vést někdo, kdo předtím pracoval na architekturách CPU v AMD.

Vlastní jádra CPU mají snížit závislost Samsungu na společnosti ARM a jejích licenčních architekturách. Vlastní jádro by teoreticky mohlo Samsungu dodat výhodu v telefonních SoC, ale také mu umožnit vrhnout se na výrobu procesorů pro notebooky (dal by se v tom tedy asi vidět vliv procesorů Apple M1 a následníků). Pokud by se v budoucích letech rozjela platforma PC notebooků s Windows běžících na procesorech ARM, mohlo by výkonné jádro CPU mít strategický význam.

Patrně se stále jedná o jádra s architekturou ARM, která ale budou vyvinutá v rámci tzv. architektonické licence, kdy si firma pořizuje povolení používat instrukční sadu, ale mikroarchitekturu si navrhuje sama.

Galaxy Chip

Samsung prý plánuje celkově přidat plyn ve vývoji procesorů (ve smyslu celých SoC) a snad je posunout na vyšší úroveň proti již dnes existujícím Exynosům. Tato „nová generace“ SoC by se prý mohla nazývat Galaxy Chip (možná je tedy řeč o jakémsi „rebootu“ značky) a první procesor z této linie by měl prý vyjít v roce 2025. Ten ale ještě nebude založený na vlastním designu jádra CPU, které tou dobou nebude připravené. Podle Pulse News by mohlo přijít až do dalších generací Galaxy Chipů až někdy kolem roku 2027.

Samsung Exynos 990 Samsung Exynos 990 (zdroj: Samsung)

Samsung uznal za vhodné na tuto zprávu reagovat a zaslal webu Tom's Hardware cosi jako námitky, které ale informace tak docela nepopírají. Oficiální sdělení říká, že zpráva, že Samsung ustavil tým vyvíjející CPU, není pravdivá. Současně ale přidává, že ve skutečnosti Samsung má několik interních týmů provádějících vývoj a optimalizaci CPU a také kontinuálně získává zkušené pracovníky z celého světa. To by mohlo znamenat, že vývoj vlastních CPU opravdu probíhá a Samsung vlastně protestuje jen proti vyznění, že s ním začíná narychlo až teď. Není ale jasné, jestli ony již předtím existující týmy vyvíjejí i vlastní architekturu jader CPU, nebo se tím myslí jen navrhování SoC pomocí licencovaných bloků, jako jsou jádra ARM Cortex nebo třeba integrovaná GPU od AMD.

Cyklus mezi vlastními a licenčními jádry

Důvodem, proč před časem společnost Samsung (ale i Qualcomm) vývoj vlastních jader opustila, byla asi i tehdejší kvalita jader Cortex, kdy se v době architektur Cortex-A75, Cortex-A76 rychle zvyšoval výkon při velmi dobré energetické efektivitě. Je pravda, že jádra, která obě tyto firmy vyvinuly, tehdy proti těmto Cortexům nestíhala. Samsung pozoruhodně měl jádro se značně širší out-of-order architekturou, ale nepodařilo se mu výkon lehčích a užších Cortexů překonat a jeho široké jádro mělo naopak problém se spotřebou. Z jistého pohledu tehdy jeho rozhodnutí mělo smysl a krátkodobě zlepšilo konkurenceschopnost Exynosů. Ale ztráta této vlastní schopnosti a rozpuštění existujících týmů asi byla dlouhodobě nerozumná.

Od té doby se situace změnila. Firma Apple udržovala výrazně vyšší výkon svých ARM jader proti Cortexům a současně s nimi vyrazila do notebooků a počítačů. Qualcomm a Samsung najednou mají problém, protože s jádry Cortex to na podobný pokus o notebookový trh moc není. Poté, co přiměl obě firmy vlastní jádra opustit, už se ironicky samotnému ARMu v inovacích daří o něco hůř. Jeho jádra Cortex-X1 a X2 sice zvýšila jednovláknový výkon, ale pokroky ve výkonu už nejsou tak ohromující, jako v oné době jader A76 a A77. A konkurence včetně x86 procesorů je před nimi značně napřed v absolutním výkonu, byť jádra ARMu si zachovávají vysokou efektivitu a nízkou spotřebu.

Vypadá to tedy, že jsme svědky jakéhosi cyklického návratu. Před nějakými deseti lety v době velkého boomu mobilních zařízení byla vlastní architektura CPU vnímána jako potenciálně velmi důležitá schopnost a usilovalo o ni několik různých hráčů (kromě Qualcommu, který ji měl už dlouho, a Samsungu se mluvilo o čínských firmách, byl zde třeba i projekt K12 od AMD). To pak ale ustoupilo a chvíli to vypadalo, že kromě Applu nikdo nebude mít lepší jádra, než jsou Cortexy, předešlé vlastní architektury i nové pokusy o ně zmizely. Teď jako bychom se zase vraceli zpět o deset let. Výrobci ARM procesorů mají podle všeho opět pocit, že budou potřebovat vlastní jádro. Toto může být mimochodem pro samotou firmu ARM zdroj starostí. Za architektonické licence totiž inkasuje méně, takže když se více firem odkloní od licencování jejích hotových jader ARM Cortex, sníží se jí příjmy, které by naopak chtěla/potřebovala zvyšovat. ARM se teď zřejmě snaží ze zákazníků dostat větší tantiémy, ale to může dost narušit vztahy, zvlášť pokud na to ARM tlačí nevybíravými prostředky včetně agresivních soudních sporů jako teď v případě Qualcommu.

CS24

Tip: Střelba do vlastních řad? ARM žaluje Qualcomm, chce mu zakázat použití architektury Nuvia

Zdroje: Pulse News, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?