Hlavní navigace

Intel SSD 665p vydáno. Druhá generace QLC zlepší výkon, ale hlavně slíbenou životnost

26. 11. 2019

Sdílet

Před dvěma měsíci poodhalil Intel na jihokorejské výstavě SSD 665p, které představuje druhou generaci disků (respektive NVMe modulů M.2), které firma nyní prodává ve formě SSD 660p. To je populární svou nízkou cenou za gigabajt navíc v kombinaci s NVMe rozhraním místo pomalejšího SATA. Druhá generace SSD 665p ho ovšem má podstatně vylepšit a právě přichází na trh. Jen mírná změna názvu odpovídá tomu, že Intel SSD 665p jde cestou menších evolučních změn proti předchůdci. Používá stejný řadič SiliconMotion SM2263 s DRAM cache a s rozhraním PCI Express 3.0 ×4. Ovšem významná změna je na straně samotných pamětí. Místo 3D QLC NAND první generace založené na 64vrstvých čipech je už použitá QLC druhé generace, jež má vrstev 96. Asi nejpříjemnějším důsledkem je, že se značně zvýšila garantovaná životnost v zápisu. Kolik je reálná výdrž buněk, je samozřejmě ještě jiná věc, ale přímo v papírových specifikacích je nyní garance o 50 % vyšší. 1TB modul má vydržet minimálně 300 TB zápisu, 2TB verze pak 600 TB. To odpovídá 300 cyklům, což je někdy garantováno i u disků s lepšími čipy TLC, avšak tam jsou dnes často čísla už lepší.

PseudoSLC cache může zabírat přes polovinu SSD

Intel uvede jen 1TB a 2TB model a 512GB verze nebude, což dává smysl, protože vzhledem k vyšší kapacitě by u malých disků čipy QLC vytvářely příliš nízký paralelismus. Pro výkon je také důležité řešení pseudoSLC cache, která má statickou a dynamickou část. Statická o kapacitě 12 nebo 24 GB (pro 1/2TB modul) je použitá vždy, dynamická závisí na zaplnění disku. Při prázdném SSD může celková kapacita tohoto meziskladiště mít až 140 GB u 1TB modelu a 280 GB u 2TB modelu (což odpovídá reálné kapacitě QLC NAND 560 a 1120 GB).

Kapacity pseudoSLC cache u Intel SSD 665p Kapacity pseudoSLC cache u Intel SSD 665p

Dokud tedy se zaplněním nepřekročíte tuto hranici, bude SSD mít data uložená jen v režimu SLC a čtení a zápis budou probíhat hodně rychle, po zaplnění se ale začne tato cache zmenšovat a data převádět do režimu QLC s nižším výkonem. Trošku zrádné to je v tom, že při zkoušení po koupi máte vyšší výkon, než jaký bude s reálně využitou kapacitou. Takto se nicméně chovají i mnohá TLC SSD s velkou dynamickou pseudoSLC cache.

KL24

O 7 až 14 procent lepší výkon

Přechod na 96vrstvé čipy má rovněž zlepšit výkon, byť méně významně. V tabulce srovnávající specifikace jsou uvedená procentuální zlepšení výkonu od plus 6,7 až po 13,6 %, přičemž o něco víc profituje 2TB verze modulů. Ta má sekvenční rychlosti čtení a zápisu 2000 MB/s a jak pro náhodný zápis, tak pro náhodné čtení je udáván výkon 250 000 IOPS (vše je ovšem pro operování s pseudoSLC cache, stabilní výkon v režimu QLC bude o dost horší). 1TB disk má pomalejší sekvenční zápis (1925 MB/s) a hlavně náhodné čtení (160 000 IOPS).

Specifikace pro Intel SSD 665p Specifikace pro Intel SSD 665p

1TB verze disku má stanovenou oficiální cenu 125 dolarů, což s daní vychází na nějakých 3500 Kč. Cena je tedy vyšší, než za co momentálně můžete nalézt 1TB Intel SSD 660p. Nicméně toto se asi časem srovná, za novou generaci je ze začátku typicky příplatek, než se ceny setřesou tržními tlaky. 2TB verze přijde na trh o něco později, má být dostupná až v první čtvrtině příštího roku a cenu pro ní zatím neznáme. Obě verze dostanou opět pětiletou záruku.

Galerie: Intel SSD 665p

Byl pro vás článek přínosný?