Hlavní navigace

Krádež přihlašovacích údajů pomocí pohybových senzorů

18. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové technologie s sebou přinášejí také nové problémy; chytré telefony nejsou výjimkou. Že lze uživatele sledovat pomocí navigace GPS je známým faktem, napadlo vás však, že bezpečnostní problémy mohou způsobit i senzory pohybu? Pokus výzkumníků z Pensylvánské státní univerzity ukazuje, že z údajů o pohybech přístroje může škodlivá aplikace získat mnohem citlivější data, než by se mohlo zdát.

Základem celého pokusu je předpoklad, že styl, kterým uživatel píše na dotykové obrazovce tabletu nebo telefonu, vykazuje určité stálé vzorce. V principu by tedy mělo být možné vyvodit z pohybů zachycených senzory, jakou „klávesu“ člověk na zařízení stisknul. Aplikace, které je umožněno číst data ze senzorů, tak může zprostředkovaně sledovat stisknuté znaky, i když je spuštěná na pozadí a operační systém jí od údajů o zaznamenaných dotycích odřízl, například proto, aby v jiné aplikaci mohl uživatel „bezpečně“ zadat přístupové údaje nebo vytočit číslo.

Program TapLogger, který vědci v rámci experimentu vytvořili pro operační systém Android, pracuje ve dvou režimech. Jelikož je nejprve potřeba získat interpretační klíč k pohybům uživatele, maskuje se škodlivý kód v běžné aplikaci. Při jejím běhu jsou k dispozici jak údaje z pohybových senzorů, tak přímý dotykový vstup, a jejím prostřednictvím lze tedy vytvořit databázi pohybů, provázejících psaní.

 

Data z režimu učení pak používá útočný režim, který se aktivuje, je-li aplikace spuštěná na pozadí. Program v něm analyzuje data ze senzorů a hledá vzorce, který odpovídají tomu, co se naučil při běhu v režimu učení. Pak již jen zbývá odposlechnutá data nějak odeslat ze zařízení.

Výhodou postupu je samozřejmě, že se nespoléhá na zranitelnost kódu operačního systému a nelze jej tedy odstavit rychlou opravou. Jeho nasazení však komplikuje potřeba statistické analýzy dat a obtížnost rozeznávání (problémem jsou zejména blízko sebe ležící tlačítka). Při pokusech měl software nicméně poměrně slušnou úspěšnost jak při simulovaném odposlouchávání vytáčených čísel, tak při pokusu o krádež zadávaného hesla.

MMF24

Závěr celého experimentu je poměrně jasný – senzory telefonů a tabletů je nutné důsledně podřídit bezpečnostní politice operačního systému a začít řešit, které programy k ním smějí mít přístup a za jakých podmínek. Dle autorů experimentu má však stále význam i obecná opatrnost, v tomto případě zejména časté střídání hesel a jejich dostatečná délka.

Zdroje: Pennsylvania State University, V3.co.uk

Byl pro vás článek přínosný?