Hlavní navigace

Letos už žádné další notebooky s technologií AMD SmartShift. Dell G5 15 SE je jediný

8. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
AMD přiznalo, že letos už nebudou žádné další notebooky s technologií SmartShift, Dell G5 15 SE je jediný, který tuto optimalizaci výkonu využije.

Když AMD začátkem roku oznámilo osmijádrové mobilní Ryzeny se 7nm výrobním procesem, přišla s tím jedna novinka využívající úzkou integraci mezi procesory a grafikami AMD: věc nazvanou AMD SmartShift. To je technologie, která propojuje řízení spotřeby samostatného GPU a CPU v notebooku.

Pokud mají tyto dva čipy společný chladič, je možné mezi nimi přesouvat dynamicky „příděl“ spotřeby, které může jeden komponent spotřebovat, podle toho, zda aplikace nebo hra více potřebuje vyšší výkon GPU, nebo vyšší výkon CPU. Podobné sdílení TDP grafického jádra a CPU jader mají z logiky svého fungování APU a AMD SmartShift měl toto „půjčování“ TDP umožnit i mezi CPU a samostatnou grafikou. Podle AMD je díky tomuto lepšímu využití dostupné energie možné zvednou výkon ve hrách či aplikacích o několik procent.

Další notebooky se SmartShiftem budou až příští rok

Problém je bohužel v tom, že notebooků, které tento zlepšovák budou moci využívat, bude velmi málo. Jednak proto, že je vyžadována kombinace Ryzenu a Radeonu, kdežto většina herních notebooků mívá grafiku Nvidia, ale ani z notebooků vyhovujících tomuto valná většina SmartShift mít nebude, nebo alespoň ne v letošní generaci. AMD totiž potvrdilo, že letos se tato technologie podívá jen do jediného notebooku, a to do modelu Dell G5 15 SE, který byl oznámen už na začátku roku jako první implementace.

A letos bude skutečně jediná, což už potvrdilo přímo AMD slovy Franka Azora. Důvod je údajně takový, že zprovoznění je potřeba připravovat poměrně dlouho a výrobci na něj museli myslet poměrně dlouho před vydáním. Podle AMD byl právě jenom Dell dost iniciativní a začal na sdíleném TDP pracovat v dostatečném předstihu, aby funkci mohl mít už v letošním modelu. Mezi aktuální snůškou notebooků bude mít tedy exkluzivitu.

https://twitter.com/AzorFrank/status/1268657743482757122

Toto neznamená, že by SmartShift zapadl (nebo alespoň zatím). Další notebooky, které tuto optimalizace mají používat, mají podle Franka Azora vyjít také a firma na tom pracuje, ale bude to až v příštím roce. Teoreticky by se to tím pádem už dokonce mohlo odsunout až do další generace mobilních Ryzenů 5000, pokud ji AMD opět vydá z kraje roku 2021. Ale toto jenom spekulujeme.

Nvidia by mohla AMD se sdíleným TDP předběhnout

Vypadá, že se paradoxně už letos víc rozšíří alternativa Smartshiftu, kterou oznámila Nvidia pro grafiky GeForce RTX později (až v dubnu synchronizovaně s procesory Intel Comet Lake-H). Tato technologie se jmenuje Dynamic Boost a princip je u ní stejný, nicméně Nvidia avizovala, že by měla fungovat párování s oběma značkami notebookových procesorů.

Tip: Nvidia vylepšuje Max-Q: Dynamic Boost, Advanced Optimus a nová GPU pro notebooky

KL24

Nvidia má pravděpodobně v herních noteboocích téměř dominantní postavení (odhadem 75–80 %), takže ovšem nebude velké překvapení, pokud by se jí Dynamic Boost podařilo protlačit ve větším množství strojů.

Galerie: Technologie AMD SmartShift v notebooku Dell G5 15 SE

Zdroj: AMD/Frank Azor (Twitter), via: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?