Hlavní navigace

Podívejte se, jak po 40 letech letí kopie první československé družice Magion-1 do vesmíru

4. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtyřicet let od vypuštění první československé družice Magion-1 vypustili současní astronomové její (na pohled stejnou) kopii Magion-1S. Jde však spíše o maketu a vypuštění je oslavou výročí. Na projektu se podílí Hvězdárna a planetárium Brno, Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy a Slovenská organizácia pro vesmírne aktivity (SOSA). Magion-1S ale není hračka, dokáže monitorovat venkovní tlak, teplotu a výšku a údaje hlásit přes rádiové vlny, které si může naladit téměř každý (ne na běžném rádiu). Vysílá také znělku pořadu dětského Magion a pro záznam obrazu má i kameru.

Na palubě je Igráček

Magion-1S startoval z letiště u slovenské obce Malá Bielice za pomoci stratosférického balónu a jeho cílem je tzv. hranice vesmíru (asi 35 až 40 kilometrů). Na „palubě“ má igráčka astronauta a samotný let má trvat jen asi pět hodin. Uvnitř sondy jsou i semena několika rostlin, na nichž se po návratu bude zkoumat, jak se jim povede.

Start sondy Magion-1S (video)

Původní Magion-1 odstartoval v roce 1978 ze sovětského kosmodromu Pleseck na raketě Kosmos-3M a měl za cíl monitorovat elektromagnetické jevy v magnetosféře a ionosféře. Planetu obíhal ve výšce 406 až 764 km. Shořel v atmosféře v roce 1981, ale po něm následovaly ještě čtyři další Magiony a ten poslední se naposledy ozval v roce 2002.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.