Hlavní navigace

Mapy.cz mají bratříčka – Windy Maps míří do světa a fungují plně offline

10. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seznam dnes na své tiskové konferenci představil světovou novinku. Spojení známého jména Windy (startup Iva Lukačoviče) a aplikace Mapy.cz vzniklo Windy Maps. V podstatě takové Mapy.cz pro zahraniční uživatele, které jsou sice jen v češtině, ale podle statistik je používá i mnoho uživatelů, momentálně hlavně z Polska. Celkem Mapy.cz využívá měsíčně 1,2 milionu uživatelů na mobilu a 3,5 milionu měsíčně na webu. Windy a Seznam spojili síly a vznikla nová aplikace s názvem Windy Maps. Světové turistické mapy, které fungují naplno i offline. Aplikaci si můžete rovnou vyzkoušet (Android, iOS), verze pro web by měla přibýt časem. Od Seznamu je to logický krok, jeho Mapy v mnohém překonávají ty od Googlu a omezovat se na Česko by byla škoda.

Internet nepotřebujete

Windy Maps má být takovými Mapami nové generace a Seznam u nich mohl s designem začít na zelené louce. Zásadní je pro něj snadné ovládání jednou rukou (což nejde moc dohromady při použití na phabletech, pozn. autor). Vedle jednoduchého ovládání je pro Seznam ještě důležitější nabídnou se kompletně offline. Na silnicích to problém nebývá, ale v přírodě často signál chybí (nebo jen Edge = takže také chybí).

Windy Maps umí bez signálu v mapách vyhledávat i navigovat. To stejné se snad objeví i v příští aktualizaci aplikace Mapy.cz, která je s Windy technologicky propojena. Zajímavostí je třeba jediná vrstva, která zobrazuje vše potřebné. Nenechte se zmást názvem aplikace, žádné propojení s Windy.com ani jiná předpověď počasí v mapách není.

Součástí Windy Maps momentálně nejsou letecké (respektive pro svět satelitní) snímky, ze kterých na webové verzi i s pomocí druhého startupu (Melown Technologies) Iva Lukačoviče vytváří 3D objekty. Ty se aktualizují jednou za tři roky a zda se v aplikaci objeví není jisté. Seznam jejich nasazení do Windy Maps zvažuje. Zatím chybí i jiné funkce, na které jsou zvyklí uživatelé Mapy.cz, například Baťůžek.

Těšit se ve Windy Maps můžete například na ceny benzínu i pro zahraničí (Německo, Rakousko). Ale třeba když máte v mobilu obě aplikace, tak offline mapy stahujete dvakrát, data se nesdílí, což není technicky ani dost dobře možné. Ve Windy Maps budou i jízdní řády. Ty ze světa bylo celkem lehké sehnat, ale v Česku to byl dlouho problém. Ač tedy nenabízí přímo plánovač. Ten zase najdete v Pubtranu, respektive podle nového jména v aplikaci Jízdní řády, které také vlastní Seznam a jde zřejmě o nejlepší aplikaci pro MHD.

Krátká historie map od Seznamu:

První Mapy pro Seznam vytvořila v roce 1998 externí společnost a obsahovala jen automapu a plány větších měst. S vlastními mapami přišel Seznam až v roce 2005 a dodavatelem mapových podkladů bylo PLANstudio, které Seznam později koupil. V dalších letech přidal letecké snímky a turistickou mapu, která je jeho nejsilnější stránkou dodnes. V roce 2008 rozšířil pokrytí na celou Evropu (data pocházela od Navtequ) a v roce 2014 přešel spolu s pokrytím celého světa na OpenStreetMaps, která má dodnes.

CS24

screenshot-2017-10-10-13-45-02

Seznam se dále soustředil na přidávání lokálních funkcí. Ceny benzínu, parkovací zóny (chystá možnost platit za parkování přímo z aplikace), plány zoo, turistické trasy včetně plánovače, jezy pro vodáky, běžkařské trasy či plány nemocnic. A mezitím co uživatelé řešili, jakou barvu mají mít dálnice, mapám přibyla plasticita. Offline mapy nejsou společné pro Mapy.cz, a pokud máte obě aplikace, stahujete data dvakrát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.