Hlavní navigace

Nejlepší NAS, foťák, TV, notebook… za rok 2013 [tipy na dárky #3]

3. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdybychom zde měli psát deset tipů, co raději nekupovat, výběr by byl mnohem snazší. V reklamním letáku bych nic nevybral ani tchýni – u notebooků totiž zveřejňují jako nejdůležitější parametr procesor, u televizí je to samé 3D, fleška musí být ve tvaru zvířete a SSD v počítači je sprosté slovo. Tak takto ne, přátelé.

Vybral jsem deset produktů, které mě za poslední dobu zaujaly. Přiznám se, že by byl problém najít jich více, kompromis je dnes u každého šroubku a já kompromisy nemám moc rád. Ale pokud máte deset a méně příbuzných, bude vám výběr stačit. Veselé vánoce.

 

15" notebook: Asus Zenbook UX51VZ – je drahý, ale…

Koupíte: 49 999 Kč (Alza)

Cnews.cz: preview

První notebook s kvalitním displejem byl od Asusu. Zenbook UX31A předběhl i MacBooky s retinou a přinesl Full HD IPS v broušeném hliníkovém těle s výbornou podsvícenou klávesnicí. Skutečnou špičkou je ale až 15,6" Zenbook UX51VZ, který se díky svým skvělým parametrům prodává již více než rok za stále stejnou cenu.

Core i7-3632QM s integrovanou grafikou doplňuje GeForce GT650M a hlavně 512 GB úložiště SSD v podobě dvou mSATA SSD modulů. Pololesklý (není to tak špatné) displej můžete mít i v nedotykové verzi, ale u nás se prodává zřejmě jen s dotykovou vrstvou. Díky slovíčku Pro u Windows 8 máte automaticky licenci i na Windows 7.

Tento Zenbook svou kvalitou plně konkuruje nejnovějším MacBookům Pro (neporovnáváme OS), navíc má plnohodnotnou klávesnici s numerickým blokem. Než se objevily konvertibilní zařízení, byly právě Zenbooky tím nejlepším ve světě ultrabooků a UX51VZ zase tím nejlepším mezi nimi. U 13" ultrabooků neuděláte chybu se Zenbookem UX31A.


Graf ceny produktu Asus UX51VZ-CM042P poskytuje server Heureka.cz

 

Fotoaparát: Canon PowerShot G16 – nejlepší kompakt

Koupíte: 13 999 Kč (Alza)

Cnews: preview

G-čková řada PowerShotů od Canonu vždy znamenala kvalitu a nová G16 je nyní pravděpodobně nejlepší kompakt pod sluncem. Pokud jde o samotnou kvalitu výsledných fotek, našly by se možná i lepší kousky, ale G16 nabídne kompaktní tělo bez otravné krytky, záznam FullHD videa při 60 snímcích do formátu MP4, integrované Wi-Fi, režim HDR i z ruky a pětinásobný zoom.

G16 je zkrátka prvotřídní fotoaparát pro všechny, pro které je zrcadlovka už moc. Obsahuje novější procesor DIGIC 6, světelnost f/1,8–2,8 a optický hledáček.

 


Graf ceny produktu CANON PowerShot G16 poskytuje server Heureka.cz

 

NAS: QNAP TS-269L  – s integrovaným XBMC!

Koupíte: 12 790 Kč (Conquest)

Cnews: recenze

Na poli nejlepších NASů existují tři výrobci, kteří nechávají ostatní daleko za sebou. Jedním z nich je QNAP, kterému v oblasti úložiště dat nic nechybí a navíc obsahuje výstup HDMI a dálkové ovládání. Připojením k televizi tak získáte navíc HD přehrávač XBMC, které byste na filmy potřebovali i tak.

NASy QNAP patří mezi nejlepší na trhu a díky XBMC získávají obrovskou přidanou hodnotu. QNAP TS-269L je téměř splněným snem fanoušků domácího kina. Žádné Blu-ray disky, ale MKVčka na nekonečném NASu s integrovaným HD přehrávačem.

Překážkou může být jen vyšší cena, ale samotný přehrávač s XBMC od Xtreameru stojí také hodně a řešení v podobě Raspberry Pi nemají stále dost výkonu pro některá náročná videa v 1080p.

Samotný NAS má moderní rozhraní, nechybí žádná důležitá funkce a rychlost mezi 40 a 60 MB/s naprosto stačí. Během přehrávání videa jej lze normálně používat.

XBMC bez problémů přehraje formát MKV i s uživatelskými titulky (včetně fontu), MP4 i webM (VP-8 videa stažená z Youtube). XBMC je pravidelně aktualizováno. Srovnatelnou variantou tohoto QNAPu je snad jen samostatný NAS a Xtreamer Ultra II, nebo vlastní HTPC.


Graf ceny produktu QNAP TS-269L UMNP00351 poskytuje server Heureka.cz

 

Philips 47PFL5038K

Koupíte: 25 999 Kč (Philips)

Chytré funkce televizorů jsou si podobné jako vejce vejci, kromě iVysílání a občas Youtube nepřinášejí mnoho zajímavého a ani 3D podle našich zkušeností nikdo nechce. Čím tedy s novým televizorem zaujmout?

Jednoznačně rozšířením vnímání obrazu pomocí barevných LED diod s technologií Ambilight, což má patentován Philips. Narozdíl od 3D brýlí, ze kterých bolí hlava, je jednoduchý nápad s barevnými diodami skutečně užitečný.

Buď můžete mít rozšíření obrazu do stran, nebo ve vyšších řadách i směrem nahoru. Teď už jen stačí zvolit dostatečnou úhlopříčku a máte televizi s něčím navíc.

Ukázka technologie Ambilight:

Ambilight lze samozřejmě ovládat, nastavovat intenzitu, nebo ponechat statickou teplou bílou. Dvoustranný Ambilight najdete již v malém televizoru za 16 000 Kč, třístranný až za cenu 32 000 Kč. Kompromisem by mohla být třeba 50" Philips Series 5 za 26 000 Kč a uhlopříčkou 47".

 

Flashdisk: SanDisk Cruzer Extreme 32 GB

Koupíte: 1279 Kč (Alza)

Cnews: test flashdisků

Mezi flashdisky v našem velkém testu vynikl Sandisk, který nabízí extrémní rychlost i u malých souborů. Samozřejmě mluvíme o rozhraní USB 3.0. Cruzer Extreme má sice jen plastové tělo, ale místo krytky povedený zasouvací mechanismus.

Na pohled běžný plastový flashdisk s otvorem pro poutko, který má ale velmi dobrý vysouvací port. Ač je mnohem lepším materiálem guma nebo hliník, plastové provedení Cruzer Extreme není špatné.

Posuvný mechanismus má příjemný chod a na obou koncích dojde k pevnému zacvaknutí a zaaretování. Dříve vyráběl SanDisk i titanové verze, což by z této flešky učinilo dokonalý kousek, ale dnes už používá pouze plast. Cruzer Extreme vyniká povedenou konstrukcí i velmi vysokou rychlostí – dokonce zápis malých souborů probíhá minimální rychlostí 3,5 MB/s, což je bezkonkurenční.


Graf ceny produktu SanDisk Cruzer Extreme 32GB poskytuje server Heureka.cz

 

Autokamera: Eltrinex LS400W

Koupíte: 4590 Kč (Eltrinex)

Autokamera je povinnou výbavou hlavně v Rusku, ale i u nás se docela hodí. Jednoduché záznamové zařízení za čelním sklem, které nahrává veškeré dění před kapotou auta může sloužit jako užitečná pomůcka pro řešení dopravních nehod. Občas i pro získání vtipného videa pro Youtube.

Eltrinex jsme již několikrát testovali, a vždy byl mínusem upevňovací mechanismus. Nechat kameru na parkovišti se u nás nevyplácí, neboť zatím neobsahuje preventivní samostříl.

Novinka LS400W je nově vybavena magnetickým držákem, který vychází z osvědčeného držáku předchozího modelu kamer Eltrinex CarHD II. Přes ten dochází i k napájení, čímž odpadla největší nevýhoda.

Záznam ve Full HD, nebo v 720p při 60 snímcích je také velmi kvalitní:

" frameborder="0" height="360" width="640">

 

Externí displej k notebooku: Asus MB168B+

Koupíte: 4900 Kč (Heureka)

Jednou z nevýhod notebooků je pouze jediný displej. Doma sice můžete připnout další, ale v kavárně rozhodně nemáte tak pohodlné pracovní prostředí.

Velmi elegantně to řeší Asus díky přenosnému monitoru MB168. Rovnou zavrhnu model s rozlišení 1366 × 768 px, protože ten zajímavý má na 15" rozlišení Full HD. Napájíte jej z notebookového portu USB 3.0, jeho spotřeba činí jen 5 W.

Samotný monitor váží 800 gramů, takže není takový problém jej sebou občas v batohu nosit. Zvlášť když víte, že budete chtít na cestách pohodlně pracovat.

Pozor, model s Full HD se u nás velmi špatně shání a ten s nízkým rozlišením je na dvě věci.

 

Tablet: Lenovo Yoga Tablet 8 a 10

Koupíte: 6333 Kč a 7399 Kč (Alza)

Cnews: preview

Na poli tabletů není možné přijít s něčím novým a všichni jen kopírují iPady. To už není pravda, Lenovo Yoga Tablet je skutečně něco nového.

Zatímco ostatní se ženou za tenkostí, tak Yoga na to jde jinak. Na jedné straně těla ční váleček, za který se tablet výborně drží a současně z něj lze vyklopit stojánek.

Yoga Tablet tak bude na stole mírně nadzvednutá, nebo naopak zcela zvednutá pro sledování filmu. Navíc je ve válečku ukrytý akumulátor (6000 a 9000 mAh).

Jediným mínusem je nižší rozlišení, nicméně Lenovo nás tímto tabletem příjemně překvapilo a rád bych vám jej takto doporučil. Seženete jej v osmi- a detetipalcové verzi s rozlišením 800 × 1280 px a jen s průměrným 1,2 GHz procesorem Mediatek. V záplavě stále stejných placek je však  Yoga Tablet něco nového, jiného a celkově lepšího.


Graf ceny produktu Lenovo Yoga 8 59-387690 poskytuje server Heureka.cz

 

Pevný disk pro notebooky: WD Black² Dual Drive

Koupíte: 7000 Kč (Heureka)

Ideální kombinací disků je SSD na systém o kapacitě kolem 128 GB a úsporný klasický disk na data, od terabajtu výše. V řadě notebooků je to ovšem kvůli místu problém. Ne u všech jde snadno vyhodit optická mechanika a osadit šuplík s diskem, nebo třeba nemáte mSATA pro osazení menší verze SSD.

Prostě když můžete použít v těle notebooku pouze jeden disk a velké SSD je příliš drahé, je tu pro vás novinka od WD – Black Dual Drive. S něčím podobným přišel nedávno i Seagate, ovšem teprve řešení od WD lze nazvat jako plnohotnostné.

V jednom 2,5" těle je jednak 1TB klasický disk, ale současně také 120GB SSD. Jen si dejte pozor na výšku, tento disk má klasických 9 mm, což se do nejtenčích ultrabooků nemusí vejít. Podle měření zahraničních autorů dosahuje SSD slušných 350 MB/s a 140 MB/s (čtení a zápis). Datová část si pak vystačí pouze s 5400 otáčkami. Na disk je záruka pět let.

Po prvním zapojení uvidíte jen SSD disk a zbytek si zpřístupníte až přes ovladače od WD, což je trochu komplikace, nicméně pro notebooky s jediným konektorem SATA je řešení od WD jedinou možností.

 

Počítačová skříň: Fractal Design Node 304

Koupíte: 1999 Kč (Alza)

Cnews: recenze

Budoucností stolních počítačů jsou malé skříně a jedna z nejlepších je od oblíbeného výrobce Fractal Design. Node 304 je určena pro základní desku mini ITX, ale jinak pojme klasické komponenty. Vejde se i velká herní grafika a při osazení zdroje s odpojitelnou kabeláží ani příliš nepocítíte nedostatek místa.

Je jen dobře, že nelze osadit optickou mechaniku, naopak je uvnitř hodně místa pro pevné disky. Node 304 má hliníkové čelo, celkově je velmi pevná a snad až na místo pro čtečku karet jí nic nechybí. Kdybych dnes stavěl počítač, pravděpodobně bych začal touto skříní.

 


Graf ceny produktu Fractal Design Node 304 poskytuje server Heureka.cz

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.