Hlavní navigace

Opera oficiálně potvrdila, že zahájí migraci na WebKit a Chromium

13. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není to tak dávno, co jsme se bavili o tom, že by Opera mohla postupně opustit vlastní vykreslovací jádro. Ve článku jsme probírali důvody a benefity. Norská firma chce zůstat relevantní na trhu s mobilními zařízeními. Proto v tiskové zprávě oficiálně oznámila odklon od Presta, vlastního jádra, které si sama vyvíjela. Informaci o tom, že přejde na WebKit, známý především z Chromu a Safari, společnost nenápadně přilepila k oznámení, že její rodinu prohlížečů používá 300 milionů uživatelů.

Nepřehlédněte: Mobilní edice Opery zřejmě zkusí opustit Presto. Dojde i na desktop?

Prohlížeč s názvem Opera v současnosti naleznete na počítačích, v tabletech, smartphonech, nebo chytrých televizorech. Ačkoli si vedení chválí rozrůstající se uživatelskou základnu, víme bezpečně, že za něj může poděkovat především mobilním zařízením. Trh s osobními počítači je pro Nory již řadu let zakletým územím, kde těžko kdy získají významnější pozici. O desktopové Opeře se sice ví, používá ji však pouze jedno až dvě procenta uživatelů připojených k internetu. (Dle statistiky od Net Applications.com.) Mobilní odnož se setkala s mnohem větším úspěchem, mj. díky funkci pro šetření přenesených dat.

 

Jenže nic netrvá věčně a aby se prohlížeč udržel ve světle popularity, vymění vykreslovací jádro. To není dobrá zpráva pro web jako takový, protože jej stále více ovládá WebKit. Jeho nadvláda začíná nebezpečně připomínat situaci, kdy světu neohroženě vládl Internet Explorer. V tomto roce se dočkáme postupného zatlačování Presta na pozadí. Nahradí jej WebKit a Chromium – slyšíte dobře. Jako první se změny dočkají mobilní edice Opery pro iOS a Android, časem nicméně změna zasáhne také desktopový produkt. (Tisková kancelář říká, že uvedené technologie začne používat většina verzí prohlížeče pro smartphony a počítače.)

Adopce existujících technologií s otevřeným zdrojovým kódem bude pro firmu zpočátku náročná, ve výsledku však povede k úsporám.

Opět shrnu to, co firmu vedlo k takovému rozhodnutí. Vývoj vlastního jádra je finančně a časově náročný, na desktopu se navíc vývojáři do dnešních dnů potýkají se špatně fungující hardwarovou akcelerací. Konkurence se jim mezitím vzdaluje technologicky. Jednoduše řečeno, firma není ve vedení, výsledky nejsou zrovna růžové a stejně jí to stojí spoustu peněz. Adopce existujících technologií s otevřeným zdrojovým kódem pro ni sice bude zpočátku náročná, ve výsledku však povede k úsporám. Tým z Norka se bude moci soustředit na funkce a pokusit se získat pozornost uživatelů (kteří na to, co se ukrývá pod kapotou, povětšinou nehledí).

Tento fakt ostatně Opera Software v tiskové zprávě přiznává. Jako první spatříme již tento měsíc na akci Mobile World Congress v Barceloně zbrusu novou mobilní Operu s WebKitem pro Android. Ta byla neoficiálně odhalena dříve a spekulace se, jak nyní vyšlo najevo, potvrdily. Jak se na změnu technologií tváříte vy?

Cloud24

Zdroj: Opera

Byl pro vás článek přínosný?