Hlavní navigace

Panasonic Toughbook CF-AX2: odolný konvertibl za sedmdesát tisíc

16. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konstrukce, parametry, rozhraní

Toughbook CF-AX2 je tenký ultrabook, tablet i odolné zařízení v jednom. Hořčíkové tělo má tloušťku jen 18 milimetrů a displej se dá překlopit o 360 ° podobně jako Lenovo Yoga. To celé v 11,6" šasi s hmotností 1,15 kg. Dotykový displej zvládne deset prstů současně, ale jinak je spíše zklamáním: rozlišení 1366 × 768 px a TN panel by se neměl na noteboocích nad 20 000 Kč již vůbec vyskytovat; a Toughbook stojí více než 60 000 Kč. To je však jediná výraznější slabina, se zbytkem se Panasonic popasoval dobře.

Tip: Panasonic se zaměřuje i na odolné tablety


 

cena 66 990 Kč (s 3G modulem 73 990 Kč)
zapůjčil Panasonic
operační systém Windows 8 Pro (downgrade na Windows 7)
příslušenství napájecí adaptér
rozměry a hmotnost 288 × 194 × 18 mm / 1,15 kg
hardwarová výbava
displej 11,6", 1366 × 768 px, TN, dotykový, polomatný
procesor Intel Core i5-3427U / 2,3 GHz, 2(4) jádra
operační paměť 4 GB DDR3
pevný disk 128 GB SSD Samsung mSATA
grafický čip Intel HD 4000
baterie výměnná
rozhraní 
klávesnice nepodsvícená, bez numerického bloku
USB 2× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitor HDMI, VGA
sítě gigabit LAN, Wi-Fi 802.11n
další přední kamera 720p, jacky na sluchátka a mikrofon

A hned na začátku si Panasonic napravil reputaci s displejem tím, že použil polomatnou verzi, která má blíže k matné, než k lesklé. Maximální jas je o něco slabší, než tomu bývalo u starších Toughbooků, přesto dostačuje. Jakýkoliv krok k matnému displeji je u dotykových obrazovek nelehkým a vítaným zlepšením. Na matném displeji ulpívají otisky prstů jen lehce.


 

Drobná chicletová klávesnice má výborné rozložení, zejména kurzorové šipky s kratším pravým Shiftem a lépe nahmatatelný Esc se povedly. Pohodlnost psaní je lehce pod průměrem a Toughbooku by slušelo podsvícení kláves. Insert a delete mají nezvyklé umístění dole u šipek. Touchpad je tvořen jednou neklikací plochou se spíše hrubým povrchem, tlačítka jsou zvlášť a mezi nimi najdete zámek touchpadu.


 

Bohatou konektorovou výbavu by Panasonicu mohly závidět mnohé větší notebooky. Na levé straně najdete gigabitový LAN, VGA a slot na SD karty doplněné jacky pro sluchátka a mikrofon. Úplně na kraji ještě mechanický zámek n-kové Wi-Fi. Zapínací tlačítko na přední straně je rovněž mechanické a zeleně podsvětlené. Vpravo pokračují konektory s HDMI a dvojicí rychlých USB 3.0. Na HDMI lze připojit monitor o rozlišení až 2560 × 1440 px, celkově lze provozovat dva displeje.


 
 

Pevná záslepka naznačuje přípravu pro čtečku Smart Card, kterou byste ale stejně nevyužili. A samozřejmě bych místo VGA raději viděl DisplayPort, jenže kvůli starým projektorům se stále drží analogové rozhraní. K tomu všemu lze ještě připočítat 3G modul Gobi 3000 o maximální rychlosti HSPA+. Počet a druh konektorů je u Toughbooku rozhodně nadprůměrný.

 
 

 

Hardware, režim tabletu, výměnná baterie

Nad displej umístil Panasonic tlačítko Home pro tabletový režim a webovou kameru, která přes rozlišení 720p má spíše nouzovou kvalitu. Jediný reproduktor se hodí jen na Skypování, poslouchat přes něj hudbu či filmy by bylo utrpením, takové však zaměření Toughbooku není. Toughbook je především odolným strojem, který vydrží i nehezké zacházení.


 

Bezdrátová konektivita je zajištěna modulem Wi-Fi s podporou 2,4 i 5 GHz sítě a v samostatném modulu také Bluetooth. Na těle Toughbooku najdete posuvný vypínač obou sítí, samostatné vypínání/zapínání řeší utilita v systémové liště.


 

Pro režim tabletu stačí otočit displej, čímž se deaktivuje klávesnice. Toughbook můžete používat i jako stojánek, přičemž ale nestojí úplně pevně na stole – gumové nožičky jsou jen vzadu. V tabletovém režimu funguje tlačítko zámku rotace obrazovky i ovládání hlasitosti umístěné vedle zapínacího tlačítka.


 

 

Panasonic Toughbook CF-AX1 má unikátní za chodu vyměnitelný akumulátor – má totiž dva. Vnitřní baterie (označena jako D2) s kapacitou 15 Wh je v těle napevno, ale hlavní baterii (D1) s kapacitou 30 Wh můžete kdykoliv odepnout a nahradit jinou. Toughbook běží primárně na hlavní akumulátor a teprve při jeho odejmutí se zdroj energie přepne.

 

Obě baterie mají své LED indikátory na přední straně – oranžová se dobíjí, zelená je plně dobitá. Ukazatel stavu baterie ve Windows bere jako stav součet všech připojených akumulátorů. Pod akumulátorem se ukrývá slot na SIM kartu pro 3G modul.


 

Nabíjecí adaptér do zásuvky je zbytečně velký, váží sám o sobě skoro půl kila. Toughbook jej zdědil po předchozích modelech. Panasonic nabízí k dokoupení i další nabíječku pro vysunutou primární baterii a je jen škoda, že toto řešení není integrované do jediné (a menší) nabíječky. Přesto musím výměnný akumulátor pochválit.


 

Výkon, galerie, verdikt

Hardwarová výbava čítá Core i5 a 4 GB paměti spolu s grafickým čipem HD 4000. Jde o dnešní ultrabookový standard a celkový výkon je ještě o něco lepší (ve srovnání s jinými stroji se stejnou výbavou). Toughbook se předvedl při měření výdrže a oba naše náročné testy zvládl běžet na akumulátor mezi 4 a 5 hodinami. Není však příliš tichý a i když dokáže v klidovém stavu vypnout ventilátor úplně, i při malé zátěži dost hučí. Na druhou stranu se nijak nepřehřívá.

komplexní testy
PCMark 8 (home) 2 782 bodů
PCMark 8 (creative) 2 371 bodů
PCMark 8 (work) 4 533 bodů
PCMark 8 (storage) 4 912 bodů
PCMark 7 (celkem) 4 602 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 5,4 (2D grafika)
testy procesoru
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 2,59 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 1,04 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 15 fps
testy systémového disku
HDTune čtení průměr 268 MB/s
AS SSD Benchmark 654 bodů
CrystalDiskMark sekvenční čtení 448 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 260 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 316 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 250 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 15,0 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 35,0 MB/s
testy grafiky
3DMark Vantage (celkem) 3 097 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 2546 / 8822 bodů
3DMark 11 (Performance) 618 bodů
testy výdrže
web, Wi-Fi, 50% jas (h:mm) 4:52 h
film, bez Wi-Fi, 66% jas (h:mm) 4:18 h
Powermark (balanced) 3:24 h
Powermark (productivity) 6:05 h
Powermark (entertainment) 2:30 h

 

Toughbook CF-AX1 je výborným lehkým notebookem do terénu se spoustou užitečných konektorů a velkou výdrží. Od horšího, ale aspoň matného displeje, přes průměrnou klávesnici s dobrým rozložením, až po unikátní výměnnou baterii. Malý a lehký ultrabook s vámi přežije i situace, které by u běžných ultrabooků znamenaly minimálně servisní zásah. Panasonic má navíc tříletou záruku.


 

Operační systém Windows 8 Pro můžete zdarma downgradovat na Windows 7 Pro. Nenajdete na něm prakticky žádný bloatware, zato podrobné nastavení napájení USB při vypnutém počítači. V BIOSu lze prohodit funkci kláves Ctrl a Fn, podsvětlení vypínače a celkově vypnout některé funkce (LAN, čtečka SD, webkamera).


 

Výkon disku:


 

Ovládací aplikace:

 

Galerie:

 

 

Jeho cena je pro mnoho smrtelníku už příliš, využijí jej spíše profesionálové. Navíc je 128GB disk už dneska málo. Když uvážíme, že jde o první konvertibl, ba dokonce první ultrabook od Panasonicu, rozhodně nejde o špatný kousek. Byl navržen tak, aby byl maximálně odolný vůči poškrábání, pádům z výšky až 76 cm a také tlaku na displej o hodnotě až 100 kgf. Na oba akumulátory vydrží běžet velmi dlouho i přes jejich nižší kapacitu.

 

+: odolnost; rozložení klávesnice; konektorová výbava; Intel vPro; SSD (byť menší); dva akumulátory; hmotnost a rozměry

−: jen TN panel a nízké rozlišení; občas hlučnější; nepodsvětlená klávesnice; vysoká cena

Hodnocení: 90%

MMF24


 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.