Hlavní navigace

Procesory Tachyum Prodigy budou špička ve spotřebě. Parametry jsou venku, top model je 950W

16. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Tachyum
Tachyum zveřejnilo parametry svých procesorů Prodigy. Svébytná VLIW architektura slovensko-amerického startupu pojede až na 5,7 GHz, ale spotřeba potom bude skoro kilowatt.

Minulý měsíc jsme psali o procesorech Prodigy od slovensko-americké firmy Tachyum. Ta slibuje univerzální procesory, které budou mít zároveň vysoký výkon ve výpočtech FP64 a v AI akceleraci jako GPU. A zároveň mají být efektivnější než současná CPU díky optimalizované architektuře, která přivádí zpět do hry koncepci VLIW. Firma teď publikovala modely a parametry procesorů Prodigy, takže konečně víme frekvence. Ještě zajímavější jsou ale TDP.

Tachyum začalo přijímat objednávky prvních zkušebních systémů s procesory Prodigy, které by zřejmě měly být založené na ES vzorcích. Tapeout má na 5nm procesu TSMC proběhnout v srpnu (pro zahraniční čtenáře: august) a první funkční vzorky jsou očekávané v prosinci (decembri). Tachyum chce Prodigy masově vyrábět v první polovině roku 2023, ale ony zkušební kity pro zákazníky pojedou na vzorcích, takže by mohly být dostupné už na přelomu roku nebo v Q1 2023.

S oznámením těchto zkušebních systémů (Prodigy Evaluation Platform) se také dozvídáme parametry chystaných modelů, což je zatím nejkonkrétnější pohled na údajně „zázračné“ univerzální procesory. Možná největší překvapení je, že Prodigy bude pracovat s hodně vysokými spotřebami. Vypadá to dokonce na nejžravější hardware v této kategorii, jaký jsme tu zatím měli (i když není vyloučeno, že v tom křivdíme nějakému mainframe systému IBM nebo podobnému „velkému železu“).

Více: Slovensko-americké Tachyum uvádí své „zázračné“ procesory Prodigy. Výroba začne za rok

Modely a parametry Tachyum Prodigy

Tachyum bude nabízet Prodigy se 128 jádry, což je nejvýkonnější plnotučná konfigurace, ale také ořezané verze s 64 a 32 jádry, které můžete vidět hezky shrnuté v tabulce. Vypadá to, že firma má přichystané dvě skupiny procesorů. Modely se 128, ale i 64 a 32 jádry určené pro běžné servery, které jsou v tabulce níže, budou mít 300W TDP (tedy až na jeden „Low Power“ model se 180W TDP). Bude existovat jen jeden 128jádrový model s 300W TDP (T16128-HT), další už jsou jen 64jádra a 32jádra.

Tachyum Prodigy T16128 ilustrace Tachyum Prodigy T16128, ilustrace (zdroj: Tachyum)

Vedle nich ale budou existovat také „HPC“ procesory Prodigy orientované na co nejvyšší výpočetní výkon, které by teoreticky mohly pohánět superpočítače (pokud by je Tachyum do nějakého dokázalo prosadit) a podobná určení. U těchto verzí firma popustí uzdu spotřebě, aby mohly běžet na vyšších taktech a dosahovat vyššího výkonu. Tyto modely Prodigy T16128 mají všechny 128 jader, ale podle frekvencí strmě stoupá jejich spotřeba.

Prodigy T16128-AIE má uváděný takt 4,0 GHz, což vede k TDP 600 W. Model Prodigy T16128-AIM zvedá takt na 4,5 GHz, což už stojí 700 W (stejná spotřeba, jako má výpočetní GPU Nvidia H100). A vůbec nejvýkonnější model, který nabízí frekvenci 5,7 GHz a měl by být vůbec nejzajímavější pro případné zákazníky, má TDP 950 W – jen těsně pod kilowattem. Není nicméně jisté, zda typická spotřeba bude také na této úrovni. Je možné, že bude níž a plná výše TDP bude vyčerpávána jen ve špičkách nejvyšší zátěže.

Specifikace procesorů Tachyum Prodigy Specifikace procesorů Tachyum Prodigy (zdroj: Tom's Hardware, Golem.de)

Možná to i vysvětluje, jak chce Tachyum výkonnostně konkurovat nejlepším CPU i GPU na trhu. S vyšším energetickým rozpočtem lze mít také vyšší výkon. Každopádně toto asi budou čipy s vůbec nejvyšší spotřebou (mimo přetaktování) ve světě procesorů, alespoň prozatím.

Ony vysoké frekvence ve specifikacích dost možná jsou boosty, které CPU nemusí udržovat trvale. Možná by to vysvětlovalo značné rozdíly ve frekvencích modelů se stejným počtem jader a TDP. Například od 64jádra T864 existuje verze „HT“ zaměřená na efektivitu s taktem 4,5 GHz, ale také verze „HS“ zaměřená na rychlost s taktem 5,7 GHz. Možná je to tak, že druhý model má vysoký maximální boost 5,7 GHz pro jednovláknové a málovláknové úlohy, ale při zatížení všech jader spadne vlivem 300W limitu na nižší takt, než jaký při tomto příkonu udrží nominálně 4,5GHz model T864-HT. Toto by mohlo nastat tehdy, pokud by verze HS používala křemík s vyšší „leakage“ (úniky proudu), který typicky zvládá maximální vyšší takty za ceny horší spotřeby v celém pásmu frekvencí, zatímco efektivní modely HT by měly křemík s nižší leakage. Takový obvykle má nízký frekvenční strop, ale lepší energetickou efektivitu, takže v určitém limitu spotřeby dosáhne na vyšší takt.

CS24

Toto ale zatím jenom spekulujeme. Zatím ani nevíme, zda boost a dynamické změny frekvence vůbec Prodigy bude používat. Jak bude Tachyum Prodigy reálně fungovat, uvidíme, až když budou testy funkčních vzorků nebo sériových kusů. To se stane nejdřív za nějakých 6–12 měsíců.

Zdroje: Tachyum, Tom's Hardware, Golem.de

Byl pro vás článek přínosný?