Hlavní navigace

Recenze notebooku Acer Aspire 15: výborný poměr cena/výkon

17. 5. 2024

Sdílet

Aspire 15 je takový průměrný notebook se slušným výkonem pro běžného uživatele. Ničím vysloveně nevyčnívá, ale nabídne výborný poměr cena/výkon.

Aspire 15 (model A15–51M) je v prodeji v konfiguracích s Intel Core i3 až po Core i7 v cenách od 15 do 26 tisíc. Testovaný kousek je tedy zhruba uprostřed. Levnější modely mají rozlišení pouze Full HD a od testované verze pak nastupuje 2560 × 1440 px, což je na patnáctku příjemné rozlišení.

Procesory Intelu jsou zde v úsporných verzích U. Operační paměť (napevno napájená) nabídne dostatečných 16 GB a u nejvyššího modelu pak 32 GB. Testovaná verze má procesor Intel Core i5–120U generace Raptor Lake, 16 GB paměti a terabajtový disk. Acer hodně zdůrazňuje ekologické provedení, plastové šasi je z 30 % z recyklovaného materiálu. Kryt displeje je už z hliníku.

model Acer Aspire 15 (A15–51M-544F)
displej 15,6" (16 : 9) | IPS | 2560 × 1440 px | (BOE NE156QHM), matný nedotykový, 60 Hz
procesor Intel Core i5–120U (13. gen Raptor Lake) na 0,4–2,5 GHz (turbo 5 GHz), 2/4 a 8/8 jader, TDP 15 W
grafický čip Intel Iris Xe
operační paměť 16 GB LPDDR5 (integrovaná)
disk 1 TB PCIe4 (HFS001TEJ9X110N) (formát M2.2280)
klávesnice ISO / alfanumerická+numerická, podsvícená
porty 1× USB-C (USB4, Thunderbolt 4, DisplayPort, PD), 2× USB-A 3.2, HDMI 2.1, jack
sítě Wi-Fi 6E (AX211), LAN (–), LTE (–)
další výbava klávesa Copilot, čtečka otisků
akumulátor 53 Wh
rozměry 318 × 225 × 19 mm
hmotnost 1,5 kg
OS Windows 11 Home
doporučená cena 20 490 Kč

Displej

Okolo matného displeje je na dnešní dobu spíše tlustší rámeček. Také víko nejde otevřít jednou rukou, ale alespoň jej lze palcem pohodlně chytit za výstupek z logem Aspire. Ten vypadá jako samostatný nacvaklý plastový díl, je však součástí rámečku. Víko displeje ovšem otevřete jen do malého úhlu 145°.

Autor: Radomír Kejduš

Výstupek s logem Aspire

Autor: Radomír Kejduš
Autor: Radomír Kejduš

Úhlopříčka 15,6" přináší rozlišení 2560 × 1440 px, což je za mě ideální pro tuto velikost displeje (s poměrem stran 16 : 10 by to bylo o kus lepší). Je matný, nedotykový a jeho výrobcem je BOE.

Slabší maximální úhel otevření 145°

Autor: Radomír Kejduš

Barvy poměrně přesně odpovídají standardu sRGB s výborně vyváženou bílou. V tomto ohledu by se za něj nemuseli stydět ani fotografové. Kontrast černá–bílá pak dosahuje na hodnotu 1100:1 typickou pro levnější IPS.

Minimální jas 24 nitů není moc přátelský pro práci ve tmě, níže obrazovku ztmavíte jen přes utility třetích stran s vlivem na přesnost barev. Maximální jas potom dosahuje na dostatečných 345 nitů (Acer uvádí 300). Základní jas 120 nitů má tento notebook na 21 % posuvníku.

Velmi dobré podání barev

Autor: Radomír Kejduš

Klávesnice

Klávesnice je typu ISO s velkým Enterem a malým levým Shiftem. Jde o sdružené klávesy bez mezery mezi nimi, neboť šasi je společné i pro variantu ANSI. Zapínací tlačítko je součástí hlavního bloku kláves, ale protože pro vypnutí laptopu je potřeba jej podržet déle, nemělo by se stát, že si notebook vypnete omylem.

Autor: Radomír Kejduš

Jakožto 15,6" notebook nepostrádá klávesnici s numerickým blokem. Jen je trochu škoda, že pouze v úzké variantě, na kterou si musíte trochu zvyknout. Zkrátka chybí jeden sloupec kláves a pravý Enter je posunutý.

Výstřižky na klávese F12 mají pěkný piktogram. Vedle F12 je potom klávesa označená jako „a“, která spouští utilitu Acer Sense. Vedle šipek najdete klávesu Copilot. Touchpad obsahuje v levém rohu čtečku otisků prstů.

Provedení šipek

Autor: Radomír Kejduš

Podsvícení

Autor: Radomír Kejduš

Klávesnice je zkrátka základní. Klávesy jsou ploché bez ergonomického tvarování plošek. Ergonomii zcela postrádají i kurzorové šipky, to je však běžné i u většiny dalších výrobců.

Konektivita

Vlevo USB-C, HDMI, USB-A, napájecí kolík. USB-C verze USB4 podporuje rychlost 40 Gb/ a umí i nabíjení.

Autor: Radomír Kejduš

Vpravo USB-A a jack

Autor: Radomír Kejduš

Výdrž a výkon

Notebook má na svou velikost menší 53Wh akumulátor, ovšem s velmi slušnou výdrží. Běžnou práci zvládne přes 11 hodin a přehrávání videa více než 9 hodin. Výdrž měříme při standardním jasu 120 nitů.

Nabíječka o výkonu 65 W má tenký kabel s kulatým konektorem. Nabíjecí kablík nepůsobí moc kvalitně, v konektoru je docela na volno.

Adaptér s malým kolíkem. Nabíjet lze mnohem lépe přes USB-C

Autor: Radomír Kejduš

Za půl hodiny v zásuvce se dostanete na 25 % a za hodinu na zhruba 70 % (opakované výsledky se lišily). To znamená nabití zhruba 37 Wh za hodinu. Je trochu zvláštní, že se notebook nejprve nabíjí pomaleji, většinou je to naopak.

Nabíjet se ovšem dá i přes USB-C a je trochu zvláštní, že Acer nepřibalil raději tento typ nabíječky, kterou byste na cestách využili třeba i pro mobil. Ve specifikacích uvádí, že přes USB-C to jde slabším výkonem 15 W; jinde ale píše o výkonu 65 W.

Jenže z mojí 100W nabíječky se za půl hodiny dostanete přes USB-C na 50 % a za hodinu 93 %. Windows sice také zřejmě věří specifikacím Aceru a hlásí, že nabíjení je slabé, reálně je ovšem mnohem lepší než s dodávanou nabíječkou.

Výkon (s adaptérem)  
PCMark 10 5133 bodů
Cinebench 2024 (single) 93 bodů
Cinebench 2024 (multi) 486 bodů
3DMark (Time Spy) 1491 bodů
Výdrž  
kapacita akumulátoru 53 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 11:11 h
přehrávání Full HD videa 9:18 h
úroveň nabití za 30 minut 25 %
úroveň nabití za 60 minut 60 %

Při zátěži, třeba spuštěné hře, je notebook středně hlučný. Rychlost ventilátorů se zdá téměř konstantní. Není to ale rušivé. Po 10 minutách plné zátěže se frekvence procesoru drží stabilně na 2,4 GHz, jen dvě P-jádra na 3,2 GHz.

Výdech chlazení

Autor: Radomír Kejduš

Rozborka

Autor: Radomír Kejduš

Po sundání víka je vidět jednookruhové chlazení. Nasávání vzduchu jde přes mřížku spodem, dvojice heatpipe pak odvádí teplo od procesoru dále, kde jej pak ofukuje jeden ventilátor. Teplý vzduch je směrován nahoru okolo displeje.

Autor: Radomír Kejduš
Autor: Radomír Kejduš

Snadno přístupné a výměnné je zde terabajtové SSD od Hynixu, naopak operační paměť o kapacitě 16 GB je napevno napájená. Okolo akumulátoru je přitom docela dost volného místa.

SSD

Autor: Radomír Kejduš

Chlazení

Autor: Radomír Kejduš

Hodnocení

Dlouho jsem přemýšlel, jak se k hodnocení Aspire 15 postavit. Na jednu stranu je zde mnoho kompromisů, na druhou nabízí výkon, výdrž i kvalitní barvy displeje za rozumnou cenu 20 490 Kč. Konkuruje mu například IdeaPad 5 Pro od Lenova, jinak mnoho konkurentů nemá.

MMF24

+: výkon, výdrž na akumulátor, rozlišení a barvy displeje, možnosti USB-C

−: nabíjení originální nabíječkou, vysoký minimální jas, displej lze otevřít do malého úhlu, nejde vyměnit RAM

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.