Hlavní navigace

Ryzen 5 2500U se objevil v Geekbench, máme nástřel taktů 15W APU Raven Ridge

15. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová APU Raven Ridge vyráběná 14nm procesem a přinášející jádra architektury Zen letos na trh přijdou později, než jsme někdy okolo Vánoc čekali na základě toho, že desktopový Ryzen byl už za dveřmi. AMD je asi letos nestihne uvést pro platformu AM4 a před koncem roku asi vyjde jen jejich verze pro notebooky, Ryzen Mobile. Ty mají přijít během podzimu a zatím jsem neznali jejich parametry – unikly jen staré parametry prototypů (ES). Nyní se ovšem Ryzen Mobile objevil databázi výsledků benchmarku Geekbench, což kromě samotného úniku skóre dává také pohled na specifikace čipu.

Únik nám servíruje APU Ryzen 5 2500U (toto jméno už bylo spatřeno dříve), které má čtyři jádra a osm vláken. Podle přípony U v názvu by mělo jít o 15W procesor pro notebooky a jak známo, integrována je i grafika architektury Vega. První zásadní poznatek je, že jeho základní takt je podle všeho 2,0 GHz. Zajímavý je údaj o L3 cache. Ta má mít kapacitu jen 4 MB, nikoliv 8 MB, jak se očekávalo na základě parametrů desktopových Ryzenů, u nichž každý čtyřjádrový blok CCX obnáší i 8MB L3 cache. Ryzen 5 Mobile by ji teoreticky mohl mít ořezanou na polovinu a plná kapacita by mohla být u Ryzenů 7 Mobile. Ale je docela dobře možné, že AMD změnilo specifikace proti tomu, s čím se počítalo ve starých roadmapách a fyzicky zkrátilo L3 na polovinu kvůli zmenšení a zlevnění čipu nebo snížení spotřeby.

amd-mandolin-ryzen-mobile-raven-ridge-geekbenchPřesněji řečeno, úniky jsou v databázi čtyři. Výsledky se liší, ukazují jednovláknový výkon 3561 nebo 3625 bodů a vícevláknové skóre 9421 nebo 9723 bodů při běhu na 64bitových Windows. Zajímavé je, že v databázi jsou přítomné dva testy stejného CPU na platformě Android 7.1.2 (tyto výsledky ale asi nejsou přímo srovnatelné). Androidí výsledky byly pořízeny na testovací platformě AMD Tambourine, zatímco čísla ve Windows pocházejí ze stroje „AMD Mandolin“, což bude buď nějaký referenční notebook, nebo vývojová základní deska. Jak se liší od platformy Tambourine, zatím nevíme.

Záznamy pro Ryzen 5 2500U v databázi Geekbench Záznamy pro Ryzen 5 2500U v databázi Geekbench

Odhad specifikací Ryzenu Mobile

Je otázka, jestli je Geekbench dvakrát kvalitní sada benchmarků pro srovnávání procesorů různých architektur, ale zde se bavíme o těch samých jádrech a snad i o podobném „uncore“, jako mají desktopové Ryzeny. Tudíž by čísla měla mít nějakou vypovídají hodnotu alespoň pro srovnání s nimi, konkrétně s modely Ryzen 5 o čtyřech jádrech (a osmi vláknech). Pokud se s nimi skóre porovná, mělo by se ukázat, kolik procent výkonu desktopového CPU mobilní Ryzen má a na jakých zhruba běží frekvencích.

KL24

Procesory Ryzen Thredripper a Ryzen Mobile (APU Raven Ridge) vyfocené na Computexu 2017 (Foto: heise.de) Procesory Ryzen Thredripper a Ryzen Mobile (APU Raven Ridge) vyfocené na Computexu 2017 (Foto: heise.de)

Skóre Geekbench bohužel závisí i na frekvenci pamětí, což předpověď komplikuje, zároveň výsledky pro Ryzen 5 1500X v databázi mají docela velké rozpětí (4000–4400 bodů pro jedno vlákno). Nicméně pokud se spolehneme na trojčlenku, tak by asi turbo frekvence Ryzenu 5 2500U při zatížení jednoho jádra mohla být 3,3 GHz. Ve vícevláknové zátěži pod Geekbenchem tento Ryzen Mobile zdá se nasazoval frekvenci někde 2,2–2,3 GHz, tedy pár set MHz nad základním taktem. Je ale třeba upozornit na to, že vícejádrové turbo je u 15W mobilních CPU dost ošidné, obzvlášť u čtyřjader. Může totiž mít příkon hodně přesahující TDP a není tedy použitelné po dlouhou dobu nebo když jsou CPU a chladič zahřáté. Podobně jako u čtyřjader Intelu generace 8000 (kde může údajně krátkodobá dynamická spotřeba být až 44 W) tedy těžko říct, jak moc realistické tyto úrovně výkonu jsou pro delší zátěž.

AMD chystá kromě Ryzenu 5 2500U ještě minimálně jeden výkonnější model, Ryzen 7 2700U. Konfigurace 2,0–3,3 GHz tedy určitě nebude maximem. Mobilní Ryzen 7 bude mít stejný počet jader, takže se patrně bude lišit vyššími takty. Jednovláknové turbo by pak mohlo být třeba 3,5 GHz, možná výš, a o něco by měla narůst i základní frekvence. Kde přesně ale specifikace budou, teprv uvidíme. Zdá se ale, že zatímco jednovláknové turbo bude mít nižší než 15W čtyřjádra Intelu (Kaby Lake Refresh), základní frekvenci AMD dostane výš. Model Core i7-8650U ji totiž má jen na 1,9 GHz.

Byl pro vás článek přínosný?