Hlavní navigace

WD a Kioxia se prý spojí. Vznikl by gigant ovládající třetinu výroby pamětí NAND pro SSD

25. 1. 2023

Sdílet

Zdroj: Hynix
Western Digital a Kioxia, což je bývalá NAND a SSD divize Toshiby, chystají fúzi. Vzniklá firma bude ovládat třetinu trhu s pamětí NAND a velikostí bude konkurovat Samsungu.

Vypadá to, že se poněkud zahušťuje situace s výrobci pamětí NAND. Nedávno tuto komponentu klíčovou pro SSD a úložiště ve všech počítačích a podobných zařízeních vyrábělo sedm firem, ale dva další hráči se možná spojí, po čemž by trh mohl mít jen čtyři velké konkurenty. Western Digital totiž údajně chystá spojení se společností Kioxia, což je pokračovatel NAND divize japonské Toshiby, a k uzavření obchodu má být blízko.

O plánech na spojení těchto dvou firem přinesl zprávy web Bloomberg News. Tyto firmy již o nějaké formě spojení nebo prodeje jednaly dříve. Kioxia vznikla přejmenováním NAND (a SSD) divize japonské Toshiby, která tuto divizi osamostatnila přímo s cílem získat finance jejím částečným nebo úplným prodejem. Byla to tehdy reakce na finanční problémy celého koncernu.

Western Digital je tradiční výrobce mechanických/magnetických disků (HDD), ale nyní již vyrábí také SSD a samotnou NAND. Dostal se k ní koupí SanDisku. SanDisk a Toshiba ovšem vyráběly NAND ve společném podniku, což pokračuje i teď mezi WD a Kioxií, takže mezi oběma výrobci NAND jsou technologické vazby a fúze se přímo nabízí. WD proto dříve byl mezi zájemci o koupi NAND divize Toshiby nebo podílu v ní, ale dřívější jednání k akvizicím nevedla.

Kioxia Exceria Plus slot 1600 SSD Kioxia Exceria Plus (Zdroj: Kioxia)

Podle Bloombergu, kterému věc vyzradily zdroje údajně blízké celému procesu, se ale jednání rozběhla opět, a nyní jsou dokonce již ve velmi pokročilé fázi. Tentokrát by tedy konsolidace SanDisku, WD a Toshiby/Kioxia do jednoho výrobce SSD a pamětí NAND velmi pravděpodobně měla být oběma firmami schválena. Zástupci firem ale zatím oficiálně nic nepřiznávají.

Půjde o fúzi jen s NAND divizí, WD ji osamostatní

WD nemá firmu Kioxia přímo koupit a pohltit. Předmětem jednání je to, že by WD vyčlenil svou výrobu NAND do samostatné jednotky, která by pak s Kioxií sfúzovala do jedné společnosti. Tato společnost má mít sídlo v USA, a ač asi bude pod kontrolou WD, má být akciovou společností obchodovanou veřejně. Posléze by měla být uvedena i na japonskou burzu (má být obchodována na obou). Tato výsledná společnost tedy nebude přímo spojená s HDD byznysem Western Digitalu (a fúze se ani netýká HDD divize Toshiby, ta není částí Kioxie).

Brzdou až katem tohoto spojení by se však ještě mohly stát antimonopolní úřady. Na těch například před časem ztroskotala megaakvizice ARMu firmou Nvidia. V dnešní době jejich zásahy také mohou být zpolitizované například v Číně, kde došlo k dlouhému protahování a fakticky zablokování koupě evropské firmy NXP americkým Qualcommem zřejmě kvůli obchodní válce s USA. Zatím není jasné, zda fúze WD a Kioxie je takovýmito problémy nebo obecně nesouhlasem antimonopolních orgánů ohrožená.

SSD od Western Digital (zdroj: Western Digital)

Možná by mohla být. Čína by totiž do výroby NAND ráda zasáhla vlastními podniky, jako je YMTC. Jenže ty se teď dostaly pod docela silné sankce USA (úplně nevinně v tom nejsou, panují určitá podezření, že čínské firmy svou technologii pamětí NAND a DRAM vyvinuli pomocí duševního vlastnictví zcizeného jiným firmám z USA, Jižní Koreje, Tchaj-wanu a podobně). Čína by teď mohla fúzi Kioxia a WD blokovat s cílem vymoct si zmírnění či zrušení sankcí na své vlastní výrobce NAND.

Pokud by fúze prošla, byla by vzniklá společnost velmi významným hráčem. Kioxia i WD mají nyní relativně menší procenta trhu, ale po jejich spojení by jejich tržní podíl tvořil až třetinu celého trhu a už byl srovnatelný s korejským Samsungem. Jak Kioxia, tak WD prodávají i vlastní hotová SSD a jejich pozice na tomto trhu by spojením také mohla posilovat.

CS24

Firma YMTC před sankcemi měla poměrně dobré výhledy dostat se mezi hlavní výrobce (odebírat od ní chtěl třeba Apple, který pro ni dokonce lanařil inženýry). Pokud ale kvůli sankcím ze hry vypadne, zůstanou vlastně na trhu jen čtyři hráči – je zde Samsung a Micron, WD se s Kioxií spojí do jednoho a před časem zmizel z trhu Intel, jehož NAND byznys koupil Hynix, který by čtveřici uzavíral. Je to pravda pořád lepší než s výrobou operačních pamětí (DRAM), kde vedle menších čínských pokusů (také pod tlakem sankcí) zbývá už jen Samsung, Hynix a Micron.

Zdroje: Reuters, Bloomberg News

Byl pro vás článek přínosný?