Hlavní navigace

Továrnu MSI zachvátil požár. Postihl výrobu PCB, dostupnost hardwaru to prý neohrozí

10. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: AnandTech
Továrnu v Pao-anu v Číně, kde MSI vyrábí PCB pro velké množství produktů, zahalil obří mrak kouře. Vzdor hrozivým fotkách se ale prý nic vážného neděje.

V minulosti pamatujeme pár havárií v továrnách na hardware, které vedly ke zhoršené dostupnosti a vyšším cenám (i takový výpadek proudu může znehodnotit velkou část produkce, pokud nastane ve výrobní lince na čipy). V roce 2013 například řádil požár v továrně Hynixu na paměti.

Pohroma teď postihla jednu z továren MSI v Číně. Tato firma je jedním ze čtyř největších výrobců základních desek pro PC, ale také výrobcem grafických karet. Hned tedy vznikly obavy, že v momentě, kdy jsou nové grafiky velmi nedostatkové a špatně dostupné (zatím GeForce RTX 3000 od Nvidie, ale bojíme se už i o nadcházející Radeony RX 6000), by výpadek výroby kvůli požáru mohl všechno ještě zhoršit a vyhnat ceny těch karet, které v distribuci jsou, o hodně výš.

Zprávy o požáru v MSI se rozšířily v neděli, kdy se na Twitteru a Redditu objevily fotky a videa z Pao-anu (v oblasti Šen-čenu, angl. Bao'an), ukazující obří oblak kouře stoupající z velké továrny, kterou MSI v tomto místě provozuje. Nicméně událost se stala ještě v pracovním týdnu, 5. 11. odpoledne. Kouře bylo opravdu velké množství, což ukazovalo na poměrně zásadní požár. Tato továrna má být přitom jedna z největších, které firma provozuje.

MSI již požár potvrdilo, ale potěšující je, že se údajně obešel bez obětí a podařilo se ho asi zdolat rychle. Firma potvrdila, že postihl továrnu, ve které se vyrábějí PCB, tedy tištěné spoje pro základní desky a grafické karty, ale i pro další produkty od notebooků přes servery k menší elektronice a průmyslovým zařízením.

Požár v továrně MSI v Pao anu Požár v továrně MSI v Pao-anu (Zdroj: AnandTech)

Dopad na zásobování trhu?

Pokud jde o ony obavy, že toto povede k dalšímu zhoršení situace s dostupností grafických karet – je to možné, ale firma samotná tvrdí, že se nic takového dít nemá. Ačkoliv bylo potvrzeno zamoření kouřem viditelné na fotkách, zásah hasičů i všechno ostatní, podle MSI prý nebyly zasažené nebo poškozené výrobní linky a produkce může pokračovat. Na začátku tohoto týdne už prý továrna zase pracovala v normálním provozu.

Toto může znít absurdně a vést k podezřením, že tato tvrzení (která sděluje tiskové zastoupení firmy a má jít o informace přímo z centrály) skutečnost lakují na růžovo. Nicméně je možné, že požárem byl zasažen třeba jen nějaký sklad nebo oddělený prostor či budovaa a výrobní prostory s důležitými věcmi se opravdu podařilo uchránit. MSI uvádí, že proběhnou nějaká školení zaměstnanců, která mají pomoci, aby se podobná nehoda v budoucnu nestala znovu. Nějaké dopady tedy oheň mít bude.

Pokud oněch pár dní přes víkend bezprostředně po požáru narušilo výrobu alespoň dočasně, tak asi mohlo dojít k nějakému dočasnému snížení produkce (možná bude patrné na finančních výsledcích). Asi ale nebude příliš velké a je možné, že se ho podaří vykrýt v následujících týdnech. PCB by asi mohla být vyráběna do zásoby, takže by následná výroba nemusela utrpět, pokud mělo MSI na skladě dostatečné zásoby. Pokud k nějakým problémům s nedostupností součástek kvůli ohni dojde, pak by se asi měla projevit s několikatýdením zpožděním, jak upozorňuje AnandTech. Asi totiž chvíli bude trvat, než se chybějící šarže polotovarů projeví na konci celého řetězce sníženou výrobou desek nebo grafik.

MMF24

MSI GeForce RTX 3080 Ventus 3X OC MSI GeForce RTX 3080 Ventus 3X OC (Zdroj: MSI)

My asi budeme muset doufat, aby tvrzení, že celkový chod výroby nebyl narušen, byla pravda a opravdu jsme nic nepoznali. Ohledně nedostatečné dosutpnosti grafik GeForce RTX 3000 se koneckonců také mluví o tom, že může být problém s výrobou pamětí GDDR6X nebo čipů GPU u Samsungu. Pokud by byl nedostatek těchto komponent, tak by výroba PCB nemusela být brzdou a tím pádem by požár neměl negativní vliv na dostupnost, protože se stejně čeká na Nvidii/Samsung/Micron.

Zdroje: Reddit, AnandTech, MSI

Byl pro vás článek přínosný?