Hlavní navigace

Dell XPS 14 (XPS-L421X): superpevný ultrabook z hliníku (recenze)

11. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce, displej

Dlouho jsem neviděl tak bytelně a přitom hezky zpracovaný notebook, jako je Dell XPS 14 – základem je silná vrstva obráběného hliníku, spodek a tělo kolem klávesnice je potažené silikonem a displej pokrývá Gorilla Glass. Když jej máte v ruce, držíte pořádný kus železa, který se nikde ani o píď nehne a je naprostým opakem dnešních plastových výrobků. Podle specifikace by dokonce mělo jít o jediný kus hliníku. Daní za takto kvalitně mechanicky zpracovaný notebook je právě vyšší hmotnost. Menší XPS 13 proti tomuto modelu váží jen 1,36 kg a je o třetinu tenčí.

Tip: Dell XPS 14z: povedená konkurence pro 13" MacBook Pro? (recenze)


 

Celému notebooku dominují čisté linie se zakulacenými rohy do tvaru oválu. Na víku je vysoustruženo logo Dell a zepředu široká indikační dioda. Nikdo nemáme rádi srovnávání s Applem, ale tento kousek svým zpracováním připomíná desktopový (sic) Mac Mini. V dobrém slova smyslu a bez narážky na případné kopírování.

Dell XPS 14 (L421X)
cena 29 000 Kč
zapůjčil Dell
operační systém Windows 8
příslušenství nabíječka
rozměry a hmotnost 207 × 336 × 23 mm / 2,1 kg
hardwarová výbava 
displej 14", 1600 × 900 px, TN, lesklý
procesor Intel Core i7-3317U / 1,7 GHz, 2(4) jádra
operační paměť 4 GB DDR3
pevný disk 500 GB, Hitachi HTS545050A7E380 (5400 ot./m) / 32 GB SSD Samsung pro cache
grafický čip Intel HD 4000 / Nvidia GeForce GT630M
baterie 4600 mAh, 69 Wh (8článková)
rozhraní 
klávesnice podsvícená, bez numerického bloku
USB 2× USB 3.0
čtečka karet SD/MS
výstupy na monitor HDMI, miniDisplayPort (jen jeden současně)
sítě LAN 1 Gb/s, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
další webkamera, sluchátka, mikrofon

Většina portů se nalézá na levé straně a jsou to ty nejlepší, které můžete po notebooku chtít: dostanete dva rychlé USB 3.0 (v černém provedení), HDMI a miniDisplayPort pro připojení dalších monitorů, výklopný LAN a kulaté napájení. K dokonalosti by tu mohl být ještě jeden USB, ovšem nabídnutá kombinace mě hodně potěšila. Hlavně DisplayPort, který je většinou neprávem opomíjen.


 

Na pravé straně je potom sdružený jack pro sluchátka s mikrofonem, zámek Kensington a slot na SD karty, který je schován krytkou. Takové krytky jsou ovšem trochu divné: kdo SD karty využije, krytku brzo ztratí. Je tam zřejmě jen pro ty, kdo SD u notebooku nepoužívají a z nějakého důvodu nechtějí mít otevřený slot.


 

Kloub víka je plně skryt a lícuje s tělem notebooku. Ve víku nad displejem má umístění webová kamera se dvěma mikrofony, dioda indikující činnost kamery a světelný senzor. Víko jde otevřít jednou rukou a v otevřené poloze drží pevně. Displej o úhlopříčce 14" má středně dobré rozlišení 1600 × 900 px. Je to velký krok od většinového 1366 × 768 px, ale k Full HD mu ještě kousek chybí. Víko displeje otebřete do úhlu 135°.


 

Nakonec je displej největší slabinou jinak dobrého notebooku: ne kvůli rozlišení, ale kvůli panelu TN, který ač má na TNko celkem dobré barvy, nemůže soupeřit s IPS a pozorovací úhly shora a zdola nejsou příliš použitelné. Lepší je to zboku, kdy se pod úhlem 45° ještě zobrazují reálné barvy. Ultrabook za 29 000 Kč je již v cenové hladině, kde se začínají vyskytovat IPS.


 

Druhou vadou je to, že je lesklý, což je ovšem zapříčiněno ochranným sklem Gorilla Glass. To, že není dotykový a přesto má předinstalovaný systém Windows 8, bych mu už trochu odpustil, ale všechny možnosti Metra samozřejmě nevyužijete. Kolem displeje je černý rámeček tvořící díky Gorilla Glass jednu vrstvu.

 

Nafocené úhly TN displeje:

 

Klávesnice, výkon, výdrž, zhodnocení

Silikonová základna kolem klávesnice je velmi příjemná na dotyk a působí až semišově. Ostrůvková klávesnice má bílé podsvětlení, které jde jen zapnout či vypnout, aktivuje se psaním a během nečinnosti pohasíná; podsvětlení tlačítkem sami regulovat nemůžete. Zapínání ultrabooku je správně vyvedeno na samostatné tlačítko mimo klávesový blok.


 

Na klávesnici se píše průměrně, ke špičkovým klávesám od Lenova má daleko, přesto není špatná. Jedinou vadou zůstává mezerník, který reaguje většinou jen uprostřed a stisky na okrajích vůbec neregistruje.

 

Horní řada funkčních kláves obsahuje rychlý přístup nastavení jasu displeje, hlasitosti, ovládání multimédií, Wi-Fi a podrobnému nastavení baterie. Touchpad má podobně příjemný povrch, jako celá základna a jde o dnes běžný clickpad. Testovaná verze má anglické rozložení kláves, v prodeji je však model s klasickou českou klávesnicí.


 

Dva reproduktory umístěné na spodní straně vepředu hrají pěkně a dostatečně nahlas. Ozývají se i basy a díky pevné konstrukci není stopa po jakékoliv rezonanci. Jsou překryty mřížkou s prachovým filtrem.


 

 

Naměřeno
komplexní testy 
PCMark Vantage (celkem)
PCMark 7 (celkem) 2 412 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 4,4 (grafika)
testy procesoru 
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 2,36 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 1,05 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 13 fps
testy systémového disku 
HDTune čtení průměr 84 MB/s
AS SSD Benchmark
CrystalDiskMark sekvenční čtení 108 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 106 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 30 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 30 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 0,3 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 0,6 MB/s
testy grafiky (naměřeno na GeForce GT 630M) 
3DMark Vantage (celkem) 5 069 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 4524 / 7941
3DMark 11 (Performance) 1201 bodů
testy výdrže 
web, Wi-Fi, 50% jas (h:mm) 5:21 h
film, bez Wi-Fi, 66% jas (h:mm) 5:07 h

 

Výkonný procesor brzdí 500GB pevný disk, kterému jen trochu pomáhá malé SSD pro cache. Navíc je osazen pouze model s 5400 otáčkami za minutu. Do tohohle stroje patří alespoň 256 GB SSD, ale není problém jej vyměnit, nebo koupit rovnou dražší výbavu s Core i7 a 512GB SSD za cenu 41 000 Kč. Grafický čip HD 4000 od Intelu je dobrý na všechno kromě novějších her, pro které je uvnitř ještě dedikovaná grafika GeForce 630M. K jejich přepínání dochází automaticky ovladačem Optimus. XPS 14 se nepřehřívá, většinou je naprosto tichý a jen při větší zátěži o sobě dá vědět.


 

Hodně mě potěšila výdrž. Napájecí adaptér sice patří mezi rozměrnější, ale se mu dá odpustit. Notebook je totiž nabitý vcelku rychle a hlavně na silnou osmičlánkovou baterii vydrží opravdu dlouho. Přehrávání filmu při dvoutřetinovém jasu vydrží více než pět hodin, což je o hodně více, než konkurenční ultrabooky. Prohlížení webu se zapnutou Wi-Fi zvládne ještě o 20 minut déle. Dlouhá výdrž na akumulátor patří mezi největší trumfy tohoto ultrabooku.


 

Na spodní straně najdete odklápěcí servisní štítek. Celkem osm šroubů drží spodní plato a po odšroubování se dostanete do vnitřností. Snadno dostupný je zde 2,5" pevný disk, mSATA SSD a jeden slot na paměťový modul. Vyměnit pevný disk za SSD tedy nebude nic těžkého. Vejde se maximálně 7mm SSD. Kousek od štíyku je ještě ukryté tlačítko, které když stisjnete, rozsvítí se několik bílých diod oznamující aktuální kapacitu baterie.


 

Verdikt

Dell XPS 14 je velmi dobře zpracovaný ultrabook a použité materiály patří k tomu nejlepšímu. Velmi pevná konstrukce se nikde nehne a vydržela by i horší zacházení. Současně jde o hezký stroj, který budete nosit spíše v bavlnce. Kvůli těžším materiálům a větší baterii má vyšší hmotnost přes 2 kg, ale zase na baterii vydrží opravdu dlouho.

Nabídne jen moderní konektory, hlavně za miniDisplejPort dávám velké plus. Nakonec mě zklamal fakt, že nejde použít oba digitální porty současně: buď připojíte druhý monitor přes HDMI, nebo DP, ale dva externí monitory už se vám zprovoznit nepodaří. U ultrabooků nejde o nic běžného, většinou podporují jen jeden výstup a maximálně druhý přes obstarožní VGA. Samotná přítomnost DisplayPortu je již plusem.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Pevný disk si za SSD v případě zájmu sami vyměníte, ale displej už zůstane a TN není nic, na co byste se chtěli dívat na čemkoliv jiném, než velmi levném notebooku. A Dell za cenu 29 000 Kč levný není. IPS nemá ani model s 512GB SSD za 41 000 Kč, který alespoň nabídne 8 GB RAM. Dell tradičně nabízí dobré záruční podmínky a v případě reklamace i servis formou NBD (Next Business Day).

Tento model bych doporučil uživatelům, kterým nevadí vyšší hmotnost nebo slabší displej, ale potrpí si na kvalitní materiály a dobrou podporu.

 

Plusy / mínusy
velmi pevné tělo jen TN panel
hodně dlouhá výdrž na baterii nemá velké SSD
kvalitní materiály HDMI a DP nejde použít současně
moderní porty (DisplayPort) horší mezerník
Hodnocení 85 %

 

Galerie:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.