Hlavní navigace

Ekomobil potřetí. Modulární Fairphone 3 je ohleduplný k životnímu prostředí

27. 8. 2019

Sdílet

Nizozemská společnost Fairphone si dala za cíl vyrábět telefony, které jsou co nejvíce šetrné k životnímu prostředí. Dnes představila již třetí generaci zařízení, nazvala jej prostě Fairphone 3. Co nabízí?

Tak především netradiční modulární konstrukci. Ne ale ve smyslu jako si to představoval Google s projektem Ara. Moduly neslouží k budoucímu upgradu komponent (alespoň zatím ne), ale snadné výměně poškozených částí. Komponent je celkem sedm, Fairphone zvlášť prodává náhradní zadní kryt, akumulátor, displej, modul se zadním foťákem, sluchátkem, spodní modul (USB-C, mikrofon, vibrační motorek) a vrchní modul (přední foťák, sluchátkový jack, mikrofon a senzor přiblížení).

Telefon je kvůli vyměnitelným komponentám baculatější, než je zvykem. V pase má 10 mm, na výšku měří 159 a na šířku 72 mm. Obsahuje 5,65" IPS displej s rozlišením FHD+ a širokými rámečky. Uvnitř tiká mainstreamový čipset Snapdragon 632 doplněný o 4 GB RAM a 64 GB flash paměti. Tu lze rozšířit pomocí microSD karty. Pěkně po staru je slot přístupný pod zadním krytem vedle baterky. Díky dostatku prostoru mají zvláštní sloty i obě SIM karty.

Fairphone 3 si rozumí s LTE, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5 i NFC. Vzadu má jediný 12Mpx foťák s rychlým fázovým ostřením a F1,8 objektivem. Přední kamerka disponuje 8Mpx rozlišením, F2,0 objektivem a fixním zaostřením. Čtečka otisků se nachází na zádech.

Telefon dorazí s Androidem 9, u něhož výrobce slibuje dlouhodobou podporu. To ale znamená hlavně bezpečnostní záplaty. Předchozí model se dočkal jen upgradu z Androidu 6 na 7 a posléze 7.1. Fairphone je nicméně otevřený komunitním úpravám. Telefon má root přístup i odemčený bootloader a výrobce poskytuje i AOSP verzi Androidu bez proprietárních aplikací Googlu. Kromě toho doporučuje instalaci alternativ jako Sailfish OS nebo LineageOS.

TIP: Linuxáci si vymodlili vlastní smartphone. Librem 5 se chce odlišit od Androidů i iPhonů

Fairphone 3 se začne prodávat od poloviny září za 450 eur (11 600 Kč). V balení je jen telefon, malý šroubovák na výměnu modulů, ochranný bumper a návod. Sluchátka, kabel ani nabíječku nehledejte. Lze dokoupit zvlášť, ale výrobce předpokládá, že už nějakou budete mít doma. Nechce totiž přispívat k hromadění elektro odpadu. Zodpovědně se chová i při samotné výrobě. Používá recyklované plasty i měď. Zlato odebírá z malých dolů, které tolik nepoškozují přírodu. Dle vyjádření nizozemské společnosti si její telefony koupily již přes 100 000 lidí.

TIP: Oprava je normální. Evropský parlament chce, aby elektronika déle vydržela

Zdroj: Fairphone

Byl pro vás článek přínosný?