Hlavní navigace

Highendová desktopová platforma Intel W790 s procesory Sapphire Rapids zpožděná, vyjde na jaře

28. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Procesory Intel Sapphire Rapids pro highendový desktop a pracovní stanice a nová platforma W790 mají bohužel zpoždění – stejně jako verze pro servery. Ale

už se objevují desky a konečně to začíná vypadat na vydání. Jestlipak to stihne před Threadripperem Pro 7000…

Už je to hodně dlouho, co víme o plánu Intelu vrátit se do highendových procesorů pro pracovní stanice – do trhu, z kterého ho nejdřív vyštípaly Threadrippery, aby ho pak vlastně také vyklidily, když AMD zrušilo jejich levnější „ne-Pro“ verzi. Ale procesory Sapphire Rapids, na kterých měly nové HEDT a/nebo „workstation“ CPU být založená, jsou opožděné a s nimi i platforma W790. Teď se objevila zpráva, kdy se konečně budou dát pořídit.

Web WCCFtech píše, že se vydání (zřejmě) opozdilo na příští rok a bude až na jaře proti termínu, o kterém se neoficiálně objevily zprávy dříve. Pokud si vzpomínáte, verze procesorů Sapphire Rapids pro highendovou desktopovou (HEDT) platformu W790 či možná spíše pro pracovní stanice se očekávala už v letošním říjnu. To se evidentně už nestane, ale pro pořádek je třeba dodat, že plán podzimního uvedení nebyl nikdy oficiálně potvrzen. Takže pokud je vaším kritériem oficiální sdělení, pak to za zpoždění považovat nemusíte.

Podle zdrojů WCCFtechu je nyní plán takový, že budou HEDT/WS procesory a platforma W790 založené na generaci Sapphire Rapids vydané až v dubnu (apríli) 2023. To už má být skutečně reálné vypuštění na trh s okamžitou dostupností v obchodech.

Předtím totiž nastane ještě „papírové“ představení a oznámení, takže parametry, ceny a další podrobnosti budeme znát předem. Toto odhalení je údajně plánované již na únor (február pro slovenské čtenáře). Takovéto větší rozpětí by mohlo dávat jistou šanci, že reálná dostupnost by pak mohla být už z kraje dubna, ne na jeho konci.

Procesor Sapphire Rapids s HBM2E Procesor Sapphire Rapids s HBM2E (zdroj: CNET)

Platforma W790 (takto by se měl jmenovat čipset, který desky budou používat) má kódové označení Fishhawk Falls, objevuje se také označení Sapphire Rapids-WS. Samotné procesory jsou zřejmě značené jako řada Xeon-W3400. Odvozené budou od čipletových serverových procesorů Sapphire Rapids s až 56 jádry Golden Cove včetně instrukcí AVX-512 a AMX. Měl by nejspíš být použitý stejný socket LGA 4677 s podporou PCIe Expressu 5.0 pro GPU i SSD a s osmikanálovým řadičem pamětí DDR5.

Podle označení platformy (W790) a procesorů (Xeon W) budou podporované RAS funkce a ECC paměti. Primární určení platformy W790 bude tedy určitě v pracovních stanicích. Zda tyto desky a procesory budou sekundárně mířit i na to, co bývalo dříve označováno jako highendový desktop (HEDT), to bude ale asi záležet hlavně na cenách. Je pravděpodobné, že přetaktování bude na vybraných deskách povolené a zřejmě budou existovat i přímo nadšenecky zaměřené desky. Celé to pak tedy bude stát nebo padat na tom, zda takový hardwarový nadšenec bude ochoten investovat dané sumy peněz. Více méně stejně jako u Threadripperů Pro. Ale uvidíme, třeba Intel pozitivně překvapí a jeho nabídka bude finančně přístupnější než ta od AMD.

První deska pro platformu W790

První deska platformy W790 se již objevila na internetu za předběžnou cenu zhruba 1000 $. Víme zatím ale jen jméno – jde o desku Supermicro X13SWA-TF, která bude z těch zaměřených na pracovní stanice a ne na nadšenecký desktop. Má totiž například integrované IPMI. Zatím k ní chybí obrázky nebo bližší podrobnosti, je známo jen, že integruje dva 10Gb/s Ethernety, rozměr je eATX a nabízí šest slotů PCI Express 4.0 ×16 – kupodivu ne PCIe 5.0.

Deska platformy W790 v nabídce kanadského prodejce Deska platformy W790 v nabídce kanadského prodejce. Cena je v CAD, ne USD (zdroj: ATIC.ca)

Modely od 12 až po 56 jader, 220–350W TDP

Již před časem prosákla údajná jména modelů samotných procesorů a jejich částečné parametry. Pokud se nic nezměnilo, měl by pozici nejvýkonnějšího CPU zastávat Xeon W9-3495X s 56 jádry a 112 vlákny a 105MB L3 cache. Víme pro něj bohužel jen základní takt (1,9 GHz), maximální boost nikoliv. Má také mít 350W TDP, což je zhruba stejná výhřevnost jako u top modelů serverových Xeonů Max generace Sapphire RapidsEpyců 9004 od AMD.

Všechny modely můžete vidět zde v původní tabulce webu VideoCardz, který o nich přinesl zprávu v létě:

Modely a parametry procesorů Intel Xeon W 3400X zdroj VideoCardz Modely a parametry procesorů Intel Xeon W-3400X (zdroj: VideoCardz)

Zdroje: VideoCardz, WCCFtech, ATIC.ca

Byl pro vás článek přínosný?