Hlavní navigace

Intel vydá osmijádrové 10nm procesory Tiger Lake-H 11. května. Potvrdil i refresh Tiger Lake-R

29. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce
Osmijádrové 10nm procesory Intelu Tiger Lake-H, které by měly hodně posunout výkon herních notebooků, vyjdou už za několik dní. Intel jinak potvrdil i refresh 15–28W modelů, takže Tiger Lake možná bude na trhu ještě delší dobu, než ho nahradí Alder Lake.

Už nějakou dobu víme, že Intel po čtyřjádrových 10nm procesorech Tiger Lake-U pro mainstreamové notebooky, které jsou teď jeho nejmodernější CPU v nabídce (architekturou, výkonem i výrobní technologií) mají přijít ještě výkonnější osmijádrové modely Tiger Lake-H pro herní notebooky.

Intel je oznámil již zkraje roku a slíbil například, že budou mít boost až 5 GHz na více jádrech najednou, takže by mělo jít o hodně výkonné řešení pro herní notebooky, které by se mohlo minimálně vyrovnat Ryzenům 5000 Cezanne od AMD, ale dost možná je i překonat. Jenže doteď nebylo jasné, kdy se vlastně mají prodávat. To se teď zdá se dozvídáme a vypadá to, že notebooky s těmito procesory už konečně míří na trh.

Vydání Tiger Lake-H

Intel zatím sice pořád nic neříká, ale udělal to za něj Asus. Ten oznámil, že 11. května, tedy v úterý ani ne za dva týdny, bude odhalovat nový herní notebook série ROG. Patrně by to mohl být model ROG Zephyrus M16, ale nejspíš najednou nebo krátce poté přijde více různých notebooků i mimo tuto řadu. A pravděpodobně současně i od dalších výrobců, protože je vysoce pravděpodobné, že tato akce bude probíhat současně s celkovým uvedením procesorů Tiger Lake na trh.

V upoutávce k eventu, který Asus ke svým notebookům chystá, totiž zmiňuje „hashtag“ IntelGaming, který samozřejmě patří tomuto výrobci procesorů, a zejména je tu pak moto: „Pro ty, kdo si troufají: vypusťte tygra“. Pokud bude Asus odhalovat notebooky a přímo přitom mluvit o použitém procesoru, znamená to, že už v tu chvíli nebude platit NDA. A zase na druhou stranu, Intel často svoje vlastní odhalení spojuje s vydáním notebooků.

https://twitter.com/ASUS_ROG/status/1386998564790935557

Co není úplně jisté, je skutečná dostupnost v obchodech. Zde asi může nastat to, že sice notebooky s Tiger Lake-H budou oficiálně vydané, ale ještě bude pár týdnů trvat, než se dostanou na sklady a k našim prodejcům. Existuje ale i šance, že aspoň některé by mohly být k mání okamžitě.

Specifikace procesorů Tiger Lake-H už unikly, takže máme docela dobrou představu o tom, co můžete čekat. Na výběr bude z šestijádrových a osmijádrových modelů, které můžete vidět zde v tabulce.

Intel Core 11. generace pro notebooky, 45W (Tiger Lake-H)
Model Jádra/vlákna Takt CPU All-core boost Max. boost L3 cache TDP cTDP takt cTDP
 i9-11980HK 8/16 2,6 GHz 4,5 GHz 5,0 GHz 24 MB 45 W 3,3 GHz 65 W
i9-11900H 8/16 2,5 GHz 4,4 GHz 4,9 GHz 24 MB 45 W 2,1 GHz 35 W
 i7-11800H 8/16 2,4 GHz 4,2 GHz 4,6 GHz 24 MB 45 W 2,0 GHz 35 W
 i5-11400H 6/12 2,7 GHz 4,1 GHz 4,5 GHz 12 MB 45 W 2,2 GHz 35 W
 i5-11260H 6/12 2,6 GHz 4,0 GHz 4,4 GHz 12 MB 45 W 2,1 GHz 35 W

Čtyřjádra zatím žádná známá nejsou, ta Intel pokrývá separátní linií Tiger Lake-H35. To jsou 35W procesory, které ale nejsou tak docela řada H, jde ve skutečnosti o verzi Tiger Lake-U, což například znamená, že řadič PCIe 4.0 má jen ×4 linky pro GPU.

Intel potvrdil refresh čtyřjader H35 a U, TGL-R

Čtyřjádrových 10nm procesorů pro notebooky se týká další informace, kterou máme. Před několika týdny se začaly objevovat zvěsti o tom, že by Intel měl uvést nové modely čtyřjader, které by představovaly určitý refresh. Měly by změněné některé parametry, zejména takty. Intel teď opravdu potvrdil, že refresh plánuje, a to pro 15W/28W modely řady U (tedy už ne pro řadu H35). Upozornil na to tento týden web AnandTech, nicméně informace o tomto refreshi je přímo v nedávno zveřejněných slajdech Intelu. Patrně by pro něj mohlo být použito označení TGL-R, takže v roadmapě je refresh veden jako něco víc, než jen pouhé přidání dalších modelů do nabídky.

Tento refresh Tiger Lake by měl vyjít někdy v průběhu letošního roku, přesnější zařazení bohužel nemáme. Je ovšem zajímavé, že k němu dochází teď. Tiger Lake-U totiž je na trhu od září, takže v běžných životních cyklech by zase letos v září už mohlo být nahrazeno novou generací. Refresh, který by vyšel až třeba v květnu, červnu, by tedy byl zvláštní, protože by se na trhu ohřál jen pár měsíců, než by byl nahrazen. Existence TLG-R proto možná znamená, že nová generace Alder Lake (jež bude velkou změnou, přinese novou architekturu, ale také big.LITTLE kombinaci výkonných a úsporných jader) vyjde později než obvykle. Možná tedy notebookovou verzi Alder Lake, neboli Core 12. generace, Intel vydá až někdy úplně na konci roku.

Slajd Intelu potvrzující refresh Tiger Lake TGL R Slajd Intelu potvrzující refresh Tiger Lake, TGL-R (Zdroj: AnandTech)

Je pravděpodobné, že tyto procesory Tiger Lake-R také přinesou oficiální podporu pamětí LPDDR5, zřejmě až LPDDR-5600. Podpora této nové technologie byla od začátku součástí čipu, ale u první revize nebyla aktivní, proto zatím žádné takové notebooky nejsou. Intel ji zřejmě doladil a ověřil její funkčnost až nyní pro tuto novou refreshovanou revizi procesoru Tiger Lake-U (tedy TGL-R).

Tyto rychlejší paměti nemusí moc posunout obecný výkon procesoru, ale efektivní frekvence 5600 MHz by znamenala propustnost až o 31 % lepší, než bylo dosud možné z nejrychlejšími podporovanými pamětmi LPDDR4X-4266. Pokud by tedy výrobci notebooků čtyřjádra TGL-R zkombinovali v nějakém přístroji s takovouto LPDDR5, mohl by se ještě víc zlepšit výkon integrované grafiky Intel Iris Xe, která je již nyní ve světě PC nejvýkonnějším iGPU. Intel by se tím posunul opět o kus dál v herním výkonu.

Galerie: Odhalení procesorů Intel Tiger Lake pro notebooky a platforma Intel Evo

Zdroje: VideoCardz, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?