Hlavní navigace

Jak moc jsou komunikátory ochotné předávat vaše data tajným službám? Nejsdílnější je WhatsApp

2. 12. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Je komunikace přes internetové komunikátory bezpečná, nebo se FBI dozví vše, co jste kdy napsali? Proč se jich prostě nezeptat. Podle získaného dokumentu mají tajné služby nejvíce v oblibě WhatsApp, který jim předá data velmi rychle.

Pravděpodobně my všichni si chceme na internetu psát soukromě, to samé ale chtějí i lidé páchající trestnou činnost. A mezi tím stojí úřady, které si občas potřebují něco z toho přečíst. Pomiňme konspirační teorie, že již teď čtou každé písmeno toho, co napíšeme. Zjištěná data odhalují pouze to, co mohou úřady získat legálně. Týká se to americké jurisdikce, především FBI.

Skupina Property of People si podala žádost o informace FOIA (Freedom of Information Act, něco jako naše „stošestka“) a zeptala se, jaký legální přístup má FBI k jednotlivým komunikátorům. Respektive co jim provozovatelé těchto aplikací poskytnou. Zajímavá zjištění tak nepocházejí z žádného uniklého dokumentu, ani není označen jako tajný, pouze „For Official Use Only“. Dokument ukazuje, o jaká data si legálně může FBI požádat u devíti největších komunikátorů. A mezi nimi jsou velké rozdíly.

FBI a internetové komuinikátory FBI a internetové komunikátory (zdroj: Propert of People)

Property of People je nezisková organizace se sídlem ve Washingtonu. Jejím ředitelem je Ryan Shapiro, který získaný dokument sdílel s médii. Můžete také shlédnout jeho čtyři roky starou zajímavou přednášku na téma FOIA v rámci Talks of Google.

Dokument samozřejmě neřeší, k jakým datům se tajné služby dostanou v případě prolomení šifrování či jiné ochrany, nebo pokud jim je někteří provozovatelé poskytnou méně oficiálně. Dá se ale předpokládat, že pokud nějaká data provozovatel nepředá FBI, nepředá je ani ruské FSB. Jiné to může být v případě WeChatu v Číně.

Fajfky Co znamenají fajfky (ilustrace: Cnews.cz)

Zatímco obsah zpráv je u řady komunikátorů relativně v bezpečí, metadata (kdy, s kým, na jakou IP adresu…) již tolik ne. A i tato data mohou obsahovat citlivé informace. Velmi sdílný je například Apple u iMessage (ač třeba zašifrované iPhony otevírat pro FBI nechce), nebo také WhatsApp, potažmo celý Facebook (pardon, Meta). Za jistých podmínek předají i obsah zpráv, zvláště pokud obdrží soudní příkaz.

Více: Jak FBI prolomila ochranu iPhonu střelce ze San Bernardina? Za necelý milion dolarů jí pomohla soukromá společnost

Více: Výpadek Facebooku a WhatsAppu přivedl desítky milionů lidí k Telegramu a Signalu

V případě iMessage může dojít k předání obsahu zpráv v případě, že jsou zálohované na iCloud. Bez této funkce bude komunikace pro uživatele bezpečnější. WhatsApp pak například může tajným službám zprostředkovat v patnáctiminutových intervalech zdroj a cíl každé zprávy (tzv. registr pera). WeChat poskytne informace pouze k účtům založeným mimo pevninskou Čínu.

Více: Skryté funkce Telegramu: využijte boty, channely a další vychytávky na maximum

Naopak mezi největší zastánce soukromí patří Telegram a Signal. Telegram v případě potvrzených teroristů může úřadům odhalit IP adresu či telefonní číslo. Přes to je WhatsApp stále nejpopulárnější nejen u FBI, ale také u uživatelů. Používají jej asi dvě miliardy lidí. Celý dokument si můžete prohlédnout zde na webu skupiny Property of People.

zdroj: Rolling Stone via PCmag a Michal Valášek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.