Hlavní navigace

Klausův proticenzorní návrh vláda ztrhala. Vězení za smazání příspěvku nehrozí

27. 2. 2019

Sdílet


Přesně před měsícem skupina 34 poslanců v čele s Václavem Klausem ml. předložila vládě návrh novel trestního zákoníku a zákona o přestupcích týkající se omezování svobody projevu. Cílem bylo přenést zodpovědnost za cenzuru na provozovatele či správce sociálních sítí. Ty by se podle návrhu dopustili přestupku, případně i trestného činu, kdyby by smazali příspěvek, který není v rozporu s českými zákony, mezinárodními smlouvami nebo dobrými mravy.

Pokud by šlo jen o smazání příspěvků bez úmyslu omezit diskuzi o otázkách veřejného zájmu, provozovatelé či správci by se dopustili jen přestupku. Za něj by jim hrozila pokuta půl milionu korun v případě fyzických osob nebo 50 milionů v případě právnických nebo podnikajících fyzických osob.

Detaily návrhu i jeho kritiku jsme popsali v článku Mazání příspěvků na Facebooku jako trestný čin s až třemi roky natvrdo. Dnes se o návrhu jednalo na vládě a ta návrh nepodpořila. (O jeho přijetí ale ještě bude hlasovat poslanecká sněmovna.)

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-227-příliš-mnoho-skandálů-kolem-facebooku-a-boj-o-cenzuru/

Cloud24

Absurdní nápad, tvrdí vláda

Vláda ve svém stanovisku uvádí devět bodů, proč je návrh špatný, neužitečný nebo dokonce závadný. Většinu z nich jsme popisovali i v našem článku. Ministři zdůrazňují (body volně citované):

  • Návrh by ve svém důsledku zaplavil sociální sítě urážlivými, spamujícími, dezinformačními nebo vulgárními příspěvky, protože by se provozovatelé báli pod hrozbou trestu takový obsah mazat.
  • Trestní právo se má užívat jen tehdy, pokud selžou jiná právní prostředky.
  • Návrh obsahuje řadu vágních termínů, ze kterých není jasné, kdo je za co zodpovědný. Právní jazyk navíc pojem „příspěvek“ používá jen v kontextu finančních příspěvků, nikoliv obsahových sdělení.
  • Provozovatelé sítí by v řadě situací byli nuceni řídit se povinnostmi jednoho zákona, přičemž by porušovali jiné zákony.
  • Navržené tresty jsou nepřiměřeně vysoké. „Absurdita navrhované pokuty až 50 000 000 Kč vynikne ve srovnání například se shodnou výší pokuty stanovené pro provozovatele jaderné elektrárny za porušení povinností týkajících se provozu jaderného reaktoru,“ uvádí vláda.
  • Návrh nerozlišuje mezi informací a názorem, zprávou a komentářem. Jedno je objektivní, druhé subjektivní. Listina základních práv a svobod podle vlády negarantuje právo na šíření dezinformací.
  • Přeložená novela brání vzniku specializovaných sociálních sítí nebo diskuzních fór, protože by provozovatelé nemohli mazat nesouvisející (a přitom zákony neporušující) obsah.
  • Přijetím by představovalo potenciálně výraznou zátěž pro orgány činné v trestním řízení.
  • U mezinárodních sítí by přijetí regulace v jedné zemi mohlo porušovat zákony v jiné zemi.

Byl pro vás článek přínosný?