Hlavní navigace

Konkurence Threadripperů od Intelu unikla: 350W procesory s 56 jádry Golden Cove bez big.LITTLE

25. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Procesory se serverovou verzí architektury Golden Cove včetně AVX-512 určené pro pracovní stanice a highendový desktop vyjdou jako Xeon W-3400X na platformě W790. Máme podrobnosti o modelech, které Intel chystá.

Nedávno jsme tu psali o (předběžných) parametrech nové generace serverových procesorů Intel „Sapphire Rapids“. Ty přinesou PCI Express 5.0, paměti DDR5 a zejména novou výkonnou architekturu CPU, odvozenou od té v úspěšných procesorech Alder Lake. Procesory Sapphire Rapids ale také míří do pracovních stanic a highendového desktopu a teď unikly přímo parametry těchto desktopových modelů.

Sapphire Rapids pro highendovou platformu by měl být obdobou Threadripperů Pro, tedy desktopové procesory, které jsou hodně výkonné a mají silnou konektivitu, ale také asi budou dražší, takže místo původního „HEDT“ pro nadšence se z nich stává čím dál víc platforma pro pracovní stanice s enterprise funkcemi. Procesory budou vydané v řadě Xeon W (přesněji jako generace Xeon W-3400, případně W-3400X), jejíž značení jasně ukazuje na segment Workstation.

Instalovat se budou do desek s čipsetem Intel W790, který je asi odvozený od čipsetů pro Alder Lake (asi od „Pro“ verze W680), a celá platforma má údajně kódové označení „Maverick“ nebo také Sapphire Rapids-112L. Tato platforma bude podporovat ECC paměti DDR5-4800 (zatím není jasné, či s plným osmikanálovým řadičem, ale nejspíš ano), ale jen jeden procesor (1S) na rozdíl od serverových Xeonů.

Web VideoCardz teď přinesl seznam modelů, které Intel chystá. Jde o procesory s až 56 jádry a 112 vlákny, nižší modely pak mají 12, 16, 20, 24, 28 a 36 jader vždy s dvojnásobným počtem vláken. Je možné, že toto není kompletní sestava a ještě přibudou další, vyloženě by se nabízelo například 32jádro, nebo možná 48jádro.

Procesor Sapphire Rapids s HBM2E Procesor Sapphire Rapids s HBM2E (zdroj: CNET)

Nejvýkonnější model Xeon W9-3495X (všimněte si, že značení bylo sladěno s desktopovou nomenklaturou Core i9/i7/atd.) má 56 jader a 112 vláken a údajně 105 MB L3 cache. Jádra CPU budou ovšem mít poměrně nízkou základní frekvenci, jen 1,9 GHz. Jaké bude maximální all-core turbo pro zátěž všech jader, nebo maximální boost pro jednovláknové úlohy, bohužel zatím zjištěno nebylo.

Procesor na to potřebuje 350W TDP, takže tato platforma bude stavěná na značné příkony. Je ale docela dobře možné, že podobná TDP budou mít i budoucí Threadrippery Pro od AMD s architekturou Zen 4, vzhledem k tomu, že Epycy na bázi Zenu 4 počítají s TDP 360–400 W.

Druhý model stále v kategorii W9, Xeon W9-3475X, má již jen 36 jader a 72 vláken a L3 cache se u něj úměrně smrskne na „jen“ 82,5 MB. Základní frekvence tohoto modelu je 2,2 GHz. TDP ale zůstává poměrně vysoko na 300 W.

Modely Xeon W7 mají podle seznamu již jen 20–28 jader (40–56 vláken) a TDP od 270–300 W, zatímco nižší modely s 12 a 16 jádry (24/32 vlákny) už ponesou jen jméno Xeon W5. O případných modelech Xeon W3 zatím řeč není. Všechny modely by snad mohly mít plnou konektivitu, takže modely W5 budou užitečné tam, kde tolik nejde o mnohojádrový výkon, ale hlavně o množství linek PCI Express a paměťovou kapacitu a propustnost.

Tyto procesory budou také alternativou pro ty, kdo by rádi CPU s architekturou Golden Cove (jako v Alder Lake), ale s instrukcemi AVX-512 (a AMX pro maticové operace), a naopak bez big.LITTLE kombinace s malými jádry E-Core. Je ale otázka, zda tato serverová verze Golden Cove bude dosahovat podobně vysokých taktů až přes 5 GHz (v jednovláknovém boostu alespoň). Například herní výkon asi bude horší než to, co předvádí mainstreamová platforma LGA 1700. A to kvůli tomu, že je použito serverové propojení jader a L3 cache typu mesh místo prstencové sběrnice u desktopového Alder Lake. To například v generaci Skylake a Skylake-X mělo na hry negativní vliv.

Modely a parametry procesorů Intel Xeon W 3400X zdroj VideoCardz Modely a parametry procesorů Intel Xeon W-3400X (zdroj: VideoCardz)

Modely X by mohly dovolovat přetaktování?

Na druhou stranu by se tyto procesory možná měly dát přetaktovat, což by byla úlitba nadšencům, kteří by tak tuto „Workstation“ platformu mohli používat v duchu segmentu „HEDT“ (High End Desktop), tedy coby následníka platformy X299. Všimněte si totiž, že vybrané modely mají na konci označení písmeno X, které by snad mohlo znamenat odemčené násobiče pro přetaktování.

VideoCardz nemá nové informace o tom, kdy by tyto procesory a jejich platforma W790 měly přijít na trh. Předchozí neoficiální drby mluvily o tom, že by vypuštění mohlo být v říjnu, ve stejný měsíc jako u mainstreamových desktopových procesorů Raptor Lake. Intel bude v září pořádat akci Innovation 2022, kde by v takovém případě asi Xeony W-3400(X) formálně odhalil. Je ale otázka, zda se třeba vydání neopozdí podobně, jako se prý pořád zpožďuje vydání Sapphire Rapids pro servery.

Tip: Další problémy Intelu v serverech. 7nm Xeony měly vzít AMD vedení, ale mají další zpoždění

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?