Hlavní navigace

Meteor Lake na fotce. Intel ukázal 4nm čipletové procesory pro notebooky, už je i „die shot“

12. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: PC Watch
Máme fotky prvních 4nm procesorů Intel. Ale co víc, i snímek samotného křemíku ukazující jádra v CPU čipletu. Jasně je vidět big.LITTLE konfigurace.

Intel tento týden vydal své vůbec nejvýkonnější procesory pro notebooky – Core 12. generace „Alder Lake-HX“ se stejným počtem jader, jako mají desktopové modely. Na konferenci pořádané pod názvem Vision 2022 byla ale k vidění už i budoucí 14. generace procesorů Meteor Lake, první 4nm a první čipletové procesory Intelu pro notebooky. Firma ukázala nejen fyzické vzorky těchto CPU, ale i snímek (tzv. die shot) samotného křemíku.

Procesor Meteor Lake můžete vidět ve dvou podobách, obojí je ale patrně verze určená pro notebooky, přičemž je to asi méně výkonná a více mobilní verze, nikoliv 45W verze Meteor Lake-H. Ovšem Meteor Lake má podle Intelu škálovat až na 125W TDP, takže budou existovat i desktopové verze.

První větší pouzdro BGA je určené pro klasické mainstreamové notebooky, tedy asi varianta Meteor Lake-U (15W třída procesorů). Je dobře vidět, jak jde místo klasického monolitického křemíku o více čipletů vedle sebe. Jsou ovšem těsně vedle sebe bez nějaké mezery.

Procesor Intel Meteor Lake U ukázaný na akci Vision 2022 Procesor Intel Meteor Lake-U ukázaný na akci Vision 2022 (Zdroj: PC Watch)

Mělo by to být proto, že nejde o obvyklé „MCM“ pouzdro, kde jsou čiplety propojeny substrátem (na fotce viditelná zelená deska). Intel zde používá pokročilé pouzdření Foveros a viditelné čiplety jsou dost možná osazené na dalším křemíkovém čipletu pod nimi.

Procesor Intel Meteor Lake Y ukázaný na akci Vision 2022 Procesor Intel Meteor Lake-Y ukázaný na akci Vision 2022 (Zdroj: PC Watch)

Na druhé fotografii je asi tentýž křemík (nebo lépe řečeno křemíky), ale v ultramobilním pouzdru určeném pro tablety, konvertibilní zařízení a malé notebooky, kde je třeba co nejmenších rozměrů. Takovýto procesor by mohl být i třeba v handheld konzolích.

Procesor Intel Meteor Lake Y ukázaný na akci Vision 2022 2 Procesor Intel Meteor Lake-Y ukázaný na akci Vision 2022 (Zdroj: Carsten Spille)

Die shot Meteor Lake

Intel ukázal ovšem i tzv. die shot – obrázek toho, jak vypadá při zvětšení samotný čip, přesněji řečeno Compute Tile, což je 4nm čiplet s jádry CPU. Toto je velmi zajímavé, protože die shot se většinou ukazuje až při uvedení procesoru na trh, pokud se ovšem vůbec ukazuje. Často si ho firmy nechávají pro sebe. Jen výjimečně unikne před uvedením, jak se stalo nedávno se serverovými procesory Sapphire Rapids. Tehdy se vzorky dostaly do rukou dostatečně šíleného nadšence, jenž je dlouho před vydáním delidoval, vypreparoval a vyfotil (a odhalil tím pozoruhodné věci).

Nemáme zaručeno, že Intel obrázek schválně neupravil za účelem něco schovat, což firmy někdy dělají. Na snímku Meteor Lake je podle všeho compute tile určená pro mobilní verzi procesoru Meteor Lake. Rozlišitelné jsou dvě symetrické části – nahoře je podle všeho dvojice velkých jader P-Core (ty by se snad měly jmenovat Redwood Cove) a patrně vycházejí z architektur Golden Cove a Raptor Cove, nejde asi o radikálně upgradovanou architekturu (tzv. „tock“, jak tomu Intel říkával). V dolní polovině pak zřejmě máme dva čtyřjádrové klastry malých jader E-Core, přičemž uprostřed vertikálně prochází prstencová sběrnice propojující oba typy jader a bloky L3 Cache.

Snímek čipu procesoru Intel Meteor Lake U ukázaný na akci Vision 2022 Le Comptoir du Hardware Snímek čipu procesoru Intel Meteor Lake-U ukázaný na akci Vision 2022 (Zdroj: Le Comptoir du Hardware)

Nejdřív integrace, teď disagregace

Je zajímavé, jak na čipu vidíme prakticky jen a pouze jádra CPU a cache, což dokládá, že integrované GPU, konektivita i multimediální bloky a podobné součásti jsou opravdu na dalších čipletech. Takto procesory vypadaly při vyfocení křemíku před 15–20 lety, než se do nich začaly stěhovat řadiče pamětí, PCI Expressu, integrovaná grafika a další funkce. Čipletově konstruované „disagregované“ procesory jsou vlastně tak trochu návrat do minulosti. Ovšem s dnešními technologiemi pokročilého pouzdření a propojení už snad nebude mít separování těchto funkcí mezi různé čipy (které kdysi komunikovaly na dlouhé vzdálenosti) tehdejší nevýhody, kvůli kterým se na dlouho přistoupilo k integraci.

Vypadá to tedy, že pro mobilní procesory Meteor Lake (zde je to zřejmě 15–28W varianta Meteor Lake-U) Intel zachovává konfiguraci se dvěma velkými a osmi malými jádry, kterou má již Core 12. generace Alder Lake-U. Nárůstu počtu jader a vláken asi v této kategorii procesorů Intel nepřikládá takovou váhu – naopak by měla výrazně posílit integrovaná grafika, která má mít dvojnásobek jednotek proti Alder Lake: 192EU/1536 shaderů.

https://twitter.com/Locuza_/status/1524441315441786881

WT100

Na Twitteru se uživatel Locuza již pokusil v tomto snímku vyznačit a anotovat hlavní bloky. Zdá se údajně, že malá jádra budou opět mít společnou L2 Cache, zatímco velká jádra mají vlastní – ta je, zdá se, 2MB, což mají mít již procesory Raptor Lake. L3 cache by, zdá se, mohla zůstat u 3MB na jedno velké jádro, přičemž klastr čtyř malých jader bude mít stejný 3MB blok dohromady. Toto 2+8 Meteor Lake by tedy celkově mělo 12MB L3 cache.

Zdroje: Locuza, Le Comptoir du Hardware, PCWatch, Carsten Spille, VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?