Hlavní navigace

Národní technická knihovna vyměnila Windows za Fedoru, jež pohání 150 nových počítačů

31. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řada lidí si knihovny s počítači příliš nespojuje, což podle mě platí hlavně v menších městech a vesnicích. Moderní univerzitní a velké veřejné, specializované a jiné knihovny ale nabízí studovny vybavené informačními a komunikačními technologiemi. Jak to ale bývá, nejen hardware, ve výsledku hlavně software může veřejnou instituci přijít na balík peněz.

Otevřený software se proto nabízí jako logická volba, ačkoli v českých knihovnách je jeho nasazení do jisté míry tabu, které je postupně prolamováno. To ale opět hovořím o menších knihovnách, ty velké naopak táhnou kupředu trendy a vývoj. K takovým patří také Národní technická knihovna, která dne 9. července 2018 (až dne 31. 7.  formou tiskové zprávy) oznámila zajímavou věc, jak si všimli na komunitním portálu AbcLinuxu.

NTK vyměnila počítače umístěné v prostoru volného výběru ve třetím až šestém patře. Občasná obměna technicky sice překvapivá není, knihovna však zaujala tím, že si místo placeného operačního systému Windows tentokrát vybrala Linux. Konkrétně zvolila distribuci Fedora.

Fedora se snaží být přívětivá, ale zároveň nechce zdržovat od práce tucty efektů (ilustrační foto) Fedora se snaží být přívětivá, ale zároveň nechce zdržovat od práce tucty efektů (ilustrační foto)

Tiskový mluvčí pro Cnews.cz uvedl: „V NTK jsme sami instalovali Fedoru 28 a centrální správa probíhá pomocí nástroje Ansible. Správu systému si NTK, jako ve většině případů, řeší interními prostředky.“ Knihovně by se tímto měly náklady na podporu systému snížit o zhruba dvě třetiny. Srovnání s novější verzí Windows nebo jiným systémem ale nemáme. Minimálně knihovna dále ušetřila peníze za nákup licence systému.

Hodnota nakoupených počítačů činí 3 993 000 Kč.

Cesta NTK za open source softwarem

Knihovna si tedy sama obstarala instalaci operačního systému na 150 nových počítačích, což poukazuje, že se na akci dobře připravila. S využitím Fedory se NTK zase přiblížila své vizi o tom, že software s otevřeným kódem by měl být v knihovnách maximálně využíván. (To aspoň tvrdí v oznámení, v oficiální vizi a misi tato položka chybí.) Už delší dobu používá mj. otevřený knihovní vyhledávač VuFind.

Je ale třeba druhým dechem podotknout, že NTK ale pod tímto vyhledávačem stále ještě provozuje zastaralý a proprietární integrovaný knihovní systém Aleph, zatímco v Česku bylo nedávno dosaženo počtu 135 knihoven, které přešly na open source knihovní systém Koha. Na uživatelských počítačích s Fedorou dle tiskové zprávy najdete spoustu open source aplikací včetně LibreOffice nebo Calibre. Prý nechybí ani nástroje pro vývoj nebo práci s grafikou.

Národní technická knihovna (původní foto: ŠJů, licence: CC BY-SA 3.0) Národní technická knihovna (původní foto: ŠJů, licence: CC BY-SA 3.0)

NTK uvádí, že mezi českými veřejnými institucemi ve využívání open source softwaru vede. Tvrdí, že open source využívá „…u více než poloviny svých informačních systémů a u více než 90 % infrastrukturních systémů“. V rámci infrastruktury např. využívá Red Hat Enterprise Linux, časem do repertoáru zařadí PostgreSQL.

Jaké počítače v knihovně najdete?

Pro ty z vás, které zajímá spíše hardware, ještě uvedeme specifikace 150 nakoupených stojů. Jedná se o all-in-one zařízení Lenovo ThinkCentre M910z. Ty upoutají 23,8" dotekovou obrazovkou. Uvnitř tikají procesory Intel Core i5-6500 na základní frekvenci 3,2 GHz, paměťové sloty jsou osazeny 8GB moduly DDR4 na frekvenci 2400 MHz, jako úložiště slouží 128GB NVMe SSD pro slot M.2. Jak je zřejmé z výše uvedeného, počítače byly dodány bez operačního systému. Vztahuje se na ně tříletá záruční lhůta.

Byl pro vás článek přínosný?