Hlavní navigace

Siri dostala tělo. Apple představil HomePod, který má způsobit další hudební revoluci

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po Echu od Amazonu a Home od Googlu přijde HomePod od Applu. Cupertinští stejně jako konkurence chtěli vytvořit domácí centrum s chytrou asistentkou (v jejich případě Siri), ale zároveň nechtěli ošidit komponenty a do jednoho zařízení nacpali i zvukovou výbavu pro kvalitní poslech hudby. iPod znamenal revoluci v kapesních přehrávačích, HomePod chce totéž učinit s těmi domácími. HomePod je válec o výšce 172 mm a šířce 142 mm, váží 2,5 kila a bude se prodávat v bílé a černé variantě. Má jeden subwoofer a sedm reproduktorů soustředěných v kruhu, každý s vlastním zesilovačem. K tomu je v těle šest reproduktorů a to celé řídí čip Apple A8.

A s tím Apple dokáže kouzlit. Software rozpozná akustiku v místnosti a díky tomu automaticky upravuje zvukový přednes. Reproduktory dokážou využívat odrazů od stěn, takže i z hudba vysílá z jednoho místa bude slyšet odevšad. Reproduktory jsou navíc citlivé a uslyší vás i při hluku, třeba přehrávané hudbě. HomePod může přehrát cokoliv přes AirPlay. Ale díky Wi-Fi se umí sám připojit k internetu a bude nezávisle streamovat hudbu z Apple Music.

Na horní straně je dotykový LED panel, kterým lze měnit hlasitost, zastavovat nebo spustit hudbu. Apple ale předpokládá hlavně hlasové ovládání. Siri můžete říct, ať zahraje nějaký hip hop. Ať spustí něco jako Coldplay. Můžete se zeptat, kdo právě hraje na kytaru. Nebo ať zahrajete největší hity z roku 92.

Protože jde o Siri, umí toho mnohem víc. Díky HomeKitu dovede ovládat chytrou domácnost. Může fungovat jako budík, rosnička s počasím, předčítač zpráv nebo univerzální odpovídač na dotazy. Ale zatím jen v angličtině.

Apple Home se bude prodávat v prosinci v USA, Británii a Austrálii. Cena je 349 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?