Hlavní navigace

Radeony RX 7000 nebudou používat choulostivé 12pinové napájecí konektory 12VHPWR

27. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
12pinové napájecí konektory nazývané PCIe 5.0 nebo také 12VHPWR, u nichž se teď mluví o problémech s přehříváním a nedostatečnou odolností, zatím budou věcí jenom grafik Nvidia. AMD říká, že na Radeonech RX 7000 použité nebudou.

Včera jsme tu měli nemilou zprávu o problémech s přehřátými i úplně roztavenými napájecími konektory u grafik Nvidia, které používají nový typ konektoru 12VHPWR, někdy také označovaný jako „PCI Express 5.0“. Není ještě jasné, zda jde o inherentní slabinu tohoto nového konektoru, možná příliš malého na proudy, které přenáší. Ale konkurenční AMD už potvrdilo, že se 12pinovým konektorům zatím vyhne – Radeony RX 7000 je používat nebudou.

V kontextu obav o bezpečnost – nebo minimálně životnost – 12pinových (či přesněji 12+4pinových) napájecích konektorů, adaptérů a potažmo grafik, na kterých je konektor osazen, se nejprve informace o postoji konkurenčního tábora objevila z neoficiálních zdrojů.

Kyle Bennett (dřívější šéfredaktor webu HardOCP) na Twitteru uvedl, že mu několik zdrojů asi z okruhu výrobců potvrdilo, že nová generace grafik Radeon s architekturou RDNA 3 (zejména asi nejvýkonnější model Radeon RX 7900 XTX) nebude tyto konektory využívat.

Roztavený kabel 12VHPWR a straně zdroje Roztavený kabel 12VHPWR na straně zdroje. Problém může být na obou koncích, nejen u grafiky (zdroj: Cultists Network)

Podle Kyla Bennetta určitě nepoužívají konektor 12VHPWR referenční modely Radeonů RX 7000 navržené přímo AMD (to mimochodem uváděl již dřív také web Angstronomics). Není asi úplně vyloučeno, že se některý výrobce nereferenčních modelů pokusí tento styl napájení použít, ale Bennett tvrdí, že u žádného z výrobců karet o takových kartách informace nezjistil. Minimálně značná část nereferenčních verzí tedy také zůstane u provedení s osmipinovými napájecími konektory.

Toto později potvrdil i Scott Herkelman přímo z AMD, tedy generální manažer divize Radeon. Herkelman sdělil kategoricky, že nadcházející grafiky generace RDNA 3 nový 12pinový konektor používat nebudou. A zmínil také, že se nepočítá ani s jeho dodatečným zavedením na již vydaných grafikách generace Radeon RX 6000.

https://twitter.com/sherkelman/status/1584931430483705859

Radeony RX 7000 tedy použijí tradiční a lze říct konzervativní řešení, které je ozkoušené a je u něj mnohem menší šance na podobné nebezpečné incidenty – přinejhorším s ním bude situace stejná, jako byla u dosavadních highendových karet. Zatím není jasné, zda bude Radeon RX 7900 XTX mít dva osmipinové konektory, nebo tři (víc doufejme ne).

Prozatím, nebo navždy?

Těžko ale říct, zda toto bude platit navždy. Je možné, že se v budoucnu podaří Nvidii 12pinové konektory prosadit jako standard natolik, že k nim přikročí i AMD (ostatně už teď se s kabelem 12VHPWR počítá jako s povinností pro výkonnější zdroje generace ATX 3.0).

Také je ovšem možné, že se za pár let ukáže, že při pořádné kontrole kvality použitých komponent k problémům nedochází a přehřívající a tavící se kabely byly jen nějakou dětskou nemocí, ze které se průmysl poučí, a za čas budou tyto malé konektory stejně spolehlivé jako dnešní velké osmipiny. Nicméně k tomu asi je dobré říct, že fyzika nikdy nebude na straně konektoru 12VHPWR. Kombinace menší velikosti a násobně vyšších proudů jednoduše přináší větší problémy.

Více: ATX 3.0: Přichází nová generace počítačových zdrojů. Povinný 16pin pro GPU a další velké změny

Trošku drze k tomu lze poznamenat, že kdyby výrobci GPU měli dost zdrženlivosti na to, aby nechali maximální spotřeby karet někde na 300 W, či jen lehce nad touto hodnotou, mohli zůstat u napájení dvěma většími osmipinovými konektory i všechny budoucí generace grafik a nemuselo k těmto problémům docházet.

Zdroje: Kyle Bennett, AMD, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?