Hlavní navigace

Starlink má již sto tisíc zákazníků. Na jeden funkční satelit jich připadá asi 60

24. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: U.S. Air Force
SpaceX hlásí již sto tisíc zaslaných terminálů Starlinku, neboli sto tisíc uživatelů svého satelitního internetu. Ten by měl být od příštího roku dostupný i v Česku, kde SpaceX podal přihlášku na ČTÚ.

SpaceX by ale chtělo získat miliony zákazníků. Rychlejšímu vynášení nových satelitů by mohlo pomoci uvedení do provozu nového plavidla Starship, které by na jeden start pojmulo ještě více satelitů.

Nyní jich je v provozu asi 1700 (zdroje se různí) a některé z prvních jsou již vyřazeny. Nemělo by z nich zůstávat vesmírné smetí, ale při vyřazení shoří téměř celé v atmosféře. Každý satelit Starlinku o rozměrech necelý metr krychlový váží asi 230 kg. Obíhají orbitu ve výšce asi 340 km.

Zájemce musí zaplatit 499 dolarů za instalační kit. Ten obsahuje parabolu (SpaceX ji nazývá familierně Dishy McFlatface), Wi-Fi router a příslušenství včetně držáku – trojnožky.

Starlink kit Starlink kit

Jednoduchou matematikou nyní na jeden funkční satelit připadá asi 58 uživatelů (v reálu ale fungují jako síť). SpaceX plánuje vyslat celkem 30 tisíc satelitů (toto číslo bylo dříve také nižší) a i když nyní s každým startem raketa Falcon 9 vynese 60 družic, Starlink potřebuje ještě zrychlit. Zvlášť, když životnost satelitů není příliš velká a počítá se na roky. Bude totiž třeba pravidelně nahrazovat ty staré.

Využili byste satelitní internet?

zdroj: Starlink via Elon Musk

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.